Halpewatte OP1 (2024)
Halpewatten teetehdas sijaitsee Sri Lankan keskusvuoriston itärinteillä Uvan alueella. Teetarhat sijaitsevat hieman yli 1000m korkeudessa. Tämä Halpewatten kevään 2024 tee on OP1-laatua mikä Sri Lankalaisen teen kohdalla tarkoittaa että se koostuu melko ehjästä lehdestä joka on rullattu lankamaiseksi. Hieman ehjempi lehti antaa rikotumpia laatuja pehmeämmän maun. Haudutetun teen tuoksussa on hentoa nahkaa, lisää puolukkaisia sävyjä sekä tuoretta puuta. Maku on punahedelmäinen, hieman ruohoinen, hennon nahkainen ja jänteikkään puinen.
Yleistä
Halpewatten teetehdas sijaitsee Sri Lankan keskusvuoriston itärinteillä Uvan alueella. Teetarhat sijaitsevat hieman yli 1000m korkeudessa. Uvan alueen teetarhat luokitellaan Sri Lankan teentuotantokorkeusjaottelussa yleensä keskikorkeuden teetarhoiksi. Keskikorkeus antaa alueen teelle korkeiden alueiden keveyttä ja hedelmäistä hienostuneisuutta. Samalla Uvan teelaaduista löytyy myös matalampien alueiden teelle tyypillistä jämäkkää tanniinisuutta. Teelaaduissa on siis hieno tasapaino Sri Lankan eri korkeuksien piirteitä, minkä takia alueen teestä on monelle tullut Sri Lankalaisen teen arkkityyppi.
Tämä tee
Tämä Halpewatten kevään 2024 tee on OP1-laatua mikä Sri Lankalaisen teen kohdalla tarkoittaa että se koostuu melko ehjästä lehdestä joka on rullattu lankamaiseksi. Hieman ehjempi lehti antaa rikotumpia laatuja pehmeämmän maun.
Maku
Kuivien teenlehtien tuoksussa johtava sävy on marjaisen hedelmäinen. Lisäksi siinä on sävyjä jotka tuovat mieleen ruohon tai vehreän metsän. Haudutetun teen tuoksussa on hentoa nahkaa, lisää puolukkaisia sävyjä sekä tuoretta puuta. Maku on punahedelmäinen, hieman ruohoinen, hennon nahkainen ja jänteikkään puinen. Maku kokonaisuudessaan on hyvin raikas.
Hauduttaminen
Sri Lankan teelaadut ovat parhaimmillaan kun niistä tekee yhden hieman pidemmän haudutuksen eikä lehtiä hauduteta uudestaan. Käytä kiehahtanutta vettä. Lehtiä tarvitaan noin 1RKL. Haudutuksen pituus on 2-5 minuuttia ja sitä on hyvä säätää sen mukaan kuinka voimakasta teestä haluaa. Viiden minuutin haudutus tuo mukanaan enemmän tanniinista sävyä kun taas 2-3 minuuttia haudutettu tee pysyy kevyempänä.