Shui Lian Dong Rou Gui (2024)
Shui Lian Dong eli Vesiverholuola on Wuyi-vuorten yksi kuuluisista paikoista missä pienestä luolasta virtaava puro putoaa 100 metriä ohuena verhona eläen tuulen mukana. Tämä Rou Gui -pensaslajikkeen tee on kasvanut tällä alueella. Kuivan teen tuoksu on sävykkään puinen ja samalla makean voikukkainen, rusinainen ja puulakkainen. Tuoksu maljassa on paahteisen ohramaltainen, lakritsijuurinen ja kivisen. Tiheä maku on paksun paahteinen, särmikäs ja mineraalisen hedelmäinen.
Yleistä
Kiinassa sanotaan toisinaan, että parhaat teet tuotetaan kuuluisimmilla vuorilla. Tästä viisaudesta ei varmastikaan ole selkeämpää esimerkkiä kuin legendaaristen Wuyi-vuoret Fujianin maakunnassa Kiinassa. Wuyi vuoret kiemurtelevaa jokea ympäröivine tiheikköineen ja niistä pilviä kohti kohoavine kalkkikivihuippuineen on kuin näkymä Kiinan sielunmaisemaan. Tämä maisema on jo vuosisatoja vetänyt puoleensa askeetteja, oppineita ja munkkeja, jotka ovat hakeutuneet Wuyille sen mieltä ja kehoa vireyttävään vaikutukseen. Alueen kivikkoisessa maassa, usvan ympäröimänä ja raikkaiden vuoristopurojen ruokkimana kasvaa teepensaita, joiden kasvuoloja ei voida imitoida missään muualla.
Wuyi-vuorten wulong-teelatuja nimitetään kallioteeksi. Vaikka käytössä on useita erilaisia teepensaslajikkeita, lehtien käsittelytapa on pääpiirteittäin sama kaikille eri kallioteelaaduille. Teepensaista poimitaan vain täysikasvuisia lehtiä. Ensin lehtien annetaan luovuttaa osa kosteudestaan levittämällä ne suurille pyöreille bambutasoille, jotka levitetään auringonvaloon. Tämän jälkeen lehtiä muokataan mekaanisesti, jotta lehtien solurakenne hajoaa ja hapettuminen nopeutuu. Tätä toistetaan muutamia kertoja antaen lehtien levätä muokkausten välillä. Kun lehtien kosteus ja hapettuminen on edennyt riittävän pitkälle, teetä rullataan mekaanisesti makuaineiden vapautumiseksi ja pitkänomaisen rullatun muodon aikaansaamiseksi. Lopuksi lehdet paahdetaan kuivaksi. Paahtaminen suoritetaan perinteisesti kuumen hiilien yllä bambusta valmistetulla suurella tasolla. Paahtaminen lukitsee lehdet muotoonsa ja tummentaa lehtien väriä ja makua. Teenlehtien hapettumisaste on tyypillisesti noin 30-60%. Lehtien väri ennen paahtamista on tummanvihreä ja paikoin hieman ruskea. Paahdon voimakkuus määrittelee haudutetun teen värin ja maun. Paahto voi olla kevyt, jolloin teenesteen väri on kellertävä, keskiastetta joilloin väri on kellertävänoranssi tai voimakas jolloin väri on ruskeanpunainen.
Rou Gui -teepensaslajike on vasta muutaman viimeisen vuosikymmenen aikana yleistynyt ja saavuttanut aseman Wuyi-vuorten neljän perinteisen teepensaslajikkeen - Da Hong Pao, Bai Ji Guan, Tie Luo Han ja Shui Jin Gui - rinnalla. Nimi Rou Gui viittaa kassiakaneli-puuhun, jonka kaarnasta valmistetaan yleisesti saatavilla oleva maustekaneli. Teellä ei sinänsä ole mitään tekemistä kassiakanelin kanssa, mutta teen aromin sanotaan muistuttavan kassiakanelin kaarnan mausteisen pistävää tuoksua.
Tämä tee
Tämä Rou Gui on 2024 satoa. Tee on Wuyi-vuorten keskeiseltä alueelta, jonka teetarhoja moni asiantuntija pitää parhaimpina. Tarkka pensaiden kasvupaikka on nimen alussa oleva Shui Lian Dong. Shui Lian Dong eli Vesiverholuola on Wuyi-vuorten yksi kuuluisista paikoista missä pienestä luolasta virtaava puro putoaa 100 metriä ohuena verhona eläen tuulen mukana. Teen paahtoaste on noin 3/5 mikä tarkoittaa sitä että teessä on voimakas paahteisuus mutta ei kuitenkaan niin voimakas että se dominoisi täysin makua.
Maku
Kuivan teen tuoksu on sävykkään puinen ja samalla makean voikukkainen, rusinainen ja puulakkainen. Tuoksu maljassa on paahteisen ohramaltainen, hieman lakritsijuurinen ja kivisen mineraalinen. Maku on tiivistemäisen tiheä. Siinä on paksua paahteisuutta ja särmikästä mineraalista hedelmäisyyttä. Mineraalisuus tulee esiin välillä umamisin sävyin.
Hauduttaminen
Käytä kiehahtanutta vettä teen hauduttamiseen. Wuyi-vuorten kallioteet haudutetaan perinteisesti gongfu-menetelmällä eli toisinsanoen hauduttamalla lehtiä pienessä teekannussa(0-300ml) useita kertoja siten, että haudutuksen ovat lyhyitä. Lehtiä käytetään tällä menetelmällä määrä, joka täyttää noin 1/3 teekannusta. Haudutuksen kesto on noin 10-30 sekuntia. Lyhyempikin haudutus voi olla hyvästä, mutta paljon pidempi haudutus ei voi olla. Haudutuksen pituutta voi pidentää myöhemmillä haudutuksilla.
Jos käytössä on suurempi teekannu ja haudutuksia tehdään korkeintaan 2-3, teenlehtien määrä on 4-5g eli kukkurallinen ruokalusikallinen. Haudutuksen pituus on suuremmassa kannussa 3-5 minuuttia. Lehtiä voi normaalisti tällöinkin hauduttaa enemmän kuin kerran.
- Valmstusmaa/Tilverkad i: Kiina/Kina
- Valmistusaineet/Ingredienser: Tee/te
- Maahantuoja/Importör: Teepolku Oy
- Y-tunnus/FO Nummer: 2484659-6
- Säilytys kuivassa ja huoneeenlämmössä / Förvaras torrt, ej över normal rumstemperatur