Bai Rui Xiang (2023)

Bai Rui Xiang eli Sata Hyväenteistä Tuoksua on Wuyi-vuorten teepensaslajike, joka tunnetaan sen rikkaista kukkeista ja hedelmäisistä tuoksuista. Kuivassa lehdessä on raikkaan paahteinen hedelmien tuoksu, joka imelyydessään tuo mieleen kuivatut viikunat ja aprikoosit. Maku on dramaattinen ja nopea. Raikkaan hedelmäisyyden sävyt nousevat nopeasti esiin suurena vallina. Sen jäljessä esiin tulee mineraalisia sävyjä. Maussa on mukana hieman öljyisiä puun ja paahteen sävyjä.

Varastossa
SKU
t685
Grouped product items
Tuotenimi Määrä
Bai Rui Xiang (2023) - 35g
15,00 €
Bai Rui Xiang (2023) - 70g
28,00 €
Bai Rui Xiang (2023) - 140g
54,00 €

Yleistä

Kiinassa sanotaan toisinaan, että parhaat teet tuotetaan kuuluisimmilla vuorilla. Tästä viisaudesta ei varmastikaan ole selkeämpää esimerkkiä kuin legendaaristen Wuyi-vuoret Fujianin maakunnassa Kiinassa. Wuyi vuoret kiemurtelevaa jokea ympäröivine tiheikköineen ja niistä pilviä kohti kohoavine kalkkikivihuippuineen on kuin näkymä Kiinan sielunmaisemaan. Tämä maisema on jo vuosisatoja vetänyt puoleensa askeetteja, oppineita ja munkkeja, jotka ovat hakeutuneet Wuyille sen mieltä ja kehoa vireyttävään vaikutukseen. Alueen kivikkoisessa maassa, usvan ympäröimänä ja raikkaiden vuoristopurojen ruokkimana kasvaa teepensaita, joiden kasvuoloja ei voida imitoida missään muualla.

Wuyi-vuorten wulong-teelatuja nimitetään kallioteeksi. Vaikka käytössä on useita erilaisia teepensaslajikkeita, lehtien käsittelytapa on pääpiirteittäin sama kaikille eri kallioteelaaduille. Teepensaista poimitaan vain täysikasvuisia lehtiä. Ensin lehtien annetaan luovuttaa osa kosteudestaan levittämällä ne suurille pyöreille bambutasoille, jotka levitetään auringonvaloon. Tämän jälkeen lehtiä muokataan mekaanisesti, jotta lehtien solurakenne hajoaa ja hapettuminen nopeutuu. Tätä toistetaan muutamia kertoja antaen lehtien levätä muokkausten välillä. Kun lehtien kosteus ja hapettuminen on edennyt riittävän pitkälle, teetä rullataan mekaanisesti makuaineiden vapautumiseksi ja pitkänomaisen rullatun muodon aikaansaamiseksi. Lopuksi lehdet paahdetaan kuivaksi. Paahtaminen suoritetaan perinteisesti kuumen hiilien yllä bambusta valmistetulla suurella tasolla. Paahtaminen lukitsee lehdet muotoonsa ja tummentaa lehtien väriä ja makua. Teenlehtien hapettumisaste on tyypillisesti noin 30-60%. Lehtien väri ennen paahtamista on tummanvihreä ja paikoin hieman ruskea. Paahdon voimakkuus määrittelee haudutetun teen värin ja maun. Paahto voi olla kevyt, jolloin teenesteen väri on kellertävä, keskiastetta joilloin väri on kellertävänoranssi tai voimakas jolloin väri on ruskeanpunainen.

Rou Gui -teepensaslajike on vasta muutaman viimeisen vuosikymmenen aikana yleistynyt ja saavuttanut aseman Wuyi-vuorten neljän perinteisen teepensaslajikkeen - Da Hong Pao, Bai Ji Guan, Tie Luo Han ja Shui Jin Gui - rinnalla. Nimi Rou Gui viittaa kassiakaneli-puuhun, jonka kaarnasta valmistetaan yleisesti saatavilla oleva maustekaneli. Teellä ei sinänsä ole mitään tekemistä kassiakanelin kanssa, mutta teen aromin sanotaan muistuttavan kassiakanelin kaarnan mausteisen pistävää tuoksua.

Tämä tee

Bai Rui Xiang eli Sata Hyväenteistä Tuoksua on Wuyi-vuorten teepensaslajike, joka tunnetaan sen rikkaista kukkeista ja hedelmäisistä tuoksuista.

Maku

Kuivassa lehdessä on raikkaan paahteinen hedelmien tuoksu, joka imelyydessään tuo mieleen kuivatut viikunat ja aprikoosit. Maljassa tuoksu on hiiltyneen puinen ja yhä imelän hedelmäinen. Maku on dramaattinen ja nopea. Raikkaan hedelmäisyyden sävyt nousevat nopeasti esiin suurena vallina. Sen jäljessä esiin tulee mineraalisia sävyjä. Maussa on mukana hieman öljyisiä puun ja paahteen sävyjä. Lopuksi teestä jää suuhun mineraalisia kukkien sävyjä.

Hauduttaminen

Käytä kiehahtanutta vettä teen hauduttamiseen. Wuyi-vuorten kallioteet haudutetaan perinteisesti gongfu-menetelmällä eli toisinsanoen hauduttamalla lehtiä pienessä teekannussa(0-300ml) useita kertoja siten, että haudutuksen ovat lyhyitä. Lehtiä käytetään tällä menetelmällä määrä, joka täyttää noin 1/3 teekannusta. Haudutuksen kesto on noin 10-30 sekuntia. Lyhyempikin haudutus voi olla hyvästä, mutta paljon pidempi haudutus ei voi olla. Haudutuksen pituutta voi pidentää myöhemmillä haudutuksilla.

Jos käytössä on suurempi teekannu ja haudutuksia tehdään korkeintaan 2-3, teenlehtien määrä on 4-5g eli kukkurallinen ruokalusikallinen. Haudutuksen pituus on suuremmassa kannussa 3-5 minuuttia. Lehtiä voi normaalisti tällöinkin hauduttaa enemmän kuin kerran.

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Bai Rui Xiang (2023)
Arviosi