Ju You 2015 Guafengzhai Gu Shu Cha

Tämä on suosikkituottajamme vuoden 2015 tee, joka on poimittu Yiwun alueella Guanfeng-kylässä. Tee on vanhojen puiden teetä. Maku on hieman tuoreen puinen, paahteinen, mineraalinen ja omalla tavallaan vegetaalinen. Maku lainehtii pitkään suussa.

Varastossa
SKU
t281
Grouped product items
Tuotenimi Määrä
2015 Guafengzhai Gu Shu Cha - 35g
8,50 €
2015 Guafengzhai Gu Shu Cha - 357g kakku
54,00 €

Yleistä

Yiwu-teentuotantoalue on Yunnanin merkittävimpiä pu'er-teen tuotantoalueita. Alueella on noin 10 neliökilometriä teentuotannossa olevaa maata. Tällä alueella maankorkeus vaihtelee 800-2000 metriin. Nimi Yiwu viittaa sekä koko vuoristoalueeseen että alueella sijaitsevaan kylään. Vaikka usein puhutaan Yiwu-vuoresta, on alue oikeasti vuoristoalue, jolla on useita huippuja ja kyliä, joiden teehen viitataan usein niiden omilla nimillä. Merkittävimpiä kyliä ovat Yiwu-keskuskylän lisäksi Mahei, Luo Shui Dong ja Man Xiu. Nämä ovat lähinnä Kiinan yleisimmän etnisen ryhmän - Han-kiinalaisten asuttamia. Han-kiinalaiset saapuivat Yiwulle Qing-dynastian lopun aikaan ja aloittivat teentuotannon liiketoimintana. Yiwulla oltiin jo tuolloin tuotettu teetä useita satoja vuosia paikallisen Bulang-vähemmistön toimesta. Ulommat kylät ovat hankalampia saavuttaa ja niitä asuttavat Kiinan pienemmät etniset ryhmät. Tällaisia kyliä ovat mm. Ding Jia Zhai ja Gua Feng Zhai. Yiwun eri kylien teelle yhteistä on pehmeä rempseä maku, humalluttavuus ja aktiivisuus suussa. Näiden piirteiden takia Yiwun teetä arvostetaan.

Ju You on pienehkö pu'er-tuottaja, jonka teevalikoima kattaa lähinnä Yiwu-teentuotantoalueen teelaatuja. Tehdas toimi 1900-luvun loppupuolella valtiollisen pu'er-teetä tuottavan yrityksen CNNPn paikallisena tuotantolaitoksena, jossa käsiteltiin lähinnä Yiwun alueen teetä. Nyt yritys toimii yksityisenä yrityksenä. Tuottaja on yksi suosikeistamme, sillä kaikissa tuottajan puristamissa kakuissa näkyy poikkeuksellisen laadukas työn laatu. Lehtimateriaali on hyvin suureksi osaksi ehjää ja perinteinen kivipainoin tehty kakkujen puristaminen on tehty juuri sopivalla voimalla, jotta teetä on helppo erottaa kakusta ilman suurempaa voimaa. Lisäksi tuottaja on erittäin hyvä teelehtimateriaalin hankinnassa. Myös muualla kuin Yiwulla kasvanut tee on korkealaatuista. Tuottajan pitkä kokemus ja kontaktit ovat kaiken tämän taustalla.

Guafeng-kylän (Guafengzhai ) nimi tarkoittaa tuulista kylää. Se on yksi Yiwun alueen uloimmista kylistä. Kylään kulkee vain päällystämätön tie, joka eristää kylää erityisesti sateisella säällä, jolloin tie muuttuu mutaiseksi. Guafengzhaissa on noin 100 taloutta ja suurin osa asukkaista kuuluvat Yao-vähemmistöön. Laosin raja on vain 30 minuutin kävelyn päässä. Kylän alueelle on istutettu paljon nuoria teepuita. Vanhemmat puut sijaitsevat kylän ulkopuolella muutaman tunnin kävelyn päässä. Tämä hankaloittaa teentuotantoa, sillä tee on vaikea käsitellä keskellä sademetsää, mutta käsittelemättömän teen kuljettaminen taas huonontaa valmiin teen laatua. Guafengzhain teen arvostus on noussut suuresti tämän vuosituhannen aikana ja kylän tee on nykyään Yiwun alueen arvostetuimpia.

Tämä tee

Tämä tee on vuoden 2015 kevätsatoa. Sen on tuottanut Ju You -niminen pieni pu'er-teetuottaja, joka on erikoistunut Yiwun alueen teehen.

Tämä kakku on tuotettu yli satavuotisten puiden lehtimateriaalista. Se on puristettu perinteiseen tyyliin käyttäen painavaa punnusta. Tämä ansiosta siitä on melko helppo erottaa lehtiä niitä rikkomatta. Lehdet ovat Yiwun teelaaduille tyypilliseen tapaan suurikokoisia.

Maku

Kuivan teen tuoksu on herkullinen sekoitus tuoretta ja kuivaa puuta sekä metsäisyyttä ja hieman laakerinlehtimäistä aromaattisuutta. Haudutetun teen tuoksu on paahteinen ja rempseän puinen. Maku on hieman tuoreen puinen, paahteinen, mineraalinen ja omalla tavallaan vegetaalinen. Maku lainehtii pitkään suussa. Teessä on selkeä kuwei - suun takaosassa tuntuvaa miellyttävää kitkeryyttä joka hiljalleen makeutuu jälkimaussa. Hieno nuori pu'er, josta kaikkein nuorimmat maut ovat jo häviämässä ja tilalle on tulossa keski-ikäisen pu'erin makuja.

Hauduttaminen

Puristetusta teestä on jollain terävällä työkalulla irrotettava lehtiä hauduttamista varten. Voit käyttää esim. ruokailuveistä. Piikkimäinen muoto toimii parhaiten, sillä se rikkoo lehtiä vähemmän. Pu'er-teen hauduttamiseen käytetään kiehautettua vettä. Lehtiä tarvitaan noin 3-5 grammaa, eli reipas ruokalusikallinen irtonaista teetä. Tee voidaan hauduttaa ns. gongfu-tekniikalla käyttäen alle 300ml teekannua ja hauduttaen lehtiä useita kertoja. Tällöin haudutusten pituus tulisi olla noin 30-60 sekuntia. Lehtien määrää voidaan myös lisätä, jolloin haudutusaika voidaan pudottaa 10-20 sekuntiin. Jos käytössä on suurempi teekannu tai halutaan tehdä vain yksi haudutus, haudutusajan tulisi olla 3-5 minuuttia. Säädä lehtimäärää haluttavan voimakkuuden aikaansaamiseksi.

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Ju You 2015 Guafengzhai Gu Shu Cha
Arviosi