Xiong Feng 2013 Zhang Xiang

Yongden alueella Lincangin prefektuurissa tuotettu 2013 vuoden shu pu'er. Teen nimi Zhang Xiang tarkoittaa Kamferin Tuoksua. Mielestämme sitä ei ole tässä teessä erityisen paljon, mutta ei huolta! Tee tarjoilee rouhean kaarnaista tuoksua ja makua. Siinä on mukavana lisänä punaviinimäistä piirrettä sekä reippaasti mielenkiintoisia mineraalisia piirteitä. Tee on mukavalla tavalla laakea, mutta kuitenkin intensiivinen. Jälkimaussa esiin nousee Yongden alueen teen hedelmäiset piirteet.

Varastossa
SKU
t520
Grouped product items
Tuotenimi Määrä
Xiong Feng 2013 Zhang Xiang - 50g
8,00 €
Xiong Feng 2013 Zhang Xiang - 357g kakku
47,00 €

Yleistä

Shu pu'er on pu'er-teen toinen päätyyppi luontaisesti iätetyn sheng pu'erin rinnalla. Shu pu'erin tuotantoprosessi keksittiin 1970-luvulla kun haluttiin luoda teelaatu, joka imitoisi luontaisesti ikääntyneen sheng pu'erin makua lyhyemmässä ajassa. Ennen lehtien painamista kakuiksi, ne levitellään tehtaan lattialle suuriin kekoihin, joita kastellaan ja peitellään kankailla. Tämä kekoamisvaihe kiihdyttää lehdissä tapahtuvia biokemiallisia ja mikrobiologisia muutoksia ja lehdet käytännössä kompostoituvat. Kekoamisvaihe voi kestää useista viikoista kuukausiin. Shu pu'eria on saatavilla moniin eri muotoihin puristettuna sekä myös irtolehtisenä.

Lincangin prefektuuri sijaitsee pohjoiseen kahdesta toisesta merkittävimmästä pu'er-teen tuotantoalueesta Pu'erista ja Xishuangbannasta. Vaikka Lincangissa tuotetaan suuria määriä pu'er-teetä ja myös Yunnanin mustaa teetä Dian Hongia, se on kuitenkin pu'er-teen maantieteessä tavallaan raja-aluetta. Lincangin alueen pu'erit ovat usein hedelmäisempiä sävyltään kuin esimerkiksi Xishuangbannan teet. Hedelmäisyyden lisäksi näistä teelaaduista löytyy puista, mineraalista ja ruohoista sävyä. Sävyt ovat keskimääräistä kevyempiä, mutta monet Lincangin pu'er-teet ovat kuitenkin erittäin voimallisia.

Tämä tee

Teen on tuottanut Yongde Cha Chang eli Yongden Teetehdas. Se sijaitsee nimen mukaisesti Yongden piirikunnassa Lincangin prefektuurissa. Tee on tuotettu tehtaan Xiong Feng -brändillä vuonna 2013. Teen nimi Zhang Xiang tarkoittaa Kamferin Tuoksua. Kamferi on yksi shu pu'erista toisinaan löytyvistä tuoksuista. Nimi on tässä tapauksessa mielestämme hieman geneerisesti annettu, koska teen tuoksu ei ole itseasiassa erityisen kamferinen.

Maku

Tee tarjoilee rouhean kaarnaista tuoksua ja makua. Siinä on mukavana lisänä punaviinimäistä piirrettä sekä reippaasti mielenkiintoisia mineraalisia piirteitä. Tee on mukavalla tavalla laakea, mutta kuitenkin intensiivinen. Jälkimaussa esiin nousee Yongden alueen teen hedelmäiset piirteet.

Hauduttaminen

Puristetusta teestä on jollain terävällä työkalulla irrotettava lehtiä hauduttamista varten. Voit käyttää esim. ruokailuveistä. Piikkimäinen muoto toimii parhaiten, sillä se rikkoo lehtiä vähemmän. Pu'er-teen hauduttamiseen käytetään kiehautettua vettä. Lehtiä tarvitaan noin 3-5 grammaa, eli reipas ruokalusikallinen irtonaista teetä. Tee voidaan hauduttaa ns. gongfu-tekniikalla käyttäen alle 300ml teekannua ja hauduttaen lehtiä useita kertoja. Tällöin haudutusten pituus tulisi olla noin 30-60 sekuntia. Lehtien määrää voidaan myös lisätä, jolloin haudutusaika voidaan pudottaa 10-20 sekuntiin. Jos käytössä on suurempi teekannu tai halutaan tehdä vain yksi haudutus, haudutusajan tulisi olla 3-5 minuuttia. Säädä lehtimäärää haluttavan voimakkuuden aikaansaamiseksi.

Katso tämän teen esittelyvideo Teepolun Youtube-kanavalla:

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Xiong Feng 2013 Zhang Xiang
Arviosi