Shui Xian (2016 - AA)

Upea 2016 vuoden keskipaahtoinen wulong-tee Fujianin maakunnan Wuyi-vuorilta Kiinasta. Tämä on upean sävykäs tee. Se on luonteeltaan jylhä ja luonteikas, mutta kuitenkin hienovarainen.

Varastossa
SKU
t225
Grouped product items
Tuotenimi Määrä
Shui Xian (2016 - AA) - 50g
10,00 €
Shui Xian (2016 - AA) - 100g
18,00 €
Shui Xian (2016 - AA) - 250g
43,00 €

Yleistä

Kiinassa sanotaan toisinaan, että parhaat teet tuotetaan kuuluisimmilla vuorilla. Tästä viisaudesta ei varmastikaan ole selkeämpää esimerkkiä kuin legendaaristen Wuyi-vuoret Fujianin maakunnassa Kiinassa. Wuyi vuoret kiemurtelevaa jokea ympäröivine tiheikköineen ja niistä pilviä kohti kohoavine kalkkikivihuippuineen on kuin näkymä Kiinan sielunmaisemaan. Tämä maisema on jo vuosisatoja vetänyt puoleensa askeetteja, oppineita ja munkkeja, jotka ovat hakeutuneet Wuyille sen mieltä ja kehoa vireyttävään vaikutukseen. Alueen kivikkoisessa maassa, usvan ympäröimänä ja raikkaiden vuoristopurojen ruokkimana kasvaa teepensaita, joiden kasvuoloja ei voida imitoida missään muualla.

Wuyi-vuorten wulong-teelatuja nimitetään kallioteeksi. Vaikka käytössä on useita erilaisia teepensaslajikkeita, lehtien käsittelytapa on pääpiirteittäin sama kaikille eri kallioteelaaduille. Teepensaista poimitaan vain täysikasvuisia lehtiä. Ensin lehtien annetaan luovuttaa osa kosteudestaan levittämällä ne suurille pyöreille bambutasoille, jotka levitetään auringonvaloon. Tämän jälkeen lehtiä muokataan mekaanisesti, jotta lehtien solurakenne hajoaa ja hapettuminen nopeutuu. Tätä toistetaan muutamia kertoja antaen lehtien levätä muokkausten välillä. Kun lehtien kosteus ja hapettuminen on edennyt riittävän pitkälle, teetä rullataan mekaanisesti makuaineiden vapautumiseksi ja pitkänomaisen rullatun muodon aikaansaamiseksi. Lopuksi lehdet paahdetaan kuivaksi. Paahtaminen suoritetaan perinteisesti kuumen hiilien yllä bambusta valmistetulla suurella tasolla. Paahtaminen lukitsee lehdet muotoonsa ja tummentaa lehtien väriä ja makua. Teenlehtien hapettumisaste on tyypillisesti noin 30-60%. Lehtien väri ennen paahtamista on tummanvihreä ja paikoin hieman ruskea. Paahdon voimakkuus määrittelee haudutetun teen värin ja maun. Paahto voi olla kevyt, jolloin teenesteen väri on kellertävä, keskiastetta joilloin väri on kellertävänoranssi tai voimakas jolloin väri on ruskeanpunainen.

Shui Xian tarkoittaa suoraan suomeksi käännettynä veden haltijatarta tai vaihtoehtoisesti narsissia. Nimi viittaa sekä pensaslajikkeeseen, että siitä tuotettuihin teelaatuihin. Sillä on nuorenakin monipuolinen makuprofiili. Se on täyteläinen, mutta kuitenkin raikkaan hedelmäinen.

Tämä tee

Tämä vuonna 2016 poimittu Shui Xian on paahdettu keskiasteelle. Tuoksussa ja maussa on paahteisuutta, mutta myös selkeän hedelmäisiä ja vahaisia piirteitä. Lehti on pitkää ja ehjää.

Maku

Kuivien lehtien tuoksu on miedohko, mutta samalla harvinaisen yhtenäinen ja syvä. Se on vaaleapuinen ja lakkainen. Lakan sävy on varsin miellyttävä. Tuoksua voisi myös kuvata vahaisen hedelmäiseksi. Haudutetun teen tuoksu on kuivan mineraalinen ja hillityn hedelmäinen. Hedelmäisyys on vaaleiden hedelmien vahaista sävyä. Tuoksussa on myös paahteisuutta siinä määrin, että se luo miedon vaikutelman tuoreen tupakan tuoksusta. Maku jatkuu johdonmukaisesti tuoksusta. Siinä on tasaista paahteisuutta, mineraalisia sävyjä sekä vaaleahedelmäinen ydin. Esiin tulee myös savun rippeitä. Jälkimaku muuntuu hienosti hedelmäisyydesta mineraalisuuteen. Hieno ja hallittu vaaleampi wuyi-wulong.

Hauduttaminen

Käytä kiehahtanutta vettä teen hauduttamiseen. Wuyi-vuorten kallioteet haudutetaan perinteisesti gongfu-menetelmällä eli toisinsanoen hauduttamalla lehtiä pienessä teekannussa(0-300ml) useita kertoja siten, että haudutuksen ovat lyhyitä. Lehtiä käytetään tällä menetelmällä määrä, joka täyttää noin 1/3 teekannusta. Haudutuksen kesto on noin 10-30 sekuntia. Lyhyempikin haudutus voi olla hyvästä, mutta paljon pidempi haudutus ei voi olla. Haudutuksen pituutta voi pidentää myöhemmillä haudutuksilla.

Jos käytössä on suurempi teekannu ja haudutuksia tehdään korkeintaan 2-3, teenlehtien määrä on 4-5g eli kukkurallinen ruokalusikallinen. Haudutuksen pituus on suuremmassa kannussa 3-5 minuuttia. Lehtiä voi normaalisti tällöinkin hauduttaa enemmän kuin kerran.

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Shui Xian (2016 - AA)
Arviosi