Genmaicha Matcha (2024) Luukku 5
Genmaicha on paahdetulla riisillä maustettua japanilaista vihreää teetä. Tässä genmaichaan on sekoitettu seremoniatason matchaa. Maussa ja tuoksussa popcorninen lämmin sävy ja sen lisänä matchan hienostuneen samettinen vehreys.
Yleistä
Genmaicha eli ruskeariisitee on japanilainen erikoisuus, mikä koostuu paahdetusta kokojyväisestä riisistä ja vihreästä teestä. Osa riisinjyvistä poksahtaan popcornin tavoin paahtamisen aikana ja nämä jyvät näkyvät teen joukossa kirkkaanvalkoisina. Teelaatu oli alunperin kansanteetä, sillä paahdetun riisin lisääminen teki teestä halvempaa. Genmaichan maussa yhdistyy raikas vihreän teen maku ja riisin paahteinen täyteläisyys ja aromikkuus.
Tämä tee
Tässä genmaichaan on sekoitettu seremoniatason matchaa. Tämä on Japanin teemarkkinoilla yleinen genmaichan variaatio missä teehen saadaan lisättyä matchan uniikkia tuoksuvaa luonnetta ja haudutetun teen väri muuttuu utuisen vihreäksi. Tämä sekoitus on Teepolun omaa reseptiä. Käytetty matcha on Kioton teentuottajan Gion Tsujirin käsialaa ja genmaicha on Kagoshiman alueelta.
Maku
Maussa ja tuoksussa popcorninen lämmin sävy ja sen lisänä matchan hienostuneen samettinen vehreys.
Hauduttaminen
80-asteinen vesi toimii hyvin tämän teen hauduttamiseen. Viileämpääkin vettä voi kokeilla, mutta korkeampi lämpötila tuskin tuo parempia tuloksia. Henkilöä kohden tarvitaan reipas teelusikallinen teenlehtiä. Teen hauduttaminen on helpompaa, jos haudutusastiassa on pienireikäinen siivilä ja siivilöivä pinta on mahdollisimman suuri. Lehtipulverin tai lehdenpalojen päätyminen maljaan ei ole vaarallista. Hauduta teetä noin 2-3 minuuttia. Normaalisti samoista lehdistä voi tehdä muutaman haudutuksen.
Katso tämän teen esittelyvideo Teepolun Teejoulukalenterin 2024 live-striimeissä: