Ya Xi Zang Cha (2020) Tiibettiläistee

Tämän Sichuanin ns. tiibettiläisteen nimi on Ya Xi Zang Cha eli käännettynä Herkkäsilmuinen Tiibettiläistee. Tee on kautta historian ollut suosittua Kiinan läntisillä raja-alueilla, josta tulee nimi Tiibettiläistee. Tee tarjoilee maanläheisiä sävyjä, havumetsäisyyttä sekä kiinteää puun sävyä, joka johtaa pitkään jälkimakuun.

Varastossa
SKU
t559
Grouped product items
Tuotenimi Määrä
Ya Xi Zang Cha (2020) Tiibettiläistee - 50g
9,00 €
Ya Xi Zang Cha (2020) Tiibettiläistee - 100g
17,00 €
Ya Xi Zang Cha (2020) Tiibettiläistee - 200g
33,00 €
Ya Xi Zang Cha (2020) Tiibettiläistee - 500g "tiili"
79,00 €

Yleistä

Sichuan on yksi tumman teen eli heichan tuotantoalueista Yunnanin, Guangxin, Anhuin ja Hunanin maakuntien rinnalla. Sichuanin tummia teelaatuja kutsutaan yleisesti Tiibettiläisteeksi, sillä näiden teelaatujen markkina-aluetta ovat tyypillisesti Tiibet ja muut Kiinan läntiset raja-alueet. Yleisen tarinan mukaan raja-alueiden väen ruokavalio on ollut liha- ja maitotuotepohjaista ja näinollen rasvaista ja yksipuolista. Teen ajatellaan tarjoavan tässä ruokavaliossa vitamiineja ja hivenaineita ja myös tasapainottavan rasvaista ruokavaliota. Sichuanin tummia teelaatuja tuotetaan eri muotoihin ja kokoihin puristeettuna. Suuri osa teestä on kekofermentoitua, mutta myös vihreämpiä kevyemmin fermentoituja teelaatuja tuotetaan. Monet teelaaduista on pakattu korimaisiin bambukuoriin. Muiden maakuntien tummien teelaatujen tapaan näitä teelaatuja voidaan iättää pitkiä aikoja. Monet Sichuanin tummista teelaaduista, erityisesti raja-alueille vietävät teet, ovat varsin karkealaatuisia koostuen suurikokoisesta lehdestä.

Tämä tee

Tämän Sichuanin tiibettiläisteen nimi on Ya Xi Zang Cha eli käännettynä Herkkäsilmuinen Tiibettiläistee. Tee koostuu nimensä mukaisesti melko pienestä lehdestä. Tee on pakattu 2,5kg tankoihin, joka koostuu suorakaiteen muotoisista löysästi puristetuista 500g paloista. Nämä 500g palat on pakattu paperiin ja nämä bambukuoreeen 2,5kg koossa. Tee on 2020 satoa ja melko tummaksi kekofermentoitua.

Maku

Tee tarjoilee maanläheisiä sävyjä, havumetsäisyyttä sekä kiinteää puun sävyä, joka johtaa pitkään jälkimakuun. Teen fermentaatio on tehty siten, että tee on tummentunut hyvin, mutta teen kitkeriä piirteitä ei ole kokonaan hajoitettu. Tämän ansiosta teessä on mukavasti raikkautta ja maussa kiinteä ydin, joka antaa sille pitkän jälkimaun.

Hauduttaminen

Puristetusta teestä on jollain terävällä työkalulla irrotettava lehtiä hauduttamista varten. Voit käyttää esim. ruokailuveistä. Piikkimäinen muoto toimii parhaiten, sillä se rikkoo lehtiä vähemmän. Käytä teen hauduttamiseen kiehautettua vettä. Lehtiä tarvitaan noin 3-5 grammaa, eli reipas ruokalusikallinen irtonaista teetä. Tee voidaan hauduttaa ns. gongfu-tekniikalla käyttäen alle 300ml teekannua ja hauduttaen lehtiä useita kertoja. Tällöin haudutusten pituus tulisi olla noin 30-60 sekuntia. Lehtien määrää voidaan myös lisätä, jolloin haudutusaika voidaan pudottaa 10-20 sekuntiin. Jos käytössä on suurempi teekannu tai halutaan tehdä vain yksi haudutus, haudutusajan tulisi olla 3-5 minuuttia. Säädä lehtimäärää haluttavan voimakkuuden aikaansaamiseksi.

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Ya Xi Zang Cha (2020) Tiibettiläistee
Arviosi