Lumbini OP (Ruhuna)

Lumbini on Ruhunan alueella sijaitseva teetehdas. Matalan alueen teetarhat sijaitsevat n. 500m korkeudessa. Teessä on jämäkkää tanniinisuutta, joka yhdistyy sävykkääseen ja raikkaaseen punahedelmäisyyteen.

Varastossa
SKU
t019
Grouped product items
Tuotenimi Määrä
Lumbini OP (Ruhuna) - 75g
6,00 €
Lumbini OP (Ruhuna) - 150g
11,50 €

Yleistä

Ruhunan teentuotantoalue sijaitsee Sri Lankan eteläosassa melko lähellä rannikkoa ja Gallen kaupunkia. Ruhuna on erityisen merkittävä matalan alueen teen tuotantoalueena. Teepensaat kasvavat nopeasti ja lehdistä tulee kookkaita. Tee hautuu rubiininpunaiseksi ja maussa on jämäkkää nahkaista tai puista kitkeryyttä.

Teentuotanto alkoi Ruhunan alueella melko myöhään noin vuonna 1900. Tähän aikaan suurin osa Sri Lankan teetiloista oli brittien omistuksessa. Ruhuna oli yksi ensimmäisiä keskittymiä Sri Lankalaisten omistamia teetiloja. Teetarhat sijaitsevat alle 600 metrin korkeudessa. 1970-luvulla tietyt taloudelliset ja poliittiset olosuhteet johtivat voimakkaan ja täyteläisen teen suosion nousuun erityisesti Keski-Idässä. Tämä trendi on jatkunut 2000-luvulle asti ja on suuresti auttanut Ruhunan alueen teentuotantoa, sillä alue loistaa erityisesti tämäntyyppisen teen tuotannossa. Kaksi merkittävää matalan alueen teentuotantoaluetta Ruhuna ja Sabaragamuwa tuottavat yhdessä 60% Sri Lankan kokonaistuotannosta.

Tämä tee

Lumbini on Ruhunan alueella kuuluisan Sinharajan luonnonpuiston lähistöllä sijaitseva teetehdas. Matalan alueen teetarhat sijaitsevat n. 500m korkeudessa. Lumbinin teetehdas sijaitsee matalan alueen korkeusalueen puolessavälissä, minkä takia tehtaan tee ei ole kaikkein suurilehtisintä ja kitkeryyttä tasapainottamassa on reippaasti makeutta ja hedelmäisyyttä.

Maku

Kuivissä lehdissä on imelä, punahedelmäinen, hapokkaan tomaattinen ja kermaisen nahkainen tuoksu. Tanniininen elementti tuoksussa tuo mieleen viinirypäleen kuoret. Haudutetun teen tuoksussa on rotevuutta sekä kevyempää punahedelmäisyyttä ja makeutta. Maussa on kohtuullisesti tanniinista puuta. Punahedelmäisyys yhdistyy tanniinisuuteen. Lisäksi teessä on kohtuullista makeutta, jonka ansiosta tee on kuitenkin hyvinkin juotava. Jälkimaussa tanniinisuus hiljalleen väistyy ja makuun tulee eloisaa vihreän teen makua.

Hauduttaminen

Sri Lankan teelaadut ovat parhaimmillaan kun niistä tekee yhden hieman pidemmän haudutuksen eikä lehtiä hauduteta uudestaan. Käytä kiehahtanutta vettä. Lehtiä tarvitaan noin 1RKL teenjuojaa kohden. Haudutuksen pituus on 2-5 minuuttia ja sitä on hyvä säätää sen mukaan kuinka voimakasta teestä haluaa. Viiden minuutin haudutus tuo mukanaan enemmän tanniinista sävyä kun taas 2-3 minuuttia haudutettu tee pysyy kevyempänä.

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Lumbini OP (Ruhuna)
Arviosi