Bai Mudan (2024) HCF '25 Vuoden Valkoinen Tee
Bai Mudan eli Valkoinen Pioni on pienilehtinen valkoinen tee Fudingin alueelta Fujianin maakunnasta. Tämä 2024 laatu tarjoilee nektarista omenaisuutta, parfymaattisia valkoisten kukkien sävyjä ja raikasta koivunehtistä vegetaalisuutta. Tämä tee voitti Vuoden Valkoinen Tee -palkinnon Helsinki Coffee Festival 2025 teekilpailuissa!
Yleistä
Valkoinen tee on aurinkokuivattua teetä. Monien valkoisten teelaatujen lehtien vaalea väri ei aiheudu auringokuivauksesta vaan erityisistä teepensaslajikkeista, joita valkoisen teen tuotannossa käytetään. Erityisesti lehtisilmuja peittää vaalea karvoitus, joka saa lehdet näyttämään vaaleilta. Merkittävin tällainen teelajike on Dabai eli Suuri Valkoinen.
Merkittävin valkoisen teen tuotantoalue Kiinassa on Fujianin maakunnan pohjoisosassa sijatseva Fuding ja sen lähistöllä levittäytyvä vuoristoalue Taimushan.
Alueella tuotettavat valkoiset teet luokitellaan neljään laatuluokkaan, jotka matalimmasta korkeimpaan ovat: Shou Mei, Gou Mei, Bai Mudan ja Bai Hao Yin Zhen. Korkeammat laadut poimitaan pääasiassa aikaisemmin kuin matalammat laadut ja matalammissa laaduissa lehtikoko on suurempi. Korkeammissa laaduissa suurempi osuus lehtimassasta on vaalean karvan peitossa olevia aukeamattomia lehtisilmuja. Matalimmassa Shou Mei -laadussa on suurin osa lehtimassasta suurempaa avautunutta lehteä. Joukossa voi kuitenkin olla myös silmuja. Matalampien laatujen maku on voimakkaampi ja korkeampien kermaisempi ja miedompi.
Tämä tee
Tämä Bai Mudan on poimittu keväällä 2024. Poimintapäivä oli 24.3.2024. Fudingissa Pohjois-Fujianissa Kiinan itärannikolla. Teemateriaali koostuu avautuneista pienistä lehdistä ja avautumattomista silmuista.
Maku
Tässä Bai Mudanissa on esillä upeasti Fudingin valkoisen teen hienoimmat piirteet. Se on parfymaattisen tuoksuva ja esillä on valkoisten kukkien ja koivunlehtien sävyjä. Maussa mukaan tulee hieman vaalean sävykkään puun sävyä sekä herkkää omenaisuutta.
Hauduttaminen
Monista suosituksista poiketen, mielestämme paras lämpötila Fudingin alueen valkoisen teen hauduttamiseen on liki sata-asteista. Haudutusastian on teen miedon ja herkän maun takia oltava mahdollisimman makuneutraali - jokin lasinen tai posliininen astia sopii siis parhaiten tämän teen hauduttamiseen. Lehtiä voi annostella reippaasti eli 2-3rkl. Tämä on noin 4.-6g. Haudutusaika valitaan astian koon mukaan. Jos astia on yli 500ml ja halutaan tehdä vain 1-2 haudutusta, haudutusajan on oltava 2-3 minuuttia. Pienessä (alle 300ml) teekannussa voi tehdä gongfu-haudutusta ja hauduttaa teetä lyhyillä alle minuutin haudutuksilla useita kertoja.
- Valmstusmaa/Tilverkad i: Kiina / Kina
- Valmistusaineet/Ingredienser: Tee/te
- Maahantuoja/Importör: Teepolku Oy
- Y-tunnus/FO Nummer: 2484659-6
- Säilytys kuivassa ja huoneeenlämmössä / Förvaras torrt, ej över normal rumstemperatur
Ohessa video Teepolun Matin livestreamistä missä esiteltiin kilpailuteet ennen tulosten julkistamista: