Matcha - Yugen (Marukyu Koyamen, Uji) 20g

Marukyu Koyamen on yksi Kioton alueen kuuluisista teentuottajista. Tämä Yugen laatu on hyvä esimerkki tuottajan tyylistä, joka yhdistää hienostuneesti makeismaisia sävyjä ja umamista vegetaalisuutta.

22,00 €
Saatavuus: Varastossa
SKU
t496

Yleistä

Kioton Ujissa toimiva Marukyu Koyamaen on yksi japanin perinteisistä teetaloista. Teentuottajan historia ulottuu vuoteen 1704 asti.

Matcha-tee on hienoksi jauhettua vihreää teetä. Tee tuotetaan samanlaisesta lehtimateriaalista kuin japanilainen haudutettava vihreä tee gyokuro. Teepensaat varjostetaan osin läpinäkyvillä kankailla noin 20 päivän ajaksi ennen lehtien poimintaa. Tämä aiheuttaa lehtien värin tummenemisen ja lehtien aminohappopitoisuuden kasvamisen. Lehdet höyrytetään nopeasti hapettumisen estämiseksi. Matchan tuottamiseen käytettäviä lehtiä ei kuitenkaan seuraavaksi rullata kuten gyokuron tai senchan kohdalla vaan lehtien annetaan kuivua ilman rullausta. Kuivatuista lehdistä poistetaan oksat ja lehtiruoti ja tuloksena on tenchaksi kutsuttua lehtimateriaalia. Tencha voidaan nyt jauhaa kivimyllyssä valmiiksi matcha-teeksi.

Matcha-teelaadut jaetaan tyypillisesti kahteen ryhmään sen mukaan onko tee tarkoitettu ns. ohuen teen eli usuchan tai paksun teen eli koichan valmistamiseen. Paksun teen valmistamiseen käytetään suhteessa suurempaa määrää matchaa minkä ansiosta tuloksena saadaan paksumpaa ja täyteläisemmän makuista teetä.

Japanilainen teetaide keskittyy matchan valmistamiseen, tarjoiluun ja nauttimiseen.

Tämä tee

Tämä Yugen-laatu on Marukyu Koyamaenin valikoimassa alempaa keskitasoa edustava laatu, joka on sopiva ns. usuchan eli ohuen teen valmistamiseen. Se on hieno esimerkki tuottajan tyylistä ja erittäin tyylikäs teelaatu.

Maku

Kuivassa teessä on upean sävykäs tuoreen merileväinen, makeismainen ja hieman kukkainen tuoksu. Vispattuna tuoksu säilyttää kukkaisia sävyjä ja siirtyy hieman paahteiempaaan suuntaan. Maku on melko täyteläinen. Siinä on villikasvista kitkeryyttä, joka tuo makuun raikkautta ja särmää olematta häiritsevä. Maun luonne on raikkaan metsäinen ja kukkainen. Nämä sävyt ovat enemmän esillä kuin tyypillinen rehevä ruohoinen vegetaalisuus ja kokonaisuus onkin jokseenkin epätavallinen. Maku on täyteläinen olematta liian pehmeä tai tunkkainen.

Valmistaminen

Matcha-teen perinteisiin valmistusvälineisiin kuuluu teekulho - chawan, teevispilä - chasen ja teelusikka - chashaku. Noin 1,5-2g Matcha-teetä vispataan noin 1dl 80-asteista vettä nopealla vispausliikkeellä niin, että teestä tulee kuohkeaa ja pinnalle muodostuu vaahtoa. Teepulveri voidaan sekoittaa veteen myös muilla tavoin, esim. vispilätyyppisellä maidonvaahdottimella tai se voidaan ravistaa pullossa, jossa on sekoitussiivilä sisällä.

Matchaa voidaan lisätä esim. jäätelön päälle tai smoothieen. Siitä valmistetut leivonnaiset ovat Aasiassa suuressa suosiossa.

Katso videoesittely Marukyu Koyamaenin matcha-teelaaduista sisältäen tämän laadun:

Alla on tekemämme video, josta voit oppia kaiken tarvittavan matcha-teestä. Videolla näytetään myös matcha-teen valmistamiminen perinteiseen tapaan sekä muutamia moderneja käyttötapoja matchalle.

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Matcha - Yugen (Marukyu Koyamen, Uji) 20g
Arviosi