Si Ji Chun Wulong (2021)

Tämä Taiwanilainen wulong-tee on poimittu Si Ji Chun eli Neljä Vuodenaikaa -teepensaslajikkeesta. Se tarjoilee kukkaisia sävyjä sekä vihreän teen mieleen tuovaa vegetaalisuutta sekä mielenkiintoisia tuoreen yrttisiä piirteitä.

Varastossa
SKU
t533
Grouped product items
Tuotenimi Määrä
Si Ji Chun Wulong (2021) - 50g
8,50 €
Si Ji Chun Wulong (2021) - 150g
24,00 €

Yleistä

Tee tuli Taiwanille 1700-luvulla Kiinasta. Maantieteellisesti Taiwan sijaitsee lähimpänä mannerkiinan wulong-teen tuotantoalueita ja niinpä ensimmäiset saarelle tuodut lajikkeet olivat wulong-teen tuotannossa käytettyjä lajikkeita. 1800-luvulla teestä oli kehittynyt yksi Taiwanin merkittävimmistä vientituotteista. Teentuotantoa harjoitetaan Taiwanin joka osassa.

Merkittävimpänä teetyylinä voisi pitää ns. korkean vuoriston wulong -teelaatuja (Gao Shan Cha / High Mountain Oolong). Nämä ovat normaalisti pallomaiseksi rullattuja teelaatuja, joiden hapetus- ja paahtoaste on melko matala. Näiden kohdalla teelaatujen nimikkeissä mainitaan usein alkuperänä oleva vuoristoalue (mm. Ali Shan, Li Shan, Da Yu Ling, Shan Lin Xi jne.) ja käytetty teepensaslajike. (Jin Xuan, Qingxin jne) Dong Ding -vuoren wulong-tee on usein hieman tummempipaahteista, ja toisinaan luokitellaan korkean vuoriston wulongien rinnalle omaksi tyylikseen.

Baozhong on wulongin tyylinen erittäin kevyesti hapetettu tee, joka Taiwanin luokittelussa on oma tyylinsä Wulong-teen rinnalla. Tämä on sävyiltään vegetaalisempi kuin korkean vuoriston wulong-teet.

Taiwanin mustat teet muistuttavat paljon Kiinan teelaatuja. Teet ovat ehjälehtisiä ja merkittävin käytetty lajike on lajike Taiwanilla kehitetty TTES #18 eli Hong Yu eli Punainen Jade. Merkittävin tuotantoalue on Nantoun piirikunnassa sijaitseva Auringon ja Kuun -Järvi eli Sun Moon Lake eli Ri Yue Tang.

Dong Fang Mei Ren eli Itämainen Kaunotar on kärkisilmuja ja pieniä lehtiä sisältävä tee, jota voisi kuvailla wulongin ja mustan teen risteymäksi. Hyönteisten sallitaan syödä teenlehtiä ja tämän ansiosta teehen kehittyy omanlainen arominsa ja makunsa.

Saarella tuotetaan myös vihreitä teelaatuja, mutta nämä ovat suureksi osaksi imitaatioita Kiinan teetyyleistä, joten näiden maine on jäänyt vähäisemmäksi.

Tämä tee

Tämä wulong -tee on tuotettu Nantoun alueella pohjoisessa Taiwanissa. Tarkempi alue on Mingjian, joka on melko matala vuoristoalue. Tee on poimittu Si Ji Chun -pensaslajikkeesta. Lajike tunnetaan siitä, että se tuottaa hyvää satoa ympäri vuoden ja on tämän takia yksi yleisimpiä Taiwanilla käytetyistä pensaslajikkeista. Tee tarjoilee kukkaisia sävyjä, joiden rinnalla erottuu vihreän teen mieleen tuovaaa vegetaalisuutta sekä mielenkiintoisia tuoreiden yrttien sävyjä.

Maku

Hauduttaminen

Tämä tee voidaan muiden wulong-teelaatujen tapaan hauduttaa saviteekannussa, mutta jos pitää erityisesti herkistä kukkeista aromeista, toimii lasinen tai posliininen astia paremmin. Hauduttamiseen käytetään sata-asteista vettä. Jos käytössä on yli 500ml tilavuuksinen teekannu, voidaan lehtiä käyttää 3-4g eli noin ruokalusikallinen. Lehtiä haudutetaan 2-3 minuuttia. Jos käytössä on pienikokoinen(50-300ml) teekannu, jota voidaan käyttää gongfu-hauduttamiseen, lehtien määrä on noin 3-4g 100ml kohden. Haudusten pituus on 20-30 sekuntia. Ensimmäisen haudutuksen voi tehdä pidempänä, sillä kuivista lehdistä ei aluksi haudu tehokkaasti makuaineita.

Katson tämän teen videoesittely Teepolun Youtube-kanavalla:

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Si Ji Chun Wulong (2021)
Arviosi