Matcha - Chokyu no Shiro (Gion Tsujiri, Uji) 20g

Gion Tsujiri on yksi Kioton alueen kuuluisista teentuottajista. Tuottajan tyyli on umaminen ja täyteläinen. Tämä Chokyu no Shiro on herkän vegetaalinen ja täyteläinen matcha-teelaatu.

29,00 €
Saatavuus: Varastossa
SKU
t353

Yleistä

Kioton Ujissa toimiva Gion Tsujiri on yksi japanin perinteisistä teetaloista. Tuottajan teeleivonnaiset yms. makeat ovat erittäin suosittuja ja samalla Gion Tsujiri tuottaa huipputasoisia teelaatuja. Tuottajan teet tarjoavat Ujin klassista makua.

Matcha-tee on hienoksi jauhettua vihreää teetä. Tee tuotetaan samanlaisesta lehtimateriaalista kuin japanilainen haudutettava vihreä tee gyokuro. Teepensaat varjostetaan osin läpinäkyvillä kankailla noin 20 päivän ajaksi ennen lehtien poimintaa. Tämä aiheuttaa lehtien värin tummenemisen ja lehtien aminohappopitoisuuden kasvamisen. Lehdet höyrytetään nopeasti hapettumisen estämiseksi. Matchan tuottamiseen käytettäviä lehtiä ei kuitenkaan seuraavaksi rullata kuten gyokuron tai senchan kohdalla vaan lehtien annetaan kuivua ilman rullausta. Kuivatuista lehdistä poistetaan oksat ja lehtiruoti ja tuloksena on tenchaksi kutsuttua lehtimateriaalia. Tencha voidaan nyt jauhaa kivimyllyssä valmiiksi matcha-teeksi.

Matcha-teelaadut jaetaan tyypillisesti kahteen ryhmään sen mukaan onko tee tarkoitettu ns. ohuen teen eli usuchan tai paksun teen eli koichan valmistamiseen. Paksun teen valmistamiseen käytetään suhteessa suurempaa määrää matchaa minkä ansiosta tuloksena saadaan paksumpaa ja täyteläisemmän makuista teetä.

Japanilainen teetaide keskittyy matchan valmistamiseen, tarjoiluun ja nauttimiseen.

Tämä tee

Tämä Chokyu no Shiro on Gion Tsujirin matcha-valikoimassa keskitasoinen laatu, joka on tarkoitettu ns. usuchan eli ohuen teen valmistamiseen. Se kuuluu sarjaan teelaatuja, jotka ovat kuuluisien japanilaisten teekoulukuntien johtajien suosittelemia laatuja. Tämä on Urasenken 16. sukupolven johtajan Zabousain suosittelema laatu.

Maku

Kuivassa teessä on makeismainen, puuterimainen, harmonisen vesikasvinen ja vegetaalinen tuoksu. Vispattuna tuoksu on mehevän paahteinen ja hieman vegetaalinen. Maku alkaa mineraalisen vegetaalisena. Siinä on harmoninen vesikasvinen sävy ja rapsakkaa ituisuutta. Tee on melko täyteläinen ja siinä on mukavasti umamia. Maun kehityksessä maku muuttuu mineraalisen vegetaaliseksi ja tämä vie teen jälkimakuun joka on rapsakan herneinen ja mineraalinen. Maun jälkipuolella kevyt kitkeryys tuo makuun raikkautta ja jatkuvuutta.

Valmistaminen

Matcha-teen perinteisiin valmistusvälineisiin kuuluu teekulho - chawan, teevispilä - chasen ja teelusikka - chashaku. Noin 1,5-2g Matcha-teetä vispataan noin 1dl 80-asteista vettä nopealla vispausliikkeellä niin, että teestä tulee kuohkeaa ja pinnalle muodostuu vaahtoa. Teepulveri voidaan sekoittaa veteen myös muilla tavoin, esim. vispilätyyppisellä maidonvaahdottimella tai se voidaan ravistaa pullossa, jossa on sekoitussiivilä sisällä.

Matchaa voidaan lisätä esim. jäätelön päälle tai smoothieen. Siitä valmistetut leivonnaiset ovat Aasiassa suuressa suosiossa.

Alla on video, jossa opastetaan matcha-teen valmistaminen juotavaksi. Videossa on käytössä eri matcha-teelaatu kuin tällä tuotesivulla.

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Matcha - Chokyu no Shiro (Gion Tsujiri, Uji) 20g
Arviosi