Zheng Shan Xiao Zhong AA (2025)
Zheng Shan Xiao Zhong on Wuyi-vuorten kuuluisa musta tee joka edustaa kiinalaisen mustan teen perheessä kiinteää mausteista tyyliä. Tämä 2025 korkea keskitason laatu on hyvä esimerkki teen luonteenpiirteistä. Kuivan teen tuoksu on kuivahko, mausteinen, tummapuinen ja synkän hedelmäinen. Maljassa tuoksu on ohramaltainen ja paahtaisen mausteinen. Maku on öljyisen mineraalinen. Siinä on kuivattujen karpaloiden sävyä, kuivaa puuta, puista mausteisuutta ja raikasta mineraalisuutta.
Yleistä
Vaikka Fujianin maakunnan pohjoisosassa sijaitsevat Wuyi-vuoret tunnetaan parhaiten tummapaahtoisista Kallioteenä tunnetuista oolong-teelaaduista, tuotetaan alueella muutamaa erityisen hienoa mustaa teetä. Näistä merkittävimmät ovat Jin Jun Mei ja Zheng Shan Xiao Zhong. Mustan teen tuotantotavan uskotaan keksityn alunperin juuri tällä alueella.
Zheng Shan Xiao Zhong merkitys käännettynä on Varsinaisen Vuoren Pieni Lajike. Nimi viittaa teepensaslajikkeeseen. Paras Zheng Shan Xiao Zhong tuotetaan Wuyi-vuorten alueella Tong Mu -kylässä. Tee on löysästi yhteydessä Lapsang Souchong -teehen, joka on savustettu musta tee mitä myös tuotetaan Wuyi-vuorten alueella, mutta jota myydään lähinnä länsimarkkinoilla. Zheng Shan Xiao Zhongista on myös olemassa savustettuja versioita, mutta tee on normaalisti täysin savustamatonta.
Tämä tee
Tämä Zheng Shan Xiao Zhong poimittiin keväällä 2025. Se edustaa tämän teen mittapuussa korkeaa keskitason laatua. Teenlehti on pientä ja tiukasti rullattua.
Maku
Kuivan teen tuoksu on kuivahko, mausteinen, tummapuinen ja synkän hedelmäinen. Maljassa tuoksu on ohramaltainen ja paahtaisen mausteinen. Maku on öljyisen mineraalinen. Siinä on kuivattujen karpaloiden sävyä, kuivaa puuta, puista mausteisuutta ja raikasta mineraalisuutta.
Hauduttaminen
Teenlehtiä tarvitaan reipas ruokalusikallinen. Käytä hauduttamiseen kiehahtanutta vettä. Jos tee valmistetaan alle puolen litran kannussa, voi tällä lehtimäärällä lehtiä hauduttaa muutaman kerran. Isommassa kannussa on parempi tehdä yksi pidempi haudutus. Pienessä kannussa haudutuksen pituus on 1-3 minuuttia ja suuremmassa 3-5 minuuttia. Säädä lehtien määrää ja haudutuksen pituutta maun mukaan.