Wuyi Jin Xuan (2022)

Jin Xuan eli Kultainen Lilja on Taiwanissa kehitetty teepensaslajike, joka tunnetaan siitä tuotettujen teelaatujen maitoisesta aromista. Tämän teen Jin Xuan -pensaat kasvoivat kuitenkin Kiinan Wuyi-vuorilla. Maljassa tuoksu on vohvelinen, viljainen, hiilinen ja kasvimainen. Maku on intensiivinen. Se yhdistelee hiilisyyttä, viljaisia sävyjä sekä kukkeaa kasvimaisuutta.

Varastossa
SKU
t635
Grouped product items
Tuotenimi Määrä
Wuyi Jin Xuan (2022) - 50g
10,00 €
Wuyi Jin Xuan (2022) - 100g
19,00 €
Wuyi Jin Xuan (2022) - 200g
37,00 €

Yleistä

Kiinassa sanotaan toisinaan, että parhaat teet tuotetaan kuuluisimmilla vuorilla. Tästä viisaudesta ei varmastikaan ole selkeämpää esimerkkiä kuin legendaaristen Wuyi-vuoret Fujianin maakunnassa Kiinassa. Wuyi vuoret kiemurtelevaa jokea ympäröivine tiheikköineen ja niistä pilviä kohti kohoavine kalkkikivihuippuineen on kuin näkymä Kiinan sielunmaisemaan. Tämä maisema on jo vuosisatoja vetänyt puoleensa askeetteja, oppineita ja munkkeja, jotka ovat hakeutuneet Wuyille sen mieltä ja kehoa vireyttävään vaikutukseen. Alueen kivikkoisessa maassa, usvan ympäröimänä ja raikkaiden vuoristopurojen ruokkimana kasvaa teepensaita, joiden kasvuoloja ei voida imitoida missään muualla.

Wuyi-vuorten wulong-teelatuja nimitetään kallioteeksi. Vaikka käytössä on useita erilaisia teepensaslajikkeita, lehtien käsittelytapa on pääpiirteittäin sama kaikille eri kallioteelaaduille. Teepensaista poimitaan vain täysikasvuisia lehtiä. Ensin lehtien annetaan luovuttaa osa kosteudestaan levittämällä ne suurille pyöreille bambutasoille, jotka levitetään auringonvaloon. Tämän jälkeen lehtiä muokataan mekaanisesti, jotta lehtien solurakenne hajoaa ja hapettuminen nopeutuu. Tätä toistetaan muutamia kertoja antaen lehtien levätä muokkausten välillä. Kun lehtien kosteus ja hapettuminen on edennyt riittävän pitkälle, teetä rullataan mekaanisesti makuaineiden vapautumiseksi ja pitkänomaisen rullatun muodon aikaansaamiseksi. Lopuksi lehdet paahdetaan kuivaksi. Paahtaminen suoritetaan perinteisesti kuumen hiilien yllä bambusta valmistetulla suurella tasolla. Paahtaminen lukitsee lehdet muotoonsa ja tummentaa lehtien väriä ja makua. Teenlehtien hapettumisaste on tyypillisesti noin 30-60%. Lehtien väri ennen paahtamista on tummanvihreä ja paikoin hieman ruskea. Paahdon voimakkuus määrittelee haudutetun teen värin ja maun. Paahto voi olla kevyt, jolloin teenesteen väri on kellertävä, keskiastetta joilloin väri on kellertävänoranssi tai voimakas jolloin väri on ruskeanpunainen.

Rou Gui -teepensaslajike on vasta muutaman viimeisen vuosikymmenen aikana yleistynyt ja saavuttanut aseman Wuyi-vuorten neljän perinteisen teepensaslajikkeen - Da Hong Pao, Bai Ji Guan, Tie Luo Han ja Shui Jin Gui - rinnalla. Nimi Rou Gui viittaa kassiakaneli-puuhun, jonka kaarnasta valmistetaan yleisesti saatavilla oleva maustekaneli. Teellä ei sinänsä ole mitään tekemistä kassiakanelin kanssa, mutta teen aromin sanotaan muistuttavan kassiakanelin kaarnan mausteisen pistävää tuoksua.

Tämä tee

Tämä Wuyi-vuoren Kalliotee on tuotettu Taiwanissa kehitetyllä Jin Xuan eli Kultainen Lilja -teepensaslajikkeesta. Taiwanilla kasvatettuna tästä lajikkeesta saadaan kermakarkintuoksuista teetä. Wuyi-vuorilla tulos on erilainen. Tee on keskiasteelle paahdettua. Tee ei ole erityisen maitoista ja tämä onkin erinomainen esimerkki siitä kuinka paljon paikalliset kasvuolosuhteet ja käsittelytavat vaikuttavat teen tuoksuun ja makuun. Tästä huolimatta teessä on kuitenkin erotettavissa vohvelista piirrettä, joka on pensaslajikkeen ansiota. Tee on 2022 satoa. Teentuottajan teetarhat sijaitsevat Liandun-vuorella Wuyi-vuorten alueella. Tuottaja on melko pieni perheyritys.

Maku

Kuivien lehtien tuoksu on vienon vohvelinen. Haudutetuissa lehdissä on runsas paahteisen vohvelinen, kivinen ja kasvimainen tuoksu. Maljassa tuoksu on vohvelinen, viljainen, hiilinen ja kasvimainen. Maku on intensiivinen. Se yhdistelee hiilisyyttä, viljaisia sävyjä sekä kukkeaa kasvimaisuutta. Jälkimaku kukkeus nousee ensin esiin. Maku vaimenee mineraalisin sävyin.

Hauduttaminen

Käytä kiehahtanutta vettä teen hauduttamiseen. Wuyi-vuorten kallioteet haudutetaan perinteisesti gongfu-menetelmällä eli toisinsanoen hauduttamalla lehtiä pienessä teekannussa(0-300ml) useita kertoja siten, että haudutuksen ovat lyhyitä. Lehtiä käytetään tällä menetelmällä määrä, joka täyttää noin 1/3 teekannusta. Haudutuksen kesto on noin 10-30 sekuntia. Lyhyempikin haudutus voi olla hyvästä, mutta paljon pidempi haudutus ei voi olla. Haudutuksen pituutta voi pidentää myöhemmillä haudutuksilla.

Jos käytössä on suurempi teekannu ja haudutuksia tehdään korkeintaan 2-3, teenlehtien määrä on 4-5g eli kukkurallinen ruokalusikallinen. Haudutuksen pituus on suuremmassa kannussa 3-5 minuuttia. Lehtiä voi normaalisti tällöinkin hauduttaa enemmän kuin kerran.

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Wuyi Jin Xuan (2022)
Arviosi