Yun Zhi 2012 Lao Cha Tou, Shu Pu'er

Lao Cha Tou eli Vanhat Teenugetit tai Vanhat Teemukulat ovat erityistä shu pu'eria joka koostuu kiinteistä möykyistä joita muodostuu fermentaatiokekojen pohjalla. Tämä 2012 vuoden Yun Zhi -teetethaan shu pu'er -tiili on puristettu näistä Lao Cha Tou -möykyistä. Kuivan teen tuoksu on hieman tervainen, savuinen ja metallipajamainen. Maljassa tuoksu on leppäsavuinen, kuiva ja hieman tervainen. Maku on kirkas, kuivan puinen, mineraalinen ja raikas. Mausta löytyy kiinteä ydin, joka kertoo hieman kevyemmästä fermentaatiosta.

Varastossa
SKU
t723
Grouped product items
Tuotenimi Määrä
Yun Zhi 2012 Lao Cha Tou - 50g
8,00 €
Yun Zhi 2012 Lao Cha Tou - 250g
36,00 €

Yleistä

Shu pu'er on pu'er-teen toinen päätyyppi luontaisesti iätetyn sheng pu'erin rinnalla. Shu pu'erin tuotantoprosessi keksittiin 1970-luvulla kun haluttiin luoda teelaatu, joka imitoisi luontaisesti ikääntyneen sheng pu'erin makua lyhyemmässä ajassa. Ennen lehtien painamista kakuiksi, ne levitellään tehtaan lattialle suuriin kekoihin, joita kastellaan ja peitellään kankailla. Tämä kekoamisvaihe kiihdyttää lehdissä tapahtuvia biokemiallisia ja mikrobiologisia muutoksia ja lehdet käytännössä kompostoituvat. Kekoamisvaihe voi kestää useista viikoista kuukausiin. Shu pu'eria on saatavilla moniin eri muotoihin puristettuna sekä myös irtolehtisenä.

Tämä tee

Tämä 2012 vuoden shu pu'er on Dehongin prefektuurin Yun Zhi -teetehtaan shu pu'er -tee. Teen nimi Lao Cha Tou tarkoittaa Vanhoja Teemukuloita. Lao Cha Tou viittaa kiinteisiin nugetteihin joita muodostuu shu pu'erin fermentaatiokekojen pohjalla fermentaatiomehujen valuessa pohjalle ja paineen muodostavan kiinteitä möykkyjä. Lao Cha Touta myydään yleensä tavallaan irtolehtisenä jolloin tee siis muodostuu irtonaisista nugeteista. Ne voidaan kuitenkin myös puristaa kakuiksi tai tiiliksi. Tässä tapauksessa tee on 250g tiilen muodossa. Nugetit voi nähdä tiilessä tavallaan kiinteinä muotoina.

Maku

Kuivan teen tuoksu on hieman tervainen, savuinen ja metallipajamainen. Maljassa tuoksu on leppäsavuinen, kuiva ja hieman tervainen. Maku on kirkas, kuivan puinen, mineraalinen ja raikas. Mausta löytyy kiinteä ydin, joka kertoo hieman kevyemmästä fermentaatiosta.

Hauduttaminen

Puristetusta teestä on jollain terävällä työkalulla irrotettava lehtiä hauduttamista varten. Voit käyttää esim. ruokailuveistä. Piikkimäinen muoto toimii parhaiten, sillä se rikkoo lehtiä vähemmän. Pu'er-teen hauduttamiseen käytetään kiehautettua vettä. Lehtiä tarvitaan noin 3-5 grammaa, eli reipas ruokalusikallinen irtonaista teetä. Tee voidaan hauduttaa ns. gongfu-tekniikalla käyttäen alle 300ml teekannua ja hauduttaen lehtiä useita kertoja. Tällöin haudutusten pituus tulisi olla noin 30-60 sekuntia. Lehtien määrää voidaan myös lisätä, jolloin haudutusaika voidaan pudottaa 10-20 sekuntiin. Jos käytössä on suurempi teekannu tai halutaan tehdä vain yksi haudutus, haudutusajan tulisi olla 3-5 minuuttia. Säädä lehtimäärää haluttavan voimakkuuden aikaansaamiseksi.

Tämä tee on esitelty Teepolun Kiekkomaailma-videosarjassa Youtubessa. Katso esittely täällä:

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Yun Zhi 2012 Lao Cha Tou, Shu Pu'er
Arviosi