Zheng Yan Qi Lan (2016)

Qi Lan eli Erikoinen Orkidea on Wuyi-vuorten alueen uudempia teepensaslajikkeita. Sen tuoksu on maku on upean kukkainen. Taustalta löytyy Wuyi-vuorten wulongeille tyypillistä mineraalisuutta ja paahteista puumaisuutta.

Varastossa
SKU
t243
Grouped product items
Tuotenimi Määrä
Zheng Yan Qi Lan - 50g
10,00 €
Zheng Yan Qi Lan - 100g
18,00 €
Zheng Yan Qi Lan - 250g
43,00 €

Yleistä

Kiinassa sanotaan toisinaan, että parhaat teet tuotetaan kuuluisimmilla vuorilla. Tästä viisaudesta ei varmastikaan ole selkeämpää esimerkkiä kuin legendaaristen Wuyi-vuoret Fujianin maakunnassa Kiinassa. Wuyi vuoret kiemurtelevaa jokea ympäröivine tiheikköineen ja niistä pilviä kohti kohoavine kalkkikivihuippuineen on kuin näkymä Kiinan sielunmaisemaan. Tämä maisema on jo vuosisatoja vetänyt puoleensa askeetteja, oppineita ja munkkeja, jotka ovat hakeutuneet Wuyille sen mieltä ja kehoa vireyttävään vaikutukseen. Alueen kivikkoisessa maassa, usvan ympäröimänä ja raikkaiden vuoristopurojen ruokkimana kasvaa teepensaita, joiden kasvuoloja ei voida imitoida missään muualla.

Wuyi-vuorten wulong-teelatuja nimitetään kallioteeksi. Vaikka käytössä on useita erilaisia teepensaslajikkeita, lehtien käsittelytapa on pääpiirteittäin sama kaikille eri kallioteelaaduille. Teepensaista poimitaan vain täysikasvuisia lehtiä. Ensin lehtien annetaan luovuttaa osa kosteudestaan levittämällä ne suurille pyöreille bambutasoille, jotka levitetään auringonvaloon. Tämän jälkeen lehtiä muokataan mekaanisesti, jotta lehtien solurakenne hajoaa ja hapettuminen nopeutuu. Tätä toistetaan muutamia kertoja antaen lehtien levätä muokkausten välillä. Kun lehtien kosteus ja hapettuminen on edennyt riittävän pitkälle, teetä rullataan mekaanisesti makuaineiden vapautumiseksi ja pitkänomaisen rullatun muodon aikaansaamiseksi. Lopuksi lehdet paahdetaan kuivaksi. Paahtaminen suoritetaan perinteisesti kuumen hiilien yllä bambusta valmistetulla suurella tasolla. Paahtaminen lukitsee lehdet muotoonsa ja tummentaa lehtien väriä ja makua. Teenlehtien hapettumisaste on tyypillisesti noin 30-60%. Lehtien väri ennen paahtamista on tummanvihreä ja paikoin hieman ruskea. Paahdon voimakkuus määrittelee haudutetun teen värin ja maun. Paahto voi olla kevyt, jolloin teenesteen väri on kellertävä, keskiastetta joilloin väri on kellertävänoranssi tai voimakas jolloin väri on ruskeanpunainen.

Qi Lan eli Erikoinen Kukka/Orkidea on uudehko teepensaslajike Wuyin alueella. Lajikkeen käyttö on alkanut 90-luvulla. Lajike tuotiin Wuyille Fujianin eteläosasta, missä tuotetaan kuuluisaa Tie Guanyin -teetä. Lajikkeen tuoksu ja maku on hyvin kukkainen ja kepeä. Kukkaisten sävyjen taustalta löytyy Wuyin alueen wulong-teelaatujen mineraalisuutta ja puisia sävyjä. Qi Lan paahdetaan normaalisti vain keskiasteelle, sillä lajikkeen kukkaiset piirteet tulevat näin parhaiten esille.

Tämä tee

Tämä vuonna 2016 poimittu Zheng Yan Qi Lan on paahdettu keskiasteelle. Teen nimessä oleva määre Zheng Yan viittaa siihen, että tee on kasvatettu Wuyi-vuorten sisimmällä alueella. Tämä tee on paahdettu melko kevyesti, mikä näkyy hautuneen teen värissä. Maussa ja tuoksussa on reippaasti lajikkeelle ominaista kukkeutta, mutta myös hieman paahdetta ja mineraalista puumaisuutta.

Maku

Kuivien lehtien tuoksu on raikas, keksimäinen, hieman paahteinen ja mineraalinen. Haudutetun teen tuoksu on samanaikaisesti kukkainen ja paahteinen. Siinä on jasmiinia muistuttavaa eloisaa kukkaisuutta ja hieman imelää hedelmäisyyttä. Näiden raikkaiden sävyjen yllä leijuu kerros paahteisuutta. Teen maku on aluksi keksimäinen. Siihen ilmestyy kukkaisuutta. Maussa on lisäksi mineraalista öljyisyyttä ja kiinteää puuta. Jälkimaussa on kutkuttavaa kukkaisuutta. Tässä teessä on hieno yhdistelmä herkkää kukkaisuutta ja jämäkkää paahteisuutta ja puuta.

Hauduttaminen

Käytä kiehahtanutta vettä teen hauduttamiseen. Wuyi-vuorten kallioteet haudutetaan perinteisesti gongfu-menetelmällä eli toisinsanoen hauduttamalla lehtiä pienessä teekannussa(0-300ml) useita kertoja siten, että haudutuksen ovat lyhyitä. Lehtiä käytetään tällä menetelmällä määrä, joka täyttää noin 1/3 teekannusta. Haudutuksen kesto on noin 10-30 sekuntia. Lyhyempikin haudutus voi olla hyvästä, mutta paljon pidempi haudutus ei voi olla. Haudutuksen pituutta voi pidentää myöhemmillä haudutuksilla.

Jos käytössä on suurempi teekannu ja haudutuksia tehdään korkeintaan 2-3, teenlehtien määrä on 4-5g eli kukkurallinen ruokalusikallinen. Haudutuksen pituus on suuremmassa kannussa 3-5 minuuttia. Lehtiä voi normaalisti tällöinkin hauduttaa enemmän kuin kerran.

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Zheng Yan Qi Lan (2016)
Arviosi