Shincha Asanoka Erä 2. (2024) Luukku 3
Asanoka-lajikkeesta tuotettu varhaiskevään shincha-tee. Kuivassa teessä on hento umaminen ja syvän herukkainen tuoksu. Maljassa tuoksu on samettisen pehmeän umaminen ja hieman palkoherneinen. Maussa erikoinen herukkaisuus palaa. Teen raikkaus on upean hienovaraista.
Yleistä
Shincha eli Uusi Tee on japanilainen vihreä tee, joka tuotetaan alkukeväällä poimituista teenlehdistä. Sitä voisi pitää Sencha-teen erikoistyyppinä. Varhain keväällä lämpötilan ollessa vielä melko matala, teenlehdissä on omalaatuinen hennon vegetaalinen tuoksu ja maku. Myöhemmin kevään edetessä maku voimistuu ja poimittu tee tuotetaan senchaksi. Shinchan tuotantomäärät ovat melko pieniä ja se onkin varhaiskevääseen kuuluva erikoisuus.
Tämä tee
Tämä Shincha on tuotettu Etejä-Japanissa Kagoshiman alueella.
Asanoka on hieman harvinaisempi teepensaslajike, joka on käytössä pääasiassa Kagoshiman alueella, josta tämäkin tee tulee. Lajike kehitettiin Kagoshiman alueella risteyttämällä Yabukita ja kiinalainen pensaslajike Hiramizu #1. Tee tuottaa hieman keskimääräistä varhaisempaa satoa ja kestää melko hyvin kylmää. Lajiketta kuvaillaan maultaan pehmeäksi ja umamiseksi. Lehden väri on kirkkaan vihreä. Se sisältää paljon aminohappoja.
Maku
Kuivassa teessä on hento umaminen ja syvän herukkainen tuoksu. Maljassa tuoksu on samettisen pehmeän umaminen ja hieman palkoherneinen. Maussa erikoinen herukkaisuus palaa. Teen raikkaus on upean hienovaraista.
Hauduttaminen
Käytä noin 2g (ruokalusikallinen) lehtiä henkilöä kohden. Veden lämpötilan tulisi olla noin 80 astetta. Haudutuksen sopiva pituus on 2-3 minuuttia, jos kannun koko on alle 500ml ja 2-4 minuuttia jos tilavuus on suurempi. Jos teetä haudutetaan mukissa, reipas teelusikallinen lehtiä riittää. Säädä lehtien määrää ja haudutuksen pituutta maun mukaan. Lehtiä voi usein hauduttaa muutaman kerran.
Katso tämän teen esittelyvideo Teepolun Teejoulukalenterin 2024 live-striimissä: