Meng Ding Gan Lu (2024)
Tämä Gan Lu on poimittu helmikuussa 2024. Kyse on siis erittäin varhaisesta poiminnasta. Lehtien koko on pieni ja niitä peittää hieno karvapeite. Tämä laatu on perinteiseen tapaan käsinkuivattu mikä näkyy teenlehtien pörröisyydestä ja satunnaisuudesta. Kuivan teen tuoksu on pumpulisen kuiva ja hieman raikas. Maljassa tuoksu on mineraalinen ja utuinen. Maku alkaa sumuisena. Sitä seuraa herkkiä ituisia sävyjä. Jälkimaku on raikas ja kirkas.
Yleistä
Sichuanin maakunnan Meng Shan eli Meng-vuori on yksi kiinalaisen teentuotannon perinteikkäimmistä paikoista. Varhaisin maininta teentuotannosta vuorella ajoittuu ajanlaskun alkuun vuosina 206 eaa.-24 jaa. hallinneen Läntisen Han-dynastian aikaan. Kerrotaan, että viljelijä Wu Li Zhen löysi tuolloin vuoren rinteillä kasvavan teekasvin. Häntä pidetään Mengshanin ensimmäisten teetarhojen perustajana. Teentuotannon pitkästä historiasta vuorella kertoo se, että vuoren teetä käytettiin keisarihovien seremoniateenä aina Tang-dynastiasta (618-906 jaa.) Qing-dynastian (1644-1911 jaa.) aikoihin asti eli yli tuhat vuotta. Sadekausi kestää Meng-vuorella jopa yhdeksän kuukautta vuosittain ja lämpötila on viileä. Vuori sijaitsee Sichuanin maakunnassa olevalla suurella valuma-alueella, jonka ansiosta maaperä on erittäin hedelmällinen ja rikas.
Vuoren kuuluisimmat teelaadut ovat vihreä tee Meng Ding Gan Lu eli Meng-vuoren Huipun Makea Kaste ja keltainen tee Meng Ding Huang Ya eli Meng-vuoren Huipun Keltainen Silmu. Vuorella on tuotettu ja tuotetaan yhä myös joitain vähemmän tunnettuja kukkaisteelaatuja sekä punaisia, vihreitä ja valkoisia teelaatuja.
Tämä tee
Tämä Gan Lu on poimittu helmikuussa 2024. Kyse on siis erittäin varhaisesta poiminnasta. Lehtien koko on pieni ja niitä peittää hieno karvapeite. Lehtien pieni koko vaikuttaa paljon teen tuoksuun ja makuun. Tämä laatu on perinteiseen tapaan käsinkuivattu mikä näkyy teenlehtien pörröisyydestä ja satunnaisuudesta. Koneellinen käsittely johtaa yhtenevämpään ulkomuotoon.
Maku
Kuivan teen tuoksu on pumpulisen kuiva ja hieman raikas. Maljassa tuoksu on mineraalinen ja utuinen. Maku alkaa sumuisena. Sitä seuraa herkkiä ituisia sävyjä. Jälkimaku on raikas ja kirkas.
Hauduttaminen
Käytä noin 3-4g (ruokalusikallinen) lehtiä. Veden lämpötilan tulisi olla noin 80 astetta. Haudutuksen sopiva pituus on 1-2 minuuttia jos teekannu on pienempi - alle 300ml. Suuremmassa teekannussa haudutusaikaa on nostettava 2-4 minuuttiin.