Langhe 2005 9579 (Shu pu'er)

Tämä 2005 vuoden shu pu'er on Menghain alueen teetehtaan Langhen käsialaa. Langhe tunnetaan parhaiten shu pu'er -teelaaduistaan, joiden erityispiirteenä on hieman kevyempi fermentaatio, mikä antaa teelle pitkän kiinteän jälkimaun. Kuivassa teen tuoksusta löytyy kaarnaista puun sävyä sekä sävykästä ullakkoisuutta. Maljassa tuoksu on hieman tervainen, paahteisen puinen, mineraalisen kivinen ja sävykkään ullakkoinen. Maku painottuu jälkimaun puolelle, jossa erottuu kevyen fermentaation mahdollistama kiinteä raikkaus.

Varastossa
SKU
t676
Grouped product items
Tuotenimi Määrä
Langhe 2005 9579 (Shu pu'er) - 50g
9,50 €
Langhe 2005 9579 (Shu pu'er) - 357g
64,00 €

Yleistä

Shu pu'er on pu'er-teen toinen päätyyppi luontaisesti iätetyn sheng pu'erin rinnalla. Shu pu'erin tuotantoprosessi keksittiin 1970-luvulla kun haluttiin luoda teelaatu, joka imitoisi luontaisesti ikääntyneen sheng pu'erin makua lyhyemmässä ajassa. Ennen lehtien painamista kakuiksi, ne levitellään tehtaan lattialle suuriin kekoihin, joita kastellaan ja peitellään kankailla. Tämä kekoamisvaihe kiihdyttää lehdissä tapahtuvia biokemiallisia ja mikrobiologisia muutoksia ja lehdet käytännössä kompostoituvat. Kekoamisvaihe voi kestää useista viikoista kuukausiin. Shu pu'eria on saatavilla moniin eri muotoihin puristettuna sekä myös irtolehtisenä.

Tämä tee

Tämä 2005 vuoden shu pu'er on Menghain alueen teetehtaan Langhen käsialaa. Tehdas perustettiin vuonna 1995 ja se on melko kookas teentuottaja. Langhe tunnetaan parhaiten shu pu'er -teelaaduistaan, joiden erityispiirteenä on hieman kevyempi fermentaatio, mikä antaa teelle pitkän kiinteän jälkimaun. Tämä 2005 vuoden shu pu'er on nimetty reseptinimellä 9579. Reseptinumero luotiin vuonna 1995. Lehtikokoa kuvaa reseptin numero 7 mikä tarkoittaa lehden olevan hieman karkeampaa. Teekakun päälipinnassa on silmuja sisältävää lehtimateriaalia, mutta paremman kokonaiskäsityksen saa katsomalla kakun pohjaa, jossa lehti on suurempaa ja karkeampaa. Tällainen isompi lehti antaa erityisesti ikääntyneenä teehen mukavasti kompleksisuutta. Tee on tyypillinen suuremman teetehtaan laatu, joka perustuu plantaasiteehen. Tällaiset teet ovat koko pu'er-tuotannon selkäranka ja hyvin ikääntyneenä ne tarjoavat mainiota makua ja hinta-laatusuhdetta! Kokonaisen kakun paino on 357g.

Maku

Kuivassa teen tuoksusta löytyy kaarnaista puun sävyä sekä sävykästä ullakkoisuutta. Maljassa tuoksu on hieman tervainen, paahteisen puinen, mineraalisen kivinen ja sävykkään ullakkoinen. Maku painottuu jälkimaun puolelle, jossa erottuu kevyen fermentaation mahdollistama kiinteä raikkaus. Maussa on myös hieman kepeeä tervaisuutta ja ikääntyneen teen sävykästä puun sävyä.

Hauduttaminen

Puristetusta teestä on jollain terävällä työkalulla irrotettava lehtiä hauduttamista varten. Voit käyttää esim. ruokailuveistä. Piikkimäinen muoto toimii parhaiten, sillä se rikkoo lehtiä vähemmän. Pu'er-teen hauduttamiseen käytetään kiehautettua vettä. Lehtiä tarvitaan noin 3-5 grammaa, eli reipas ruokalusikallinen irtonaista teetä. Tee voidaan hauduttaa ns. gongfu-tekniikalla käyttäen alle 300ml teekannua ja hauduttaen lehtiä useita kertoja. Tällöin haudutusten pituus tulisi olla noin 30-60 sekuntia. Lehtien määrää voidaan myös lisätä, jolloin haudutusaika voidaan pudottaa 10-20 sekuntiin. Jos käytössä on suurempi teekannu tai halutaan tehdä vain yksi haudutus, haudutusajan tulisi olla 3-5 minuuttia. Säädä lehtimäärää haluttavan voimakkuuden aikaansaamiseksi.

Tämä tee on esitelty Teepolun Kiekkomaailma-videosarjassa Youtubessa. Katso esittely täällä:

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Langhe 2005 9579 (Shu pu'er)
Arviosi