Shincha Sakimidori Luomu (2023) FI-EKO-201
Shincha eli Uusi Tee on japanilainen vihreä tee, joka tuotetaan alkukeväällä poimituista teenlehdistä. Sitä voisi pitää Sencha-teen erikoistyyppinä. Sakimidoria voisi kuvailla lajikkeeksi, joka ei ole yleisimpiä muttei myöskään erityisen harvinainen. Lajike on herkkä joillekin kasvitaudeille, mutta ei yleensä vahingoitu pahasti taudeista luontaisen tarmonsa ansiosta. Maljassa tuoksu on sävykkään vihannesmainen ja hieman mineraalinen. Maku on mineraalisen vihannesmainen tuoden mieleen höyrytetyt parsat. Maussa on mukava tasaisuus ja jälkimaussa nouseva raikkaus. Mineraalisen vegetaalinen shincha.
Yleistä
Shincha eli Uusi Tee on japanilainen vihreä tee, joka tuotetaan alkukeväällä poimituista teenlehdistä. Sitä voisi pitää Sencha-teen erikoistyyppinä. Varhain keväällä lämpötilan ollessa vielä melko matala, teenlehdissä on omalaatuinen hennon vegetaalinen tuoksu ja maku. Myöhemmin kevään edetessä maku voimistuu ja poimittu tee tuotetaan senchaksi. Shinchan tuotantomäärät ovat melko pieniä ja se onkin varhaiskevääseen kuuluva erikoisuus.
Tämä tee
Tämä Shincha on tuotettu Etejä-Japanissa Kagoshiman alueella. Tee on luomutuotettua.
Sakimidoria voisi kuvailla lajikkeeksi, joka ei ole yleisimpiä muttei myöskään erityisen harvinainen. Teelajike on kehitetty Etelä-Japanissa. Lajike on luotu risteyttämällä Miyazaki-prefektuurin luontainen lajike ME52, Yabukita ja Shizuoka Zairai #16. Sakimidori rekisteröitiin viimein vuonna 1997. Lajike tarjoaa satoa muutaman päivän aikaisemmin kuin Yabukita. Lajike on herkkä joillekin kasvitaudeille, mutta ei yleensä vahingoitu pahasti taudeista luontaisen tarmonsa ansiosta. Senchaksi valmistettuna teellä on kirkas vihreä väri. Maljassa tee on hieman kellertävää. Makua kuvataan tasapainoiseksi. Teessä on vähän katekiineja, mutta paljon lehtivihreää.
Maku
Kuivassa teessä on makean nektarinen ja tuoreen ruohoinen tuoksu. Maljassa tuoksu on sävykkään vihannesmainen ja hieman mineraalinen. Maku on mineraalisen vihannesmainen tuoden mieleen höyrytetyt parsat. Maussa on mukava tasaisuus ja jälkimaussa nouseva raikkaus. Mineraalisen vegetaalinen shincha.
Hauduttaminen
Käytä noin 2g (ruokalusikallinen) lehtiä henkilöä kohden. Veden lämpötilan tulisi olla noin 80 astetta. Haudutuksen sopiva pituus on 2-3 minuuttia, jos kannun koko on alle 500ml ja 2-4 minuuttia jos tilavuus on suurempi. Jos teetä haudutetaan mukissa, reipas teelusikallinen lehtiä riittää. Säädä lehtien määrää ja haudutuksen pituutta maun mukaan. Lehtiä voi usein hauduttaa muutaman kerran.