Shui Xian Bing Cha (2020)

Tämä tee on 10 gramman kakuiksi puristettua wulongia Wuyi-vuorilta. Tee on Shui Xian -lajikkeesta poimittua. Lehti on hyvin kevytpaahteista ja maussa on paljon nuorta sheng pu'eria muistuttavia sävyjä. Maku tarraa suun pintoihin ja johtaa pitkään jälkimakuun. Maku on vahaisen kukkainen ja paksu. Kevyt mutta kuitenkin voimallinen tee.

3,00 €
Saatavuus: Ei varastossa
SKU
t428
  • Osta 5 hintaan 2,70 € /kpl ja säästä 10%
  • Osta 10 hintaan 2,50 € /kpl ja säästä 17%

Yleistä

Kiinassa sanotaan toisinaan, että parhaat teet tuotetaan kuuluisimmilla vuorilla. Tästä viisaudesta ei varmastikaan ole selkeämpää esimerkkiä kuin legendaaristen Wuyi-vuoret Fujianin maakunnassa Kiinassa. Wuyi vuoret kiemurtelevaa jokea ympäröivine tiheikköineen ja niistä pilviä kohti kohoavine kalkkikivihuippuineen on kuin näkymä Kiinan sielunmaisemaan. Tämä maisema on jo vuosisatoja vetänyt puoleensa askeetteja, oppineita ja munkkeja, jotka ovat hakeutuneet Wuyille sen mieltä ja kehoa vireyttävään vaikutukseen. Alueen kivikkoisessa maassa, usvan ympäröimänä ja raikkaiden vuoristopurojen ruokkimana kasvaa teepensaita, joiden kasvuoloja ei voida imitoida missään muualla.

Wuyi-vuorten wulong-teelatuja nimitetään kallioteeksi. Vaikka käytössä on useita erilaisia teepensaslajikkeita, lehtien käsittelytapa on pääpiirteittäin sama kaikille eri kallioteelaaduille. Teepensaista poimitaan vain täysikasvuisia lehtiä. Ensin lehtien annetaan luovuttaa osa kosteudestaan levittämällä ne suurille pyöreille bambutasoille, jotka levitetään auringonvaloon. Tämän jälkeen lehtiä muokataan mekaanisesti, jotta lehtien solurakenne hajoaa ja hapettuminen nopeutuu. Tätä toistetaan muutamia kertoja antaen lehtien levätä muokkausten välillä. Kun lehtien kosteus ja hapettuminen on edennyt riittävän pitkälle, teetä rullataan mekaanisesti makuaineiden vapautumiseksi ja pitkänomaisen rullatun muodon aikaansaamiseksi. Lopuksi lehdet paahdetaan kuivaksi. Paahtaminen suoritetaan perinteisesti kuumen hiilien yllä bambusta valmistetulla suurella tasolla. Paahtaminen lukitsee lehdet muotoonsa ja tummentaa lehtien väriä ja makua. Teenlehtien hapettumisaste on tyypillisesti noin 30-60%. Lehtien väri ennen paahtamista on tummanvihreä ja paikoin hieman ruskea. Paahdon voimakkuus määrittelee haudutetun teen värin ja maun. Paahto voi olla kevyt, jolloin teenesteen väri on kellertävä, keskiastetta joilloin väri on kellertävänoranssi tai voimakas jolloin väri on ruskeanpunainen.

Shui Xian tarkoittaa suoraan suomeksi käännettynä veden haltijatarta tai vaihtoehtoisesti narsissia. Nimi viittaa sekä pensaslajikkeeseen, että siitä tuotettuihin teelaatuihin. Sillä on nuorenakin monipuolinen makuprofiili. Se on täyteläinen, mutta kuitenkin raikkaan hedelmäinen.

Tämä tee

Tämä vuonna 2020 syksyllä poimittu Shui Xian on puristettu 10 gramman tyynyiksi. Tee on wulongien idealle ominaisesti osin hapetettua. Tämä näkyy lehdissä punertavina sävyinä. Teen paahtoaste on hyvin kevyt ja niinpä se tarjoilee kevyitä vahaisia sävyjä.

Maku

Haudutetun teen tuoksu on hennon voinen ja vahainen. Siitä erottuu kukkaisia sävyjä sekä vegetaalisuuttakin. Maku tarraa suun pintoihin ja johtaa pitkään jälkimakuun. Maku on vahaisen kukkainen ja paksu. Kevyt mutta kuitenkin voimallinen tee.

Hauduttaminen

10 gramman tyynyn voi käyttää kokonaan yhdellä juontikerralla. Valmista teetä tulee tällöin litrasta kahteen. Maku on pehmeä joten suuri lehtimäärä ei haittaa. Tyynyn voi laittaa sellaisenaan haudutusastiaan ja sitten vain kaataa vettä päälle. Käytä kiehahtanutta vettä. Aluksi tyyny hautuu hitaasti, mutta avauduttuaan makua uuttuu nopeammin. Teen voi tehdä gongfu-tyylillä pienessä teekannussa lyhyillä haudutuksilla tai isossa teekannussa pidemmällä haudutuksella. (3-5 minuuttia).

Katso teen esittelyvideo Teepolun Youtube-kanavalla:

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Shui Xian Bing Cha (2020)
Arviosi