Shou Mei Lao Bai Cha (2013)

Tämä 2013 vuoden puristettu valkoinen tee on tuotettu Shou Mei -laatuisesta valkoisesta teestä. Tämä on suurilehtinen valkoinen tee kesän sadosta. Tee on jo hieman tummunutta ja siinä on selviä ikääntymisen merkkejä. Maussa ja tuoksussa on paahteista puuta, hieman koivua ja omenaa. Välillä esiin nousee aromikasta hieman mausteista palamattoman tupakan sävyä.

Varastossa
SKU
t412
Grouped product items
Tuotenimi Määrä
Shou Mei Lao Bai Cha 2013 - 50g
7,50 €

Yleistä

Valkoinen tee on aurinkokuivattua teetä. Monien valkoisten teelaatujen lehtien vaalea väri ei aiheudu auringokuivauksesta vaan erityisistä teepensaslajikkeista, joita valkoisen teen tuotannossa käytetään. Erityisesti lehtisilmuja peittää vaalea karvoitus, joka saa lehdet näyttämään vaaleilta. Merkittävin tällainen teelajike on Dabai eli Suuri Valkoinen.

Merkittävin valkoisen teen tuotantoalue Kiinassa on Fujianin maakunnan pohjoisosassa sijatseva Fuding ja sen lähistöllä levittäytyvä vuoristoalue Taimushan.

Alueella tuotettavat valkoiset teet luokitellaan neljään laatuluokkaan, jotka matalimmasta korkeimpaan ovat: Shou Mei, Gou Mei, Bai Mudan ja Bai Hao Yin Zhen. Korkeammat laadut poimitaan pääasiassa aikaisemmin kuin matalammat laadut ja matalammissa laaduissa lehtikoko on suurempi. Korkeammissa laaduissa suurempi osuus lehtimassasta on vaalean karvan peitossa olevia aukeamattomia lehtisilmuja. Matalimmassa Shou Mei -laadussa on suurin osa lehtimassasta suurempaa avautunutta lehteä. Joukossa voi kuitenkin olla myös silmuja. Matalampien laatujen maku on voimakkaampi ja korkeampien kermaisempi ja miedompi.

Valkoisen teen tuottajat Fudingissa ovat alkaneet puristaa teetään pu'er-teen tavoin iätettäväksi. Tällaisen puristetun valkoisen teen suosio on noussut valtavast 2010-luvun jälkeen. Valkoinen tee ikääntyy mielenkiintoisella tavalla säilyttäen raikkaan luonteensa, mutta muuttuen syksyisemmäksi, puisemmaksi ja mausteisemmaksi. Saatavilla on sekä pyöreitä 300-400g kakkuja sekä erilaisia tiiliä yms.

Tämä tee

Tämä 2013 vuoden puristettu valkoinen tee on tuotettu Shou Mei -laatuisesta valkoisesta teestä. Tämä on suurilehtinen valkoinen tee kesän sadosta. Tee on jo hieman tummunutta ja siinä on selviä ikääntymisen merkkejä. Kokonaisen kiekon paino on 350g +/- 10g.

Maku

Kuivassa teessä on tuoreen puun sävyjä hieman tummemmassa muodossa sekä hieman koivuisuutta ja omenaistakin sävyä. Maku on upean raikas ja janonvievä teen ikääntymisestä huolimatta. Maussa ja tuoksussa on paahteista puuta, hieman koivua ja omenaa. Välillä esiin nousee aromikasta hieman mausteista palamattoman tupakan sävyä.

Hauduttaminen

Erota puristetusta teestä 2-3rkl irtonaista teenlehteä. Voit käyttää lehteä reippaasti sillä se on ilmavaa ja tee ei kitkeröidy helposti. Voit käyttää hauduttamiseen sata-asteista vettä. Lehtiä voi pienessä kannussa useita kertoja wulong-teen tapaan.

Katso tämän tee videoesittely Teepolun Youtube-kanavalla:

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Shou Mei Lao Bai Cha (2013)
Arviosi