Sungma FTGFOP1 Flowery Luomu 1st flush Darjeeling (2021) FI-EKO-201

Sungman teetilalla luomutuotettu 2021 ensimmäisen poiminnan Darjeelingin musta tee. Laatu on FTGFOP1 ja tuottaja on antanut laadulle erityismerkinnän Flowery eli Kukkainen. Teen keskikokoinen lehti tarjoilee nektarisen raikasta metsäisyyttä, hieman sitruksisia sävyjä sekä runsasta viljaisuutta.

Varastossa
SKU
t521
Grouped product items
Tuotenimi Määrä
Sungma FTGFOP1 Flowery Luomu (2021) FI-EKO-201 - 50g
7,50 €

Yleistä

Darjeeling on kaupunki Intiassa Länsi-Bengalin osavaltiossa mahtavan Himalayan alarinteillä. Alue on erityisen tunnettu mustista teelaaduistaan, joita sanotaan mustan teen shampanjaksi. Alueen teetarhojen korkeus vaihtelee muutamasta sadasta metristä yli kahteen kilometriin.

Korkeuden ja ilmaston viileyden ansiosta teenviljely on kausiluonteista eikä teetä poimita vuoden kylmään aikaan marraskuusta tammikuuhun. Tämän ansiosta keväällä teenpoiminnan alkaessa lehtiin on kertynyt suuri määrä makuaineita ja kevätsato on erittäin laadukas. Teetä poimitaan helmikuusta marraskuulle. Tärkein aika on kevään ensimmäiset kaksi kuukautta. Tänä aikana poimittua teetä sanotaan ensipoiminnan teeksi (first flush). Ensipoiminnan tee on kaikista herkkäaromisin, sillä pensaista poimitaan erityisesti pienimpiä lehtiä joiden aromikkuus on huipussaan talven jälkeen. Erityisesti ensipoiminnan teet kuivataan voimakkaasti minkä takia lehti ei hapetusvaiheessa hapetu täysin ja jää usein erittäin vihreäksi. Tätä erittäin vihreää tyyliä suosistaan monilla Darjeelingin teen markkina-alueilla ja tämän takia suurin osa teetarhoista tuottaa erityisesti ensipoiminnan teet erityisen vihreinä. Toinen poiminta eli second flush suoritetaan toukokuun ja kesäkuun aikana. Tee käsitellään usein hieman tummemmaksi ja niinpä ne muistuttavat enemmän normaalia mustaa teetä. Tee on aromeiltaan ja maultaan ensipoimintaa kypsempää ja raskaampaa. Toista poimintaa seuraa sateinen monsuunikausi. Tänä aikana poimitaan teetä, mutta sen laatu on yleensä heikompi. Sateiden jälkeen poimitaan vielä syyspoiminnan teet.

Tämä tee

Sungman teetilalla luomutuotettu 2021 ensimmäisen poiminnan Darjeelingin musta tee. Sungman teetilan teetarhat sijaitsevat 1100-1700 metrin korkeudessa. Laatu on FTGFOP1 ja tuottaja on antanut laadulle erityismerkinnän Flowery eli Kukkainen.

Maku

Kuivassa teessä on metsäisen nektarinen tuoksu, keksimäisyyttä ja rypäleisyyttä. Maljassa tuoksu on mineraalinen ja vehreä. Tee on appelsiinimehun tapaan hieman happamanmakea joka tekee siitä erityisen eloisan. Maku hengittää mukavasti joka kertoo teen korkeasta kasvukorkeudesta. Maussa on lisäksi rotevuutta ja hedelmäisyyttä.

Hauduttaminen

Teenlehtiä tarvitaan noin ruokalusikallinen. Voit käyttää kiehahtanutta vettä tai antaa sen hieman jäähtyä ennen lehdille kaatamista. Matalampi lämpötila tuottaa hieman erilaista tulosta. Jos tee haudutetaan pienessä alle 500ml teekannussa, voi samoja lehtiä hauduttaa muutaman kerran. Tällöin haudutusaika on noin 1-3 minuuttia. Suuremmassa kannussa haudutusajan on oltava pidempi: 3-5 minuuttia. Tällöin lehdistä saa vain yhden hyvän haudutuksen.

Katso tämän teen videoesittely Teepolun Youtube-kanavalla:

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Sungma FTGFOP1 Flowery Luomu 1st flush Darjeeling (2021) FI-EKO-201
Arviosi