Gyokuro Saemidori Luomu (2023) FI-EKO-201
Gyokuro eli Jadekaste on japanilainen lehtitee, joka tuotetaan varjostettujen teepensaiden lehdistä. Tämä Gyokuro on poimittu Saemidori-lajikkeen pensaista Kirishiman alueella Etelä-Japanissa Kagoshiman prefektuurissa. Lehdissä on uskomattoman makea tuoksu. Maku on umaminen ja tiheä. Uskomaton tee!
Gyokuron tuotannossa teepensaat varjostetaan osin läpinäkyvillä kankailla noin 20 päivän ajaksi ennen lehtien poimintaa. Tämä aiheuttaa lehtien värin tummenemisen ja lehtien aminohappopitoisuuden kasvamisen. Lehdet höyrytetään nopeasti hapettumisen estämiseksi. Tämän jälkeen lehdet rullataan ja kuivataan. Gyokuro on maultaan pehmeämpää kuin sencha, jonka tuotannossa ei käytetä varjostusta. Gyokuroa voisi pitää pulverimaisen matcha-teen haudutettuna versiona, sillä käytetty lehtimateriaali on samaa.
Tämä tee
Tämä Gyokuro on luomutuotettu Kagoshiman prefektuurissa Kirishiman alueella Etelä-Japanissa. Tee on 2023 kevätsatoa. Se on poimittu modernista Saemidori-lajikkeesta, jonka suosio on noussut suuresti viimevuosina. Se kasvaa parhaiten Japanin lämpimimmällä alueella Kyushun saarella mistä tämäkin tee tulee. Tämä lajike tuottaa kirkkaanvihreän väristä teetä ja upean pehmeän, makean ja eksoottisen hedelmäisen tai marjaisen tuoksun.
Maku
Lehdissä on uskomattoman makea tuoksu. Maku on umaminen ja tiheä.
Hauduttaminen
Käytä noin 2g (ruokalusikallinen) lehtiä henkilöä kohden. Veden lämpötilan tulisi olla noin 80 astetta. Haudutuksen sopiva pituus on 2-3 minuuttia, jos kannun koko on alle 500ml ja 2-4 minuuttia jos tilavuus on suurempi. Jos teetä haudutetaan mukissa, reipas teelusikallinen lehtiä riittää. Säädä lehtien määrää ja haudutuksen pituutta maun mukaan. Lehtiä voi usein hauduttaa muutaman kerran.