Xiaguan 2005 Ye Sheng Cha

Tämä 2005 vuoden sheng pu'er on tuotettu villilajikkeen teepuista. Siitä löytyy vanhan puun ja savun aromeita sekä villilajikkeen teelle tyypillistä marjaisuutta ja yrttisyyttä. Tämä on upeasti ikääntynyt tee.

Varastossa
SKU
t142
Grouped product items
Tuotenimi Määrä
Xiaguan 2005 Ye Sheng Cha - 35g
15,00 €
Xiaguan 2005 Ye Sheng Cha - 357g
124,00 €

Yleistä

Xiaguan on yksi perinteikkäimmistä pu'er-teetehtaista. Tehdas tuotti ensimmäiset teensä jo vuonna 1902. Se toimi pitkään yhtenä kolmesta merkittävästä Kiinan valtion hallitsemasta pu'er-teetehtaasta. Muut kaksi olivat Kunming ja Menghai -teetehtaat. Nämä kolme teetehdasta ovat luoneet useat klassikoiksi muodostuneista pu'er-teelaaduista. Nykyään Xiaguan toimii yksityisenä yrityksenä. Tehdas tunnetaan erityisesti Tuo Cha eli maljan muotoon painetuista teelaaduistaan. Tehtaan nimi onkin kokonaisuudessaan Xiaguan Tuo Cha. Tehtaan päämaja sijaitsee Yunnanin maakunnassa Dali-prefektuurin samannimisessä kaupungissa. Xiaguaniin yhdistetään tiettyjä perusaromeja joihin kuuluu mm. mäntymäiset piirteet, savuisuus, tupakka ja toisaalta tiheä heinäisyys ja hedelmäisyys.

Tämä tee

Tämä Xiaguanin sheng pu'er on nimeltään Ye Sheng Cha. Nimi tarkoittaa Villinä Kasvanutta Teetä. Nimi viittaa erityiseen teen villilajikkeeseen, jota kasvaa Yunnanin maakunnan metsissä. Se on läheistä sukua normaalille Kiinankamelialle, mutta ei kuitenkaan sama laji. Teenlehtien väri on tummempi ja siin on purppuransävyisiä silmuja. Villilajikkeen teessä on erikoisia karviaismarjaisia ja yrttimäisiä sävyjä ja ne löytyvät myös tästä teestä. Tämän lisäksi teestä löytyy tuottajan teelle tyypillistä savuista ja puista sävyä. Tämä 2005 tee on tämän tuotteen ensimmäinen ja mielestämme paras vuosikerta. Tuottaja julkaisee tätä teetä joka vuosi. Sitä voisi pitää keräilyteenä, sillä se on tuotteen ensimmäinen julkaisu ja paras.

Maku

Kuivan teen tuoksu on hieman metallinen ja vanhan puinen - ratapölkkyisyydeksi tätä yhdistelmää voisi kutsua. Myös vanhat tervaiset puuveneet se tuo mieleen. Tuoksussa on myös raikas hedelmäisyydeltä vaikuttava tuoksu. Haudutetun teen tuoksu on vastaavasti mehevän puinen ja hieman metallinen. Siinä on lisäksi hieman multaista sävyä. Maku on yllättävän raikas. Tässä tulee esiin villilajikkeen teen ominaisuudet. Maun saapuminen on mieto ja yllättävän hedelmäinen. Nuoremmissa hedelmäisyys on eksoottisia hedelmiä ja puutarhamarjoja muistuttavaa hapokkuutta. Vaikka tämä tee on jo melko ikääntynyttä, tässäkin sävyn huomaa, mutta muuntuneessa muodossa. Sen rinnalla kulkee vanhaa puista sävyä. Maun siirtyessä jälkimakuun tee tuntuu aiheuttavan lisääntynyttä verenkiertoa suun pinnoilla. Esiin nousee kuivayrttinen sävy, joka tulee ja menee. Jälkimaussa on välillä myös metallisuuden piirteitä. Lopuksi on vielä erotettavissa puutarhamarjaa ikääntyneessä muodossa. Voimakkaammassa haudutuksessa kurkkuun syntyy raikkauden tunnetta ja villiteen kuiva yrttisyys ja marjaisuuden viitteet ovat hienosti esillä ja säilyvät pitkään jälkimaussa. Hienosti ikääntynyt ja erilainen sheng pu'er.

Hauduttaminen

Käytä noin 4-6g lehtiä 150ml nestettä kohden. Vesi voi olla kiehahtanutta. Haudutuksen pituus on hyvä pitää lyhyenä, noin 10-30 sekuntia riittää. Teestä saa noin 10 hyvää haudutusta.

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Xiaguan 2005 Ye Sheng Cha
Arviosi