Mangalam FTGFOP1 Clonal (2015 1st flush)

Nagalandissa sijaitseva Mangalam tarjoaa klassista Assamin teen makua - maltaisuutta, punahedelmäisyyttä ja mukavaa tanniinisuutta. Tämä FTGFOP1 on 2015 ensipoimintaa ja poimittu moderneista klonaalilajikkeen pensaista.

Ei varastossa
SKU
t050
Grouped product items
Tuotenimi
No options of this product are available.

Yleistä

Assam on Intian koillisosassa sijaitseva osavaltio. Alue on maailman maantieteellisesti suurin teenkasvatusalue ja suurin osa teestä kasvaa lähellä merenpinan tasoa. Maaperä on tulvatasangon hedelmällistä savimaata. Assamin liki tuhat teetarhaa sijaitsevat alueen läpi virtaavan Brahmaputra-joen molemmin puolin. Monsuunikaudella alueelle sataa jopa 250-300mm ja päivän korkein lämpötila kipuaa 40 asteeseen. Tässä kasvihuonemaisessa kosteudessa ja lämmössä tee saa mehevän maltaisen luonteen, mikä onkin Assamin teen yleisenä tunnuspiirteenä. Assamin alueen luontainen teepuulajike Camellia Sinensis var. Assamica pärjää täällä hyvin ja sen jämäkkä maku onkin maistettavissa suurimmassa osassa alueen teelaaduista. Tämä alalaji löydettiin alunperin Assamin sademetsistä.

Vuoden ensimmäinen poiminta eli first flush alkaa maaliskuussa ja jatkuu toukokuuhun asti. Nämä ovat maultaan herkempiä ja tuottavat vaaleampaa haudutettua teetä. Toukokuun ja kesäkuun aikana poimitaan usein alueen parhaimpana pidetty teesato eli second flush. Teen voimakkuus nousee first flushiin verrattuna ja haudutetun teen väri tummenee. Teessä on vähemmän vihreän teen makua. Parhaimmat laadut sisältävät suuria määriä kullanvärisiä kärkisilmuja ja toisen poiminnan aikana silmujen suhteellinen määrä on usein suurin. Toista satoa seuraa sateisempi kausi ja tämän aikana ja jälkeen poimitaan monsuunisato. Lehti on tällä ajalla suurempaa, mutta sen maun tiheys laskee. Tätä teetä käytetään usein erilaisten maustettujen sekoitusten tuottamiseen. Lokakuussa ja marraskuussa poimitaan vielä syyssatoa, jonka laadussa yhä näkyy lopuillaan olevan sadekauden vaikutus. Joulukuusta maaliskuuhun ei yleensä poimita teetä.

Tämä tee

Mangalam on Nagalandissa sijaitseva teetila. Se luotiin kun alunperin vuonna 1885 perustetun Towkok-teetilan noin 1370 hehtaarin teetarhat jaettiin vuonna 1970 kolmeen erilliseen teetilaan: Towkok, Manjushree ja Mangalam. Mangalam on näistä pienin noin 118 hehtaarin alallaan. Teetarha teeistutukset koostuvat 100% modernien klonaalilajikkeiden pensaista. Teetilan nimi tarkoittaa Tain kielellä Tanssivaa Kilpikonnaa. Nimi juontaa juurensa Towkok-joesta, jonka varrelle Towkok-teetila alunperin perustettiin. Joessa oli tuohon aikaan paljon kilpikonnia. Tämä FTGFOP1 klonaalipensaiden tee on 2015 ensipoiminnasta. Mielestämme se oli mielenkiintoisempi maultaan kuin tilan toisen poiminnan teet. Mangalam on 2015 Assam-teevalikoimassamme klassisimman makuinen.

Maku

Kuivissa lehdissä on raikas hieman imelä tuoksu, jossa mieto mausteinen sävy. Haudutetun teen tuoksussa on klassinen assamilainen maltaisuuden sävy, punahedelmäisyyttä ja puista kuivayrttisyyttä. Maku on täyteläinen ja pirskahtelevan punahedelmäinen. Hedelmäisyys on kuivattua tai viinikumien siirappisuutta. Maussa on myös tanniinisuutta, joka on makeutuvaa hedelmien kuoria muistuttavaa tyyppiä. Jälkimaussa on hedelmien kuorien tanniinisuutta ja raikkaan makeaa hedelmäisyyttä.

Hauduttaminen

Tämä tee on parhaimmillaan kun siitä tekee yhden hieman pidemmän haudutuksen eikä lehtiä hauduteta uudestaan. Käytä kiehahtanutta vettä. Lehtiä tarvitaan reipas ruokalusikallinen. Haudutuksen pituus on 2-5 minuuttia ja sitä on hyvä säätää sen mukaan kuinka voimakasta teestä haluaa. Viiden minuutin haudutus tuo mukanaan enemmän tanniinista sävyä kun taas 2-3 minuuttia haudutettu tee pysyy kevyempänä.

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Mangalam FTGFOP1 Clonal (2015 1st flush)
Arviosi