Galpaditenne OP (Sabaragamuwa)
Galpaditenne on yksi Sri Lankan suurimpia teetehtaita. Se sijaitsee jalokivistään kuuluisalla Sabaragamuwan alueella. Tee on roteva luonteeltaan. Maku on punamarjainen ja hieman tanniininen. Tuotesivulla maisteluvideo!
Yleistä
Galpaditennen teetehdas ja teetarhat sijaitsevat jalokivistään kuuluisalla Sabaragamuwan alueella. Sabaragamuwan teetarhat luokitellaan matalaan alueeseen. Korkeusvaihtelu on merenpinnan tasosta noin 800m korkeuteen asti. Alueen teetarhojen korkeusvaihtelu on suurempaa kuin Ruhunan alueella, joka on Sri Lankan toinen merkittävä matalan korkeuden teentuotantoalue.
Tämä tee
Galpaditenne on yksi Sri Lankan suurimpia teetehtaita. Tämä OP-laatu on lehtikooltaan keskikokoa. Tehdas nimittää tätä korkealaatuista lehtiteetä nimellä Suduwelipothahena Super, mutta me valitsimme lyhyemmän tehtaan nimen. Tee on roteva luonteeltaan. Maku on punamarjainen ja hieman tanniininen. Jälkimaussa tulee esiin mineraalisuutta, kuivayrttejä ja jopa maatuvia lehtiä.
Maku
Lehdissä on imelä, tiiviydessään jopa etikkainen tuoksu. Tämän rinnalla on punaisia marjoja. Näiden sävyjen lisäksi tuoksussa on tiettyä kuivayrttisyyttä, metsäisyyttä ja jopa viitteitä tupakkaan. Teen tuoksu on tavallaan bassovoittoinen. Se on kermaisen kuivayrttinen, puinen ja samalla ylikypsän punahedelmäinen. Teen tuntuma suussa on mattainen. Maussa on kehittynyttä punamarjaisuutta ja kielen sivuilla tuntuvaa tanniinisuutta, joka ei kuitenkaan ylitä muita makuja. Jälkimaku on mineraalinen, kuivayrttinen, ruohoinen ja tuo mieleen maatuvat lehdet.
Hauduttaminen
Sri Lankan teelaadut ovat parhaimmillaan kun niistä tekee yhden hieman pidemmän haudutuksen eikä lehtiä hauduteta uudestaan. Käytä kiehahtanutta vettä. Lehtiä tarvitaan noin 1RKL teenjuojaa kohden. Haudutuksen pituus on 2-5 minuuttia ja sitä on hyvä säätää sen mukaan kuinka voimakasta teestä haluaa. Viiden minuutin haudutus tuo mukanaan enemmän tanniinista sävyä kun taas 2-3 minuuttia haudutettu tee pysyy kevyempänä.