Xi Hu Long Jing #43 (2025)
Long Jingia eli Lohikäärmekaivoa tuotetaan Zhejiangin maakunnassa Hangzhoun kaupungin alueella sijaitsevan Xihun, eli länsijärven, ympärillä levittäytyvällä alueella. Tällä noin 170 neliökilometrin alueella kasvatettua teetä kutsutaan Xi Hu Long Jingiksi eli länsijärven lohikäärmekaivoksi. Sitä voisi pitää Kiinan maineikkaimpana vihreänä teenä. Tämä Xi Hu Long Jing tuotettiin suositusta #43-lajikkeesta. Kuivassa teessä on Long Jingin klassinen pähkinäinen tuoksu jossa on joukossa vegetaaliskukkeita piirteitä. Makuun pähkinäisyys tuo ruokaista runsautta. Jälkimaussa esiin tulee runsaan mineraalisia vegetaalisia sävyjä ja ne johtavat raikkaana pitkään jälkimakuun.
Yleistä
Long Jingia tuotetaan Zhejiangin maakunnassa Hangzhoun kaupungin alueella sijaitsevan Xihun, eli länsijärven, ympärillä levittäytyvällä alueella. Tällä noin 170 neliökilometrin alueella kasvatettua teetä kutsutaan Xi Hu Long Jingiksi eli länsijärven lohikäärmekaivoksi. Long Jing -teetä tuotetaan myös muualla Zhejiangin maakunnassa, kuten esimerkiksi etelässä sijaitsevassa Wenzhoussa. Perinteikkäimmän Xi Hu Long Jingin tuottamiseen käytetään Jiu Keng tai Lao Cha Shu -nimellä tunnettua perinteistä Long Jing -teepensaslajiketta, jota on käytetty tämän teen tuotannossa jo vuosisatoja. Käytössä on myös monia muita lajikkeita, joita on kehitetty erityisesti varhaisemman sadon mahdollistamiseksi.
Long Jingin lehdet ovat muodoltaan litteitä. Tämä johtuu teen valmistustavasta. Teepensaista poimitaan silmujen lisäksi vain yksi tai kaksi silmua ympäröivää pienintä lehteä. Melko pian poiminnan jälkeen lehdet paahdetaan suuressa wok-pannua muistuttavassa astiassa. Paahtaminen pysäyttää lehtien solunesteen entsyymien hapettumisreaktion, jonka ansiosta tee pysyy vihreänä. Paahtamisen aikana teemestari muokkaa lehtiä levymäisiksi painamalla niitä kämmenellään astian kuumaa pohjaa vasten ja valuttaa lehtiä kämmeneltään tunnistellen lehtien paahtoastetta. Kun teemestari toteaa paahtoasteen sopivaksi, on tee valmista.
Tämä tee
Tämä Xi Hu Long Jing on tuotettu suositusta #43-lajikkeesta. Tarkka poimintapäivä on 25.3.2025. Tee on tuotettu maineikkaalla Länsijärven alueella. Teenlehdessä on lajikkeen tyypillinen kirkas kellertävänvihreä väri. Tässä laadussa Long Jingin ikoninen pähkinäinen paahteisuus on voimakkaana esillä.
Maku
Kuivassa teessä on Long Jingin klassinen pähkinäinen tuoksu jossa on joukossa vegetaaliskukkeita piirteitä. Haudutetun lehden tuoksu on jylhä sekoitus herneistä vegetaalisuutta ja paahteisuutta. Mukana myös reilusti makeutta. Maljassa tuoksu on sekoitus paahteistä pähkinäisyyttä ja siihen sekoittuvaa kukkaisvegetaalisuutta. Makuun pähkinäisyys tuo ruokaista runsautta. Jälkimaussa esiin tulee runsaan mineraalisia vegetaalisia sävyjä ja ne johtavat raikkaana pitkään jälkimakuun.
Hauduttaminen
Käytä noin 2g (ruokalusikallinen) lehtiä henkilöä kohden. Veden lämpötilan tulisi olla noin 80 astetta. Haudutuksen sopiva pituus on 1-2 minuuttia, jos kannun koko on alle 500ml ja 2-4 minuuttia jos tilavuus on suurempi. Säädä lehtien määrää ja haudutuksen pituutta maun mukaan. Lehtiä voi usein hauduttaa muutaman kerran.