Anji Bai Cha (2025)
Anji Bai Cha eli Anjin Valkoinen Tee on kuuluisa vihreä teelaatu Zhejiangin maakunnasta Kiinasta. Teenlehdissä on erikoinen vaalea väri, mistä tee saa nimensä. Tämä on huippulaatuinen Anji Bai Cha -vihreä tee keväältä 2025. Lehti on pientä ja kirkkaan vihreää. Maljassa tuoksu on kuivahkon vegetaalinen ja nektarisen kukkea. Maku on kuulas, kuivahko ja hieman maissimaisen voikukkainen.
Yleistä
Anji Bai Cha eli kirjamellisesti käännettynä Anjin Valkoinen Tee on Zhejiangin maakunnan pohjoisosan Huzhou-prefektuurissa sijaitsevan Anji-piirikunnan kuuluisa vihreä teelaatu. Tätä vihreää teetä kutsutaan valkoiseksi, sillä sen tuottamiseen käytettävän teepensaslajikkeen Bai Ye #1(Valkoinen lehti nro. 1) lehdet ovat poikkeuksellisen kirkkaan värisiä. Lajike tuottaa tavallista vähemmän vihreän värin tuottavaa klorofylliä.
Anji Bai Chaan liittyy historiallinen piirre, sillä noin 900 vuotta sitten hallinnut Song-dynastian keisari Huizong mainitsi kirjoituksissaan erityisen korkealaatuisen valkoisen värisen teepensaan. Kun Anji Bai Chan tuottamiseen käytettävä teepensas löytyi, ajateltiin tämän olevan se erityinen teelajike, josta keisari Huizong oli kirjoittanut liki vuosituhat aiemmin. Keisari Huizongin nimi liitetään tästä syystä tähän teelaatuun.
Tämä tee
Tämä on huippulaatuinen Anji Bai Cha keväältä 2025. Tarkka tuotantopäivä oli 28.3.2025. Lehti on pientä ja siinä on kirkas vihreä väri.
Maku
Kuivan teen tuoksu on kuivan kukkea ja kuivahkon vegetaalinen. Haudutetussa lehdessä on jämäkkä höyrytettyjen vihannesten tuoksu ja hentoa nektarista kukkeutta. Maljassa tuoksu on kuivahkon vegetaalinen ja nektarisen kukkea. Maku on kuulas, kuivahko ja hieman maissimaisen voikukkainen.
Hauduttaminen
Käytä reipas ruokalusikallinen lehtiä. Tee kestää hyvin myös korkeaa lämpötilaa ja mielestämme se on parhaimmillaan 90-100 asteisella vedellä. Pienessä alle 300ml teekannussa lehtiä voi hauduttaa 1-2 minuuttia ja siitä saa muutaman haudutuksen. Suuremassa kannussa haudutusaikaa on syytä kasvattaa 2-4 minuuttiin.