Auringon & Kuun Järvi - Rubiini TTES #18 2024

Auringon ja Kuun Järvi Keskellä Taiwania on merkittävä mustan teen tuotantoalue. Tämä tee on tuotettu Rubiini-lajikkeesta, josta alue erityisesti tunnetaan. Teessä on suuret ehjät lehdet. Kuivassa teessä on hieman havuinen, punahedelmäinen tuoksu jossa erottuu raikkaita yrttisiä sävyjä. Haudutetun lehtien tuoksu räjähtää kamferisiin ja yrttisiin sävyihin. Maku on pehmeä ja kuitenkin luonteikas. Siinä erottyvat havuisuuden sävyt, nahkaisuus ja hedelmäisyys. Kaiken tämän yllä leijuvat viilentävät kamferin ja tuoreiden yrttien sävyt.

Varastossa
SKU
t722
Grouped product items
Tuotenimi Määrä
Auringon & Kuun Järvi - Rubiini TTES #18 2024 - 35g
11,00 €
Auringon & Kuun Järvi - Rubiini TTES #18 2024 - 70g
21,00 €
Auringon & Kuun Järvi - Rubiini TTES #18 2024 - 140g
41,00 €

Yleistä

Tee tuli Taiwanille 1700-luvulla Kiinasta. Maantieteellisesti Taiwan sijaitsee lähimpänä mannerkiinan wulong-teen tuotantoalueita ja niinpä ensimmäiset saarelle tuodut lajikkeet olivat wulong-teen tuotannossa käytettyjä lajikkeita. 1800-luvulla teestä oli kehittynyt yksi Taiwanin merkittävimmistä vientituotteista. Teentuotantoa harjoitetaan Taiwanin joka osassa.

Merkittävimpänä teetyylinä voisi pitää ns. korkean vuoriston wulong -teelaatuja (Gao Shan Cha / High Mountain Oolong). Nämä ovat normaalisti pallomaiseksi rullattuja teelaatuja, joiden hapetus- ja paahtoaste on melko matala. Näiden kohdalla teelaatujen nimikkeissä mainitaan usein alkuperänä oleva vuoristoalue (mm. Ali Shan, Li Shan, Da Yu Ling, Shan Lin Xi jne.) ja käytetty teepensaslajike. (Jin Xuan, Qingxin jne) Dong Ding -vuoren wulong-tee on usein hieman tummempipaahteista, ja toisinaan luokitellaan korkean vuoriston wulongien rinnalle omaksi tyylikseen.

Baozhong on wulongin tyylinen erittäin kevyesti hapetettu tee, joka Taiwanin luokittelussa on oma tyylinsä Wulong-teen rinnalla. Tämä on sävyiltään vegetaalisempi kuin korkean vuoriston wulong-teet.

Taiwanin mustat teet muistuttavat paljon Kiinan teelaatuja. Teet ovat ehjälehtisiä ja merkittävin käytetty lajike on lajike Taiwanilla kehitetty TTES #18 eli Hong Yu eli Punainen Jade. Merkittävin tuotantoalue on Nantoun piirikunnassa sijaitseva Auringon ja Kuun -Järvi eli Sun Moon Lake eli Ri Yue Tang.

Dong Fang Mei Ren eli Itämainen Kaunotar on kärkisilmuja ja pieniä lehtiä sisältävä tee, jota voisi kuvailla wulongin ja mustan teen risteymäksi. Hyönteisten sallitaan syödä teenlehtiä ja tämän ansiosta teehen kehittyy omanlainen arominsa ja makunsa.

Saarella tuotetaan myös vihreitä teelaatuja, mutta nämä ovat suureksi osaksi imitaatioita Kiinan teetyyleistä, joten näiden maine on jäänyt vähäisemmäksi.

Tämä tee

Tämä tee on 2024 satoa. Se tulee tuottajalta, joka ei kertomansa mukaan käytä syntettisiä torjunta-aineita teentuotannossaan. Tee on tuotettu Auringon & Kuun Järven merkittävimmästä teepensaslajikkeesta joka tunnetaan nimellä Rubiini, TTES #18 tai Punainen Jade. Teessä on suuri lehti. Tuottaja ei monien muiden tuottajien tapaan julkaise pieniä ja suurempia lehtiä erikseen erihintaisina tuotteina vaan poimii suuret ja pienet lehdet yhdessä, jolloin tuloksena on vain yksi tuote jossa eri laatujen piirteet yhdessä.

Maku

Kuivassa teessä on hieman havuinen, punahedelmäinen tuoksu jossa erottuu raikkaita yrttisiä sävyjä. Haudutetun lehtien tuoksu räjähtää kamferisiin ja yrttisiin sävyihin. Maku on pehmeä ja kuitenkin luonteikas. Siinä erottyvat havuisuuden sävyt, nahkaisuus ja hedelmäisyys. Kaiken tämän yllä leijuvat viilentävät kamferin ja tuoreiden yrttien sävyt.

Hauduttaminen

Tämä tee voidaan muiden wulong-teelaatujen tapaan hauduttaa saviteekannussa, mutta jos pitää erityisesti herkistä kukkeista aromeista, toimii lasinen tai posliininen astia paremmin. Hauduttamiseen käytetään sata-asteista vettä. Jos käytössä on yli 500ml tilavuuksinen teekannu, voidaan lehtiä käyttää 3-4g eli noin ruokalusikallinen. Lehtiä haudutetaan 2-3 minuuttia. Jos käytössä on pienikokoinen(50-300ml) teekannu, jota voidaan käyttää gongfu-hauduttamiseen, lehtien määrä on noin 3-4g 100ml kohden. Haudusten pituus on 20-30 sekuntia. Ensimmäisen haudutuksen voi tehdä pidempänä, sillä kuivista lehdistä ei aluksi haudu tehokkaasti makuaineita.

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Auringon & Kuun Järvi - Rubiini TTES #18 2024
Arviosi