Matcha Ike no Shiro

Ike no Shiro on Hoshino Seichaen -teentuottajan korkeaa keskitasoa edustava matcha-teelaatu. Se on kuin portti tuottajan huippulaatuisiin matcha-teelaatuihin.

26,00 €
Saatavuus: Ei varastossa
SKU
t239

Yleistä

Matcha-tee on hienoksi jauhettua vihreää teetä. Tee tuotetaan samanlaisesta lehtimateriaalista kuin japanilainen haudutettava vihreä tee gyokuro. Teepensaat varjostetaan osin läpinäkyvillä kankailla noin 20 päivän ajaksi ennen lehtien poimintaa. Tämä aiheuttaa lehtien värin tummenemisen ja lehtien aminohappopitoisuuden kasvamisen. Lehdet höyrytetään nopeasti hapettumisen estämiseksi. Matchan tuottamiseen käytettäviä lehtiä ei kuitenkaan seuraavaksi rullata kuten gyokuron tai senchan kohdalla vaan lehtien annetaan kuivua ilman rullausta. Kuivatuista lehdistä poistetaan oksat ja lehtiruoti ja tuloksena on tenchaksi kutsuttua lehtimateriaalia. Tencha voidaan nyt jauhaa kivimyllyssä valmiiksi matcha-teeksi.

Matcha-teelaadut jaetaan tyypillisesti kahteen ryhmään sen mukaan onko tee tarkoitettu ns. ohuen teen eli usuchan tai paksun teen eli koichan valmistamiseen. Paksun teen valmistamiseen käytetään suhteessa suurempaa määrää matchaa minkä ansiosta tuloksena saadaan paksumpaa ja täyteläisemmän makuista teetä.

Japanilainen teetaide keskittyy matchan valmistamiseen, tarjoiluun ja nauttimiseen.

Tämä tee

Tämän matcha-teen on tuottanut Hoshino Seichaen, joka on Japanin eteläisimmällä pääsaarella Kyushulla Fukuokan alueen Yamessa toimiva teentuottaja. Teen nimen Ike no Shiro voisi kääntää Lammen Valkoiseksi. Nimeä ei kuitenkaan tässä tapauksessa pidä tulkita kirjaimellisesti. Shiro eli Valkoinen on pikemminkin termi, mitä on alettu käyttää matcha-teen nimissä. Se viittaa todennäköisesti varhaisen kevään teelehdissä näkyvään vaaleaan karvoitukseen. Tällainen vaalea väri mielletään positiiviseksi piirteeksi ja täten nimeä on aloitettu käyttämään teen nimissä. Termiin liittyy myös oletus, että tee sopii parhaiten ohuen teen eli usuchan valmistamiseen. Tämä tarkoittaa sitä, että Shiro-termin nimissään sisältävät teet ovat peruslaatuisia tai keskilaatuisia tuottajansa valikoimassa. Huippulaaduissa käytetään usein toista termiä Mukashi. Tämän teen kohdalla laatu on erittäin korkea ja sikäli se on Shiro-laaduksi aivan parhaimmasta päästä. Tee on kevätsadosta 2017.

Maku

Kuivan teen tuoksu on upean raikas, mehukas, kukkainen ja puuterimainen tuntumassaan. Vispatun teen tuoksu on aromaattisen vegetaalinen, kirkkaan kukkainen ja makea. Maku on harmoninen. Juuri sopivalla tavalla raikkaan mehuisa ja samalla vegetaalisen sävykäs. Erityisesti jälkimaussa tuntuu hetken aikaa mehevyyttä ja umamia. Lopulta jälkimaku muuntuu vegetaalisen mineraaliseksi.

Valmistaminen

Matcha-teen perinteisiin valmistusvälineisiin kuuluu teekulho - chawan, teevispilä - chasen ja teelusikka - chashaku. Noin 1,5-2g Matcha-teetä vispataan noin 1dl 80-asteista vettä nopealla vispausliikkeellä niin, että teestä tulee kuohkeaa ja pinnalle muodostuu vaahtoa. Teepulveri voidaan sekoittaa veteen myös muilla tavoin, esim. vispilätyyppisellä maidonvaahdottimella tai se voidaan ravistaa pullossa, jossa on sekoitussiivilä sisällä.

Matchaa voidaan lisätä esim. jäätelön päälle tai smoothieen. Siitä valmistetut leivonnaiset ovat Aasiassa suuressa suosiossa.

Alla on video, jossa opastetaan matcha-teen valmistaminen juotavaksi. Videossa on käytössä eri matcha-teelaatu kuin tällä tuotesivulla.

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Matcha Ike no Shiro
Arviosi