Sun Yi Shun 2005 An Cha

An Cha on Anhuin maakunnassa Qimenin alueella tuotettava melko vähän tunnettu jälkifermentoitu tee, joka pakataan bambukoreihin. Se on kuin vihreän teen ja mustan teen hybridi, jota voidaan lisäksi iättää. Tämän 2005 vuoden An Chan on tuottanut kenties tunnetuin An Chan tuottaja Sun Yi Shun. Se tarjoilee bambun sävyjä, havuisuutta sekä jälkimaussa vihreän teen raikkautta.

Varastossa
SKU
t494
Grouped product items
Tuotenimi Määrä
Sun Yi Shun 2005 An Cha - 35g
8,00 €
Sun Yi Shun 2005 An Cha - 250g kori
49,00 €

Yleistä

Qimen An Cha on Anhuin maakunnassa tuotettu jälkifermentoitu tee, joka luokitellaan normaalisti ns. heichan eli tumman teen kategoriaan. Teen sanotaan parantuvan ikääntyessään ja tämän takia tee mielletään jälkifermentoiduksi teeksi. Tee muistuttaa ominaisuuksiltaan enemmänkin vihreän ja mustan teen hybridiltä, jota voidaan iättää.

An Cha tuotetaan pienestä tai keskikokoisesta lehdestä, joka aluksi rullataan ja tämän jälkeen annetaan wulong-teen tapaan hieman hapettua ennen paahtamista kuivaksi. Tämän jälkeen tee höyrytetään uudestaan kosteaksi, joka sallii lehtimateriaalin puristamisen bambukoriin, joka on vuorattu isoilla bambulehdillä. Kostea tee kuivataan bambukorin sisällä latomalla korit kuumien hiilien päälle asetetulle verkolle. Tämä kuivatus samalla irrottaa bambukorista makuja ja aromeja teehen. Kun tee on kuivunut, koreja tyypillisesti iätetään vähintää kolme vuotta ennen kuin teen katsotaan olevan valmista juotavaksi. Teetä voidaan iättää vuosia tai vuosikymmeniä, jolloin maut pehmenevät, kehittyvät ja haudutetun teen väri tummenee.

An Chan tuotannon varhaishistoriasta ei ole paljon tietoa. Perimätiedon mukaan alueella olisi tuotettu An Chan tyyppistä teetä jo Ming- tai Qing-dynastioiden aikana. Yksityiskohdat ovat kuitenkin epäselviä. An Chan tuotanto oli kuitenkin käytännössä loppunut 1900 loppupuolelle tultaessa. Tuotanto alkoi uudestaan 80-90 -luvulla kun Singaporessa toimivan kiinalaisen teen vienninedistämisorganisaation henkilö järjesti 30-luvulla tuotetun An Chan näytteen takaisin Anhuin maakuntaan ja edisti teen tuotannon jatkamista. Nykyään tee on yhä melko harvinainen ja sitä tuottaa joukko pieniä tuottajia. Näistä merkittävin on Sun Yi Shun, jonka tee vaikuttaisi yleisimmältä An Chalta Kiinan markkinoilla.

Tämä tee

Tämä Sun Yi Shun An Cha on tuotettu vuonna 2005. Se on pakattu 250g-koreihin. Tee on keskitasoista eli lehden joukossa ei ole paljoa oksia ja lehti on keskikokoista. Tarjoamme teestä pusseja sekä kokonaisia koreja.

Maku

Kuivan teen tuoksussa on Keemun -mustan teen havuisuutta sekä kevyttä savua. Lisäksi teessä tuoksuu raikas bambun sävy sekä kuivatun merilevän hieman mausteista sävyä. Maku on mustan ja vihreä teen tapaan kevytrakenteinen. Siinä on jylhää havuisuutta sekä bambun raikkautta. Voimakkaaksi haudutettuna makuun kehittyy terävyyttä. Jälkimaku tuo mieleen vihreän teen raikkauden.

Hauduttaminen

Käytä teen hauduttamiseen käytetään kiehautettua vettä. Lehtiä tarvitaan noin 4-6 grammaa, eli 2 ruokalusikallista irtonaista teetä. Tee voidaan hauduttaa ns. gongfu-tekniikalla käyttäen alle 300ml teekannua ja hauduttaen lehtiä useita kertoja. Tällöin haudutusten pituus tulisi olla noin 30-60 sekuntia. Lehtien määrää voidaan myös lisätä, jolloin haudutusaika voidaan pudottaa 10-20 sekuntiin. Jos käytössä on suurempi teekannu tai halutaan tehdä vain yksi haudutus, haudutusajan tulisi olla 3-5 minuuttia. Säädä lehtimäärää haluttavan voimakkuuden aikaansaamiseksi.

Katso Teepolun Matin esittelyvideo tästä teelaadusta:

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Sun Yi Shun 2005 An Cha
Arviosi