Gong Ting 2019, Shu Pu'er
Tämä 2019 vuoden shu pu'erin nimi Gong Ting tarkoittaa hovia. Ajatuksena on se, että lehtimateriaali kelpaa hovin kulutettavaksi. Käytännössä teen Menghain alueen lehtimateriaali koostuu pienestä lehdistä ja silmuista. Pieni lehti antaa kuivalle teelle kermaisen puisen ja hieman viinimäisen tuoksun. Maljassa tuoksu on mineraalisen puinen ja hieman hiekkaisen oloinen. Maku on hieman viinimäisellä tavalla happaman hedelmäinen. Mukavan raikas jälkimaku.
Yleistä
Shu pu'er on pu'er-teen toinen päätyyppi luontaisesti iätetyn sheng pu'erin rinnalla. Shu pu'erin tuotantoprosessi keksittiin 1970-luvulla kun haluttiin luoda teelaatu, joka imitoisi luontaisesti ikääntyneen sheng pu'erin makua lyhyemmässä ajassa. Ennen lehtien painamista kakuiksi, ne levitellään tehtaan lattialle suuriin kekoihin, joita kastellaan ja peitellään kankailla. Tämä kekoamisvaihe kiihdyttää lehdissä tapahtuvia biokemiallisia ja mikrobiologisia muutoksia ja lehdet käytännössä kompostoituvat. Kekoamisvaihe voi kestää useista viikoista kuukausiin. Shu pu'eria on saatavilla moniin eri muotoihin puristettuna sekä myös irtolehtisenä.
Tämä tee
Menghain alueen lehtimateriaalista tuotettu 2019 vuoden shu pu'er. Teen nimi Gong Ting tarkoittaa hovia ja on yleinen klisee pu'er-teen nimissä. Ajatuksena on se, että lehtimateriaali kelpaa hovin kulutettavaksi. Käytännössä teen Menghain alueen lehtimateriaali koostuu pienestä lehdistä ja silmuista.
Maku
Pieni lehti antaa kuivalle teelle kermaisen puisen ja hieman viinimäisen tuoksun. Maljassa tuoksu on mineraalisen puinen ja hieman hiekkaisen oloinen. Maku on hieman viinimäisellä tavalla happaman hedelmäinen. Mukavan raikas jälkimaku.
Hauduttaminen
Puristetusta teestä on jollain terävällä työkalulla irrotettava lehtiä hauduttamista varten. Voit käyttää esim. ruokailuveistä. Piikkimäinen muoto toimii parhaiten, sillä se rikkoo lehtiä vähemmän. Pu'er-teen hauduttamiseen käytetään kiehautettua vettä. Lehtiä tarvitaan noin 3-5 grammaa, eli reipas ruokalusikallinen irtonaista teetä. Tee voidaan hauduttaa ns. gongfu-tekniikalla käyttäen alle 300ml teekannua ja hauduttaen lehtiä useita kertoja. Tällöin haudutusten pituus tulisi olla noin 30-60 sekuntia. Lehtien määrää voidaan myös lisätä, jolloin haudutusaika voidaan pudottaa 10-20 sekuntiin. Jos käytössä on suurempi teekannu tai halutaan tehdä vain yksi haudutus, haudutusajan tulisi olla 3-5 minuuttia. Säädä lehtimäärää haluttavan voimakkuuden aikaansaamiseksi.