Liu Bao 2005, Irtolehtinen
2005 vuoden Liu Bao -teetä pieneltä teentuottajalta. Lehtimateriaali on siistiä ja melko pientä. Tee on reippaasti fermentoitua joka antaa sille hyvin maanläheisen ja maakellarisen luonteen. Teessä on kaakaoisen tiheä maku josta löytyy lahoa puuta ja saviruukkuista mineraalisuutta.
Yleistä
Liu Bao on Guangxin maakunnan fermentoitu teelaatu. Teetä tuotetaan Wuzhou-prefektuurissa Guangxin itäosassa. Alueella on tuotettu teetä Tang-dynastian ajoilta yli tuhannen vuoden ajan. Liu Bao -tee on ollut nykyisessä muodossaan ainakin Qing-dynastian ajalta.
Liu Bao -poimitaan teepensaista poimien silmu ja sitä edeltävät 2-3 avautunutta lehteä. Teemateriaali rullataan jolloin se myös kuivuu hieman. Tämän jälkeen teemassaa keotaan tehtaalla. Kekojen korkeus voi olla pitkälti yli metrin. Keossa teenlehtimateriaali alkaa fermentoitua. Tämä nostaa teen lämpötilaa ja tätä hallitaan kääntelemällä keoissa olevaa lehtimateriaalia. Kekoamisen pituutta voidaan säätää halutun lopputuloksen aikaansaamiseksi. Normaali kekoamisaika on muutaman viikon. Tämän jälkeen lehtimateriaali erotellaan ja rullataan uudestaan. Tästä saadaan tuloksena Liu Bao raakateetä. Tästä irtolehdestä lajitellaan pois oksat yms. turha materiaali. Teemateriaalia voidaan nyt myös sekoittaa esim. eri erien tai laatujen kesken. Tämän jälkeen tee höyrytetään märäksi ja pakataan suuriin koreihin, joissa teen varsinainen ikääntyminen tapahtuu. Lehtimateriaali puristetaan koriin, mutta puristuksen voimakkuus on esim pu'er-teekakkuja heikompi. Näitä koreja säilytetään tehtaalla tyypillisesti vähintään 1-3 vuotta ennen kuin tee julkaistaan. Liu Bao -teetä julkaistaan monenlaisissa muodoissa. Alkuperäiset iätyskorit voidaan julkaista sellaisenaan tai materiaali voidaan erotella irtoteeksi ja pakata pienempiin koreihin. Liu Bao -teetä puristetaan myös pu'er-teen tapaan kakuiksi.
Tämä tee
Tämän Liu Baon on tuottanut pienehkö teentuottaja ja sikäli se eroaa hieman suurten teetehtaiden Liu Bao -teelaaduista. Tee on alunperin tuotettu vuonna 2005. Lehtimateriaali on siistiä ja melko pientä.
Maku
Tee on reippaasti fermentoitua joka antaa sille hyvin maanläheisen ja maakellarisen luonteen. Teessä on kaakaoisen tiheä maku josta löytyy lahoa puuta ja saviruukkuista mineraalisuutta.
Hauduttaminen
Käytä teen hauduttamiseen käytetään kiehautettua vettä. Lehtiä tarvitaan noin 4-6 grammaa, eli 2 ruokalusikallista irtonaista teetä. Teenlehdet huuhdellaan ensin. Kaada lehdille kuumaa vettä sellainen määrä mikä peittää ne hyvin. Anna hautua noin 10 sekuntia ja kaada tämä huuhteluvesi viemäriin. Tee voidaan hauduttaa ns. gongfu-tekniikalla käyttäen alle 300ml teekannua ja hauduttaen lehtiä useita kertoja. Haudutusten pituus tulisi olla noin 30-60 sekuntia. Lehtien määrää voidaan myös lisätä, jolloin haudutusaika voidaan pudottaa 10-20 sekuntiin. Jos käytössä on suurempi teekannu tai halutaan tehdä vain yksi haudutus, haudutusajan tulisi olla 3-5 minuuttia. Säädä lehtimäärää haluttavan voimakkuuden aikaansaamiseksi.
- Valmstusmaa/Tilverkad i: Kiina/Kina
- Valmistusaineet/Ingredienser: Tee/te
- Maahantuoja/Importör: Teepolku Oy
- Y-tunnus/FO Nummer: 2484659-6
- Säilytys kuivassa ja huoneeenlämmössä / Förvaras torrt, ej över normal rumstemperatur