Matcha - Senjin No Mukashi (Yamamasa Koyamaen, Uji) 30g
Teepolun Matin Suosikki-matchatuottaja! Killeri hinta-laatusuhde ja huomaa suurempi 30g koko! Senjin No Mukashi on korkealaatuinen matcha-tee Ujin alueen teentuottajalta Yamamasa Koyamaenilta. Kuivassa teessä on hienostunut ja raikas kukkean ruohoinen tuoksu. Maku on välittömän raikas, ituinen ja mineraalinen. Maku muodostaa raikkaan vegetaalisen umamisen vallin, joka säilyy hyvin. Jälkimaussa maku siirtyy raikkaana suun takaosaan.
Yleistä
Kioton Ujissa toimiva Yamamasa Koyamaen on yksi japanin perinteisistä teetaloista. Se perustettiin vuonna 1861 ja toimii yhä perheyrityksenä. Japanilaisessa teeseremoniassa käytettävä pulveritee matcha on Yamamasa Koyamaenin tärkein tuote. Tuottajan teet tarjoavat Ujin klassista makua.
Matcha-tee on hienoksi jauhettua vihreää teetä. Tee tuotetaan samanlaisesta lehtimateriaalista kuin japanilainen haudutettava vihreä tee gyokuro. Teepensaat varjostetaan osin läpinäkyvillä kankailla noin 20 päivän ajaksi ennen lehtien poimintaa. Tämä aiheuttaa lehtien värin tummenemisen ja lehtien aminohappopitoisuuden kasvamisen. Lehdet höyrytetään nopeasti hapettumisen estämiseksi. Matchan tuottamiseen käytettäviä lehtiä ei kuitenkaan seuraavaksi rullata kuten gyokuron tai senchan kohdalla vaan lehtien annetaan kuivua ilman rullausta. Kuivatuista lehdistä poistetaan oksat ja lehtiruoti ja tuloksena on tenchaksi kutsuttua lehtimateriaalia. Tencha voidaan nyt jauhaa kivimyllyssä valmiiksi matcha-teeksi.
Matcha-teelaadut jaetaan tyypillisesti kahteen ryhmään sen mukaan onko tee tarkoitettu ns. ohuen teen eli usuchan tai paksun teen eli koichan valmistamiseen. Paksun teen valmistamiseen käytetään suhteessa suurempaa määrää matchaa minkä ansiosta tuloksena saadaan paksumpaa ja täyteläisemmän makuista teetä.
Japanilainen teetaide keskittyy matchan valmistamiseen, tarjoiluun ja nauttimiseen.
Tämä tee
Senjin No Mukashi on Yamamasa Koyamaenin korkealaatuinen matcha-teelaatu. Nimen loppuosan Mukashi viittaa menneisiin aikoihin. Matcha-teen tuottajat käyttävät tätä termiä yleensä hieman korkealaatuisemmissa
Maku
Kuivassa teessä on hienostunut ja raikas kukkean ruohoinen tuoksu. Vispatussa teessä on muhevan umaminen täyteläinen tuoksu. Maku on välittömän raikas, ituinen ja mineraalinen. Maku muodostaa raikkaan vegetaalisen umamisen vallin, joka säilyy hyvin. Jälkimaussa maku siirtyy raikkaana suun takaosaan.
Valmistaminen
Matcha-teen perinteisiin valmistusvälineisiin kuuluu teekulho - chawan, teevispilä - chasen ja teelusikka - chashaku. Noin 1,5-2g Matcha-teetä vispataan noin 1dl 80-asteista vettä nopealla vispausliikkeellä niin, että teestä tulee kuohkeaa ja pinnalle muodostuu vaahtoa. Teepulveri voidaan sekoittaa veteen myös muilla tavoin, esim. vispilätyyppisellä maidonvaahdottimella tai se voidaan ravistaa pullossa, jossa on sekoitussiivilä sisällä.
Matchaa voidaan lisätä esim. jäätelön päälle tai smoothieen. Siitä valmistetut leivonnaiset ovat Aasiassa suuressa suosiossa.
Alla on video, josta voit oppia kaiken tarvittavan matcha-teestä. Videolla näytetään myös matcha-teen valmistamiminen perinteiseen tapaan sekä muutamia moderneja käyttötapoja matchalle.