Mancotta TGFOP1 (2015 1st flush)

Mancotta on Dibrugarhin kaupungin lähistöllä sijaitseva teetila. Tämä 2015 ensipoiminnan tee on Assamilaiseksi teeksi poikkeuksellisen viieläsävyisen yrttinen ja hienostunut.

Ei varastossa
SKU
t049
Grouped product items
Tuotenimi
No options of this product are available.

Yleistä

Assam on Intian koillisosassa sijaitseva osavaltio. Alue on maailman maantieteellisesti suurin teenkasvatusalue ja suurin osa teestä kasvaa lähellä merenpinan tasoa. Maaperä on tulvatasangon hedelmällistä savimaata. Assamin liki tuhat teetarhaa sijaitsevat alueen läpi virtaavan Brahmaputra-joen molemmin puolin. Monsuunikaudella alueelle sataa jopa 250-300mm ja päivän korkein lämpötila kipuaa 40 asteeseen. Tässä kasvihuonemaisessa kosteudessa ja lämmössä tee saa mehevän maltaisen luonteen, mikä onkin Assamin teen yleisenä tunnuspiirteenä. Assamin alueen luontainen teepuulajike Camellia Sinensis var. Assamica pärjää täällä hyvin ja sen jämäkkä maku onkin maistettavissa suurimmassa osassa alueen teelaaduista. Tämä alalaji löydettiin alunperin Assamin sademetsistä.

Vuoden ensimmäinen poiminta eli first flush alkaa maaliskuussa ja jatkuu toukokuuhun asti. Nämä ovat maultaan herkempiä ja tuottavat vaaleampaa haudutettua teetä. Toukokuun ja kesäkuun aikana poimitaan usein alueen parhaimpana pidetty teesato eli second flush. Teen voimakkuus nousee first flushiin verrattuna ja haudutetun teen väri tummenee. Teessä on vähemmän vihreän teen makua. Parhaimmat laadut sisältävät suuria määriä kullanvärisiä kärkisilmuja ja toisen poiminnan aikana silmujen suhteellinen määrä on usein suurin. Toista satoa seuraa sateisempi kausi ja tämän aikana ja jälkeen poimitaan monsuunisato. Lehti on tällä ajalla suurempaa, mutta sen maun tiheys laskee. Tätä teetä käytetään usein erilaisten maustettujen sekoitusten tuottamiseen. Lokakuussa ja marraskuussa poimitaan vielä syyssatoa, jonka laadussa yhä näkyy lopuillaan olevan sadekauden vaikutus. Joulukuusta maaliskuuhun ei yleensä poimita teetä.

Tämä tee

Mancotta on Dibrugarhin kaupungin lähellä Assamissa sijaitseva teetila. Kaupunkia pidetään Assamin teepääkaupunkina, sillä se sijaitsee kolmen tärkeimmän teentuotantoalueen lähistöllä. Teetarha keskittyy täysin ns. orthodox-teehen eli teehen joka käsitellään säilyttäen lehdet mahdollisimman ehjänä. Teetila on Rainforest Alliance -sertifioitu. Tämä TGFOP1-laatu on korkealaatuinen ensisadon poiminta. Pidimme tätä parempana kuin teetarhan vastaavat toisen poiminnan teet, vaikka toisen poiminnan teetä pidetään usein parempana Assamin teen kohdalla.

Maku

Kuivissa lehdissä on tasainen miedon mausteinen, hieman punahedelmäinen ja mielenkiintoinen ginin mieleen tuova tuoksu - kenties yhdistelmä tähtianista ja lakritsijuurta. Haudutetussa teessä on tasainen, miedon nahkainen punahdelmäinen tuoksu. Lisäksi aistittavissa on raikas tuoreyrttinen tuoksu. Maku on välittömän raikas ja tyylikäs. Siinä on hyvin hallittu tanniininen sävy. Maun yleissävy on erikoisella tavalla viileä vaikka siinä on punahedelmäisyyttä. Maun loppuosassa esiin tulee kuivayrttinen mineraalinen sävy. Teen maun raikkaassa makeudessa on jotain kiinalaisen teen mieleentuovaa.

Hauduttaminen

Tämä tee on parhaimmillaan kun siitä tekee yhden hieman pidemmän haudutuksen eikä lehtiä hauduteta uudestaan. Käytä kiehahtanutta vettä. Tämä tee hyötyy, jos se haudutetaan pikemminkin hieman miedoksi kuin voimakkaaksi, sillä teen luontainen raikas yrttisyys tulee tällöin paremmin esiin. Ruokalusikallinen lehtiä riittää jos teekannun tilavuus on alle 500ml. Suurempaan kannuun tarvitaan hieman enemmän lehtiä. Haudutuksen pituus on 2-5 minuuttia ja sitä on hyvä säätää sen mukaan kuinka voimakasta teestä haluaa. Viiden minuutin haudutus tuo mukanaan enemmän tanniinista sävyä kun taas 2-3 minuuttia haudutettu tee pysyy kevyempänä.

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Mancotta TGFOP1 (2015 1st flush)
Arviosi