Matcha - Uji no Asa (Fukujuen, Uji) 20g

Uji no Asa on yksi Fukujuenin valikoiman huipputason matcha-laaduista. Se on parhaimmillaan koichan valmistamisessa vaikka siitä voi toki myös valmistaa usuchaa. Kuivan teen tuoksussa on uhkeaa viileää parfymaattisuutta ja makeaa vohvelisuutta. Suutuntuma on runsas ja samalla jotenkin kepeä. Maku alkaa makean maitoisin sävyin. Joukossa on palkoherneistä makeutta ja hieman kuivaa mausteisuutta. Maussa ei ole juuri yhtään kitkeryyttä. Makean mehevä maitoisuus jatkuu maussa pitkään ja lopulta sen hävitessä esiin tulee hieman herneistä makeutta ja mineraalisia sävyjä.

46,00 €
Saatavuus: Varastossa
SKU
t1009

Yleistä

Fukujuen on yksi Japanin perinteikkäimmistä teetaloista. Sen perusti Iyemon Fukui vuonna 1790 Yamashiron alueella hieman Kioton eteläpuolella. Yritys toimi pitkään teekauppiaana mutta siirtyi enenevässä määrin teentuotantoon 1900-luvun aikana. Se tunnetaan erityisesti korkeatasoisesta Ujin matchasta.

Matcha-tee on hienoksi jauhettua vihreää teetä. Tee tuotetaan samanlaisesta lehtimateriaalista kuin japanilainen haudutettava vihreä tee gyokuro. Teepensaat varjostetaan osin läpinäkyvillä kankailla noin 20 päivän ajaksi ennen lehtien poimintaa. Tämä aiheuttaa lehtien värin tummenemisen ja lehtien aminohappopitoisuuden kasvamisen. Lehdet höyrytetään nopeasti hapettumisen estämiseksi. Matchan tuottamiseen käytettäviä lehtiä ei kuitenkaan seuraavaksi rullata kuten gyokuron tai senchan kohdalla vaan lehtien annetaan kuivua ilman rullausta. Kuivatuista lehdistä poistetaan oksat ja lehtiruoti ja tuloksena on tenchaksi kutsuttua lehtimateriaalia. Tencha voidaan nyt jauhaa kivimyllyssä valmiiksi matcha-teeksi.

Matcha-teelaadut jaetaan tyypillisesti kahteen ryhmään sen mukaan onko tee tarkoitettu ns. ohuen teen eli usuchan tai paksun teen eli koichan valmistamiseen. Paksun teen valmistamiseen käytetään suhteessa suurempaa määrää matchaa minkä ansiosta tuloksena saadaan paksumpaa ja täyteläisemmän makuista teetä.

Japanilainen teetaide keskittyy matchan valmistamiseen, tarjoiluun ja nauttimiseen.

Tämä tee

Uji no Asa on yksi Fukujuenin valikoiman huipputason matcha-laaduista. Se on parhaimmillaan koichan valmistamisessa vaikka siitä voi toki myös valmistaa usuchaa. Kaikki matcha on pakastettuna varastollamme ja myymälöissämme, joten voit olla varma, että tuoreus on ensiluokkaista!

Maku

Kuivan teen tuoksussa on uhkeaa viileää parfymaattisuutta ja makeaa vohvelisuutta. Vispatun teen tuoksu on mehevän umaminen sekä mineraalisen ja hennon mausteisen vegetaalinen. Suutuntuma on runsas ja samalla jotenkin kepeä. Maku alkaa makean maitoisin sävyin. Joukossa on palkoherneistä makeutta ja hieman kuivaa mausteisuutta. Maussa ei ole juuri yhtään kitkeryyttä. Makean mehevä maitoisuus jatkuu maussa pitkään ja lopulta sen hävitessä esiin tulee hieman herneistä makeutta ja mineraalisia sävyjä.

Valmistaminen

Matcha-teen perinteisiin valmistusvälineisiin kuuluu teekulho - chawan, teevispilä - chasen ja teelusikka - chashaku. Noin 1,5-2g Matcha-teetä vispataan noin 1dl 80-asteista vettä nopealla vispausliikkeellä niin, että teestä tulee kuohkeaa ja pinnalle muodostuu vaahtoa. Teepulveri voidaan sekoittaa veteen myös muilla tavoin, esim. vispilätyyppisellä maidonvaahdottimella tai se voidaan ravistaa pullossa, jossa on sekoitussiivilä sisällä.

Matchaa voidaan lisätä esim. jäätelön päälle tai smoothieen. Siitä valmistetut leivonnaiset ovat Aasiassa suuressa suosiossa.

  • Valmstusmaa/Tilverkad i: Japani/Japan
  • Valmistusaineet/Ingredienser: Tee/te
  • Maahantuoja/Importör: Teepolku Oy
  • Y-tunnus/FO Nummer: 2484659-6
  • Säilytys kuivassa ja huoneeenlämmössä / Förvaras torrt, ej över normal rumstemperatur
  • Voidaan pakastaa tuoreuden parantamiseksi / Kan frysas för att förbättra fräschören

Alla on video, josta voit oppia kaiken tarvittavan matcha-teestä. Videolla näytetään myös matcha-teen valmistamiminen perinteiseen tapaan sekä muutamia moderneja käyttötapoja matchalle.

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Matcha - Uji no Asa (Fukujuen, Uji) 20g
Arviosi