Xin Yang Mao Jian (2017)
Xin Yang Mao Jian on Henanin maakunnan kuuluisa vihreä tee. Tämä on 2017 kevään huippulaatuinen poiminta. Lehti on erittäin pientä. Tee on täynnä makua, kuin kuva siitä paikasta missä tee kasvoi.
Yleistä
Xinyang Mao Jian on Keski-Kiinan maakunnan Henanin kuuluisin teelaatu. Tee löytyy usein kymmenen kuuluisimman kiinalaisen teen listoilta. Sitä tuotetaan maakunnan Xinyang-piirikunnassa. Tee on Mao Jian -tyyppinen. Tämä tarkoittaa sitä, että se koostuu silmuista tai pienistä lehdistä, joissa on nuorille teenlehdille tyypillinen karvapeite. Tämä karvapeite suojelee lehtiä hyönteisiltä ja UV-säteiltä. Haudutettuna tämä karvoitus irtoaa lehdistä ja saa aikaan utuisen näköisen teenesteen. Tämä utuisuus jatkuu myös teen maussa, joka tältä osin muistuttaa Bi Luo Chun -vihreää teetä.
Tämä tee
Tämä tee on poimittu 15.4.2017. Kuten moni muu kiinalainen vihreä tee keväällä 2017, tämäkin tee poimittiin kylmän sään takia normaalia myöhemmin. Lehdet ovat erityisen pieniä ja ohuita neulasia. Niiden pinnalla on runsaasti hienoa karvaa. Teessä on valtavasti makua ja se tekee teen hieman karvaaksi, jos haudutus on hieman pidempi tai lehtiä käytetään runsaasti. Tämä on teenä hieman haastava, mutta se on laadullisesti huippuluokkaa!
Maku
Kuivissa lehdissä on upean upea tuoksu. Se on tiivis ja imelä. Siinä on herukkamehun sävyjä ja puutarhamarjaisuutta. Siinä on myös etäistä kuivaa hedelmäisyyttä. Teen erikoislaatuisuudesta kertoo se, että siinä ei ole vihreän teen tuoksua, vaan kaikki sen tuoksut ovat kukkien, marjojen, ja villien ketojen tuoksuja. Haudutettujen teenlehtien tuoksussa on hapokasta marjaisuutta ja villikedon kukkien pistävää tuoksua. Haudutetun tuoksu on miedohko. Tuntuu kuin aromit ovat niin tiiviitä, että niitä on vaikea erotella. Maku on kevyen karvas. Sen vegetaalisuus on villiä enemmänkin kuin vihannesmaisuutta. Maku on hieman mineraalinen. Maun reunoilla ilmestyy marjaisia ja kukkaisia sävyjä, jotka löytyi teelehtien tuoksusta. Teen maku on tiivis, eikä siinä ole mitään yhtä tiettyä teemaa. Tee on enemmänkin tiivistelmä siitä paikasta missä tee on kasvanut. Tee on villin luonnon tapaan hieman karvas ja terävä. Siinä on kuitenkin raskasta vegetaalista makeutta ja raikkautta.
Hauduttaminen
Käytä noin ruokalusikallinen lehtiä 150ml vettä kohden. Veden lämpötilaksi sopii noin 70-80 astetta, jonka saa aikaan kun lisää kiehautettuun veteen noin 20% kylmää vettä. Haudutusaika voi olla 30-60 sekuntia. Teestä saa useita haudutuksia.