Rohini 2025 1st flush Darjeeling "Wonder"
Rohinin teetilan ensipoiminnan Darjeelingia uudesta 2025 sadosta! Se on tuotettu yksinomaan AV2-pensaslajikkeesta joka on arvostettu sen hienon kukkaishedelmäisen tuoksun ja pehmeän maun ansiosta. Lehti on käsitelty ehjänä. Kuivan teen tuoksu on keksimäisen kuivan ja marmeladisen imelän hedelmäinen. Hedelmän sävyt ovat sitruksisia ja aprikoosisia. Maku on hiipivä. Se alkaa täysin pehmeänä ja sen voimakkuus nousee suun takaosassa hiljalleen. Alku on keksimäisen sitruksinen ja hapanimelä. Teessä on mukava makeuden ja happamuuden yhdistelmä. Voimakkaammassa haudutuksessa esiin tulee hunajaista sävyä.
Yleistä
Darjeeling on kaupunki Intiassa Länsi-Bengalin osavaltiossa mahtavan Himalayan alarinteillä. Alue on erityisen tunnettu mustista teelaaduistaan, joita sanotaan mustan teen shampanjaksi. Alueen teetarhojen korkeus vaihtelee muutamasta sadasta metristä yli kahteen kilometriin.
Korkeuden ja ilmaston viileyden ansiosta teenviljely on kausiluonteista eikä teetä poimita vuoden kylmään aikaan marraskuusta tammikuuhun. Tämän ansiosta keväällä teenpoiminnan alkaessa lehtiin on kertynyt suuri määrä makuaineita ja kevätsato on erittäin laadukas. Teetä poimitaan helmikuusta marraskuulle. Tärkein aika on kevään ensimmäiset kaksi kuukautta. Tänä aikana poimittua teetä sanotaan ensipoiminnan teeksi (first flush). Ensipoiminnan tee on kaikista herkkäaromisin, sillä pensaista poimitaan erityisesti pienimpiä lehtiä joiden aromikkuus on huipussaan talven jälkeen. Erityisesti ensipoiminnan teet kuivataan voimakkaasti minkä takia lehti ei hapetusvaiheessa hapetu täysin ja jää usein erittäin vihreäksi. Tätä erittäin vihreää tyyliä suosistaan monilla Darjeelingin teen markkina-alueilla ja tämän takia suurin osa teetarhoista tuottaa erityisesti ensipoiminnan teet erityisen vihreinä. Toinen poiminta eli second flush suoritetaan toukokuun ja kesäkuun aikana. Tee käsitellään usein hieman tummemmaksi ja niinpä ne muistuttavat enemmän normaalia mustaa teetä. Tee on aromeiltaan ja maultaan ensipoimintaa kypsempää ja raskaampaa. Toista poimintaa seuraa sateinen monsuunikausi. Tänä aikana poimitaan teetä, mutta sen laatu on yleensä heikompi. Sateiden jälkeen poimitaan vielä syyspoiminnan teet.
Tämä tee
Tämä Rohinin teetilan ensipoiminta 2025 keväältä on lisänimeltään Wonder. Se on tuotettu AV2 (Ambari Vegetative 2)-pensaslajikkeesta. Lajike on erittäin arvostettu Darjeelingin tuotannossa sen hienon kukkaishedelmäisen tuoksun ansiosta. Lajike kehitettiin vuonna 1967 Tocklain Teentutkimuskeskuksella Intiassa. Tee on poimittu ja käsitelty huolellisesti ja lehti on erittäin ehjää.
Maku
Kuivan teen tuoksu on keksimäisen kuivan ja marmeladisen imelän hedelmäinen. Hedelmän sävyt ovat sitruksisia ja aprikoosisia. Maku on hiipivä. Se alkaa täysin pehmeänä ja sen voimakkuus nousee suun takaosassa hiljalleen. Alku on keksimäisen sitruksinen ja hapanimelä. Teessä on mukava makeuden ja happamuuden yhdistelmä. Voimakkaammassa haudutuksessa esiin tulee hunajaista sävyä.
Hauduttaminen
Teenlehtiä tarvitaan noin ruokalusikallinen. Voit käyttää kiehahtanutta vettä tai antaa sen hieman jäähtyä ennen lehdille kaatamista. Matalampi lämpötila tuottaa hieman erilaista tulosta. Jos tee haudutetaan pienessä alle 500ml teekannussa, voi samoja lehtiä hauduttaa muutaman kerran. Tällöin haudutusaika on noin 1-3 minuuttia. Suuremmassa kannussa haudutusajan on oltava pidempi: 3-5 minuuttia. Tällöin lehdistä saa vain yhden hyvän haudutuksen.