Sencha Sofu (2024)
Shizuokan alueella poimittu sencha-tee. Tee on Sofu-lajikkeen pensaista. Lajiketta kuvataan hennon makuiseksi ja kukkean tuoksuiseksi. Kuivan teen tuoksu on olkisen ruohoinen ja umaminen. Maku on pehmeä ja mineraalinen, mutta kuitenkin laakea. Maussa on voikukkainen ydin joka tulee esiin terävänä voimakkaammassa haudutuksessa.
Yleistä
Suurin osa Japanissa tuotetusta lehtiteestä on senchaa. Tarkalleen ottaen termi sencha tarkoittaa kaikkea haudutettavaa teetä. Erikoistyypit kuten gyokuro luokitellaan kuitenkin normaalisti omaksi teetyypikseen. Aikaisemmat poiminnat ovat yleisesti ottaen korkeampilaatuisia. Tämän lisäksi teepensaiden kasvuympäristö kokonaisuutena vaikuttaa teen makuun. Teenlehdet höyrytetään nopeasti poiminnan jälkeen mikä estää lehtien hapettumisen. Tämän jälkeen lehdet rullataan ja kuivataan. Korkealaatuinen sencha tarjoaa hienon yhdistelmän vegetaalista makeutta, mehevyyttä ja miellyttävää kitkeryyttä.
Tämä tee
Tämä sencha on tuotettu Shizuokassa Japanissa keväällä 2024. Se on poimittu Sofu-pensaslajikkeesta. Lajikkeen nimi tarkoittaa Vihreää Tuulta. Lajike on assamilaisen Inzatsu131 lajikkeen ja Japanin yleisimmän lajikkeen Yabukitan risteytys.
Maku
Kuivan teen tuoksu on olkisen ruohoinen ja umaminen. Maku on pehmeä ja mineraalinen, mutta kuitenkin laakea. Maussa on voikukkainen ydin joka tulee esiin terävänä voimakkaammassa haudutuksessa.
Hauduttaminen
Käytä noin 2g (ruokalusikallinen) lehtiä henkilöä kohden. Veden lämpötilan tulisi olla noin 80 astetta. Haudutuksen sopiva pituus on 2-3 minuuttia, jos kannun koko on alle 500ml ja 2-4 minuuttia jos tilavuus on suurempi. Jos teetä haudutetaan mukissa, reipas teelusikallinen lehtiä riittää. Säädä lehtien määrää ja haudutuksen pituutta maun mukaan. Lehtiä voi usein hauduttaa muutaman kerran.