Matcha Shikibu No Mukashi

Shikibu No Mukashi on korkealaatuinen matcha-tee Ujin alueen teentuottajalta Yamamasa Koyamaenilta. Se on tuoksultaan ja maultaan runsas. Kitkeryyttä on vain vähän.

39,00 €
Saatavuus: Varastossa
SKU
t228

Yleistä

Kioton Ujissa toimiva Yamamasa Koyamaen on yksi japanin perinteisistä teetaloista. Se perustettiin vuonna 1861 ja toimii yhä perheyrityksenä. Japanilaisessa teeseremoniassa käytettävä pulveritee matcha on Yamamasa Koyamaenin tärkein tuote. Tuottajan teet tarjoavat Ujin klassista makua.

Matcha-tee on hienoksi jauhettua vihreää teetä. Tee tuotetaan samanlaisesta lehtimateriaalista kuin japanilainen haudutettava vihreä tee gyokuro. Teepensaat varjostetaan osin läpinäkyvillä kankailla noin 20 päivän ajaksi ennen lehtien poimintaa. Tämä aiheuttaa lehtien värin tummenemisen ja lehtien aminohappopitoisuuden kasvamisen. Lehdet höyrytetään nopeasti hapettumisen estämiseksi. Matchan tuottamiseen käytettäviä lehtiä ei kuitenkaan seuraavaksi rullata kuten gyokuron tai senchan kohdalla vaan lehtien annetaan kuivua ilman rullausta. Kuivatuista lehdistä poistetaan oksat ja lehtiruoti ja tuloksena on tenchaksi kutsuttua lehtimateriaalia. Tencha voidaan nyt jauhaa kivimyllyssä valmiiksi matcha-teeksi.

Matcha-teelaadut jaetaan tyypillisesti kahteen ryhmään sen mukaan onko tee tarkoitettu ns. ohuen teen eli usuchan tai paksun teen eli koichan valmistamiseen. Paksun teen valmistamiseen käytetään suhteessa suurempaa määrää matchaa minkä ansiosta tuloksena saadaan paksumpaa ja täyteläisemmän makuista teetä.

Japanilainen teetaide keskittyy matchan valmistamiseen, tarjoiluun ja nauttimiseen.

Tämä tee

Shikibu No Mukashi on Yamamasa Koyamaenin korkealaatuinen matcha-teelaatu. Nimen loppuosan Mukashi viittaa menneisiin aikoihin. Matcha-teen tuottajat käyttävät tätä termiä yleensä hieman korkealaatuisemmissa -teelaaduissa. Shikibu viittaa Murasaki Shikibuun. Murasaki Shikibu (n. 973 – n. 1014) oli kirjailija, runoilija ja palveli hovinaisena Heian-aikakauden kuninkaallisessa Japanissa. Tämä korkealaatuinen matcha sopii hyvin usuchan eli ohuen teen valmistamiseen. Tee on kevätsadosta 2017.

Maku

Kuivan teen tuoksu on upean raikas, hieman viileä, hieman vehreä ja aromaattinen. Vispatun teen tuoksu on mehevä, raikas ja merellinen. Maku on pulverinen, kermaisen paahteinen, hieman karkkimainen. Maussa on kermaisen umaminen kerros. Jälkimaussa esiin nousee aluksi mineraalinen maku. Sen jälkeen maku muuttuu ituisen makeaksi. Lopuksi esiin tulee vielä ruohoista sävyä ja heinäisyyttä.

Valmistaminen

Matcha-teen perinteisiin valmistusvälineisiin kuuluu teekulho - chawan, teevispilä - chasen ja teelusikka - chashaku. Noin 1,5-2g Matcha-teetä vispataan noin 1dl 80-asteista vettä nopealla vispausliikkeellä niin, että teestä tulee kuohkeaa ja pinnalle muodostuu vaahtoa. Teepulveri voidaan sekoittaa veteen myös muilla tavoin, esim. vispilätyyppisellä maidonvaahdottimella tai se voidaan ravistaa pullossa, jossa on sekoitussiivilä sisällä.

Matchaa voidaan lisätä esim. jäätelön päälle tai smoothieen. Siitä valmistetut leivonnaiset ovat Aasiassa suuressa suosiossa.

Alla on video, jossa opastetaan matcha-teen valmistaminen juotavaksi. Videossa on käytössä eri matcha-teelaatu kuin tällä tuotesivulla.

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Matcha Shikibu No Mukashi
Arviosi