Shincha Zairai Luomu (2021) FI-EKO-201

Shincha eli Uusi Tee on japanilainen vihreä tee, joka tuotetaan alkukeväällä poimituista teenlehdistä. Sitä voisi pitää Sencha-teen erikoistyyppinä. Tämä Shincha on ns. Zairai-tee. Zairai tarkoittaa luontaista. Moderneista lajikkeista poiketen Zairai-tee poimitaan teetarhoilta, joiden pensaat kasvavat siemenistä ja ovat perimältään hyvin vaihtelevia. Zairai-pensaat ovat tyypillisesti vanhoja ja kasvien juuret ulottuvat syvälle. Maku vaihtelee paljon alueittain, koska zairain tarkka luonne riippuu paljon miltä tarhalta tee tulee! Zairaissa on vanhan Japanin teen maku ja näistä teelaaduista on tulossa arvokkaita niiden hiljalleen hävitessä.

Varastossa
SKU
t478
Grouped product items
Tuotenimi Määrä
Shincha Zairai Luomu (2021) FI-EKO-201 - 50g
11,00 €
Shincha Zairai Luomu (2021) FI-EKO-201 - 100g
21,00 €
Shincha Zairai Luomu (2021) FI-EKO-201 - 250g
51,00 €

Tämä tee sisältyy Teepolun Shincha-maistelupakettiin, jonka tuotesivun löydät klikkaamalla oheista tapahtuman mainoskuvaa! Tähän tapahtumaan liittyy myös Youtube-live-teenmaistelutapahtuma, jossa maistellaan koko shincha-valikoima. Tämä video on katsottavissa myös myöhemmin ja linkki löytyy oheiselta tapahtumasivulta.

Yleistä

Shincha eli Uusi Tee on japanilainen vihreä tee, joka tuotetaan alkukeväällä poimituista teenlehdistä. Sitä voisi pitää Sencha-teen erikoistyyppinä. Varhain keväällä lämpötilan ollessa vielä melko matala, teenlehdissä on omalaatuinen hennon vegetaalinen tuoksu ja maku. Myöhemmin kevään edetessä maku voimistuu ja poimittu tee tuotetaan senchaksi. Shinchan tuotantomäärät ovat melko pieniä ja se onkin varhaiskevääseen kuuluva erikoisuus.

Tämä tee

Tämä Shincha on tuotettu Etejä-Japanissa Kagoshiman alueella. Tee on luomutuotettua.

Zairai ei ole varsinainen lajike. Sana Zairai tarkoittaa Luontaista. Modernit lajikkeita levitetään käyttäen pistokkaita, jonka ansiosta teekasvit ovat toistensa klooneja ja lajikkeen ominaisuudet pystytään säilyttämään. Japanin eri alueilla on luontaisia teelajikkeita, jotka lisääntyvät luontaiseen tapaan siementen välityksellä, jolloin jokainen kasvi on hieman erilainen, ja muutos jatkuu joka sukupolvessa. Tällaisten siemenistä kasvaneiden ja perimältään monipuolisten teetarhojen lehtimateriaalia kutsutaan termillä Zairai. Pensaiden keskinäisen eron voi nähdä tarkastelemalla esimerkiksi teenlehtien muotoa ja kokoa. Alunperin nämä lajikkeet ovat Kiinasta tuotujen teekantojen jälkeläisiä. Zairai-pensaita viljellään omina alueinaan, joissa pensaiden ikä on yleensä korkeampi kuin yksilajikkeisilla tarhoilla. Vanhojen pensaiden juuret ulottuvat syvemmälle maaperään. Zairai-pensaat kestävät hyvin tauteja. Tämä ei olekaan ihme, sillä nämä lajikkeet ovat luontaisesti ympäristöönsä sopeutuneita. Zairai-pensaiden tuotto on vain noin puolet Yabukitaan verrattuna. Tämän takia Zairai-teetarhoja on nykyään vain vähän. Teeksi tuotettuna Zairai-teen ulkonäkö on epätasainen pensaiden vaihtelevuuden takia. Pensaiden iän ja syvien juurten ansiosta Zairai-teen lehdissä on enemmän erilaisia mineraaleja. Maku vaihtelee paljon alueittain, koska zairain tarkka luonne riippuu paljon miltä tarhalta tee tulee! Zairaissa on vanhan Japanin teen maku ja näistä teelaaduista on tulossa arvokkaita niiden hiljalleen hävitessä.

Maku

Hauduttaminen

Käytä noin 2g (ruokalusikallinen) lehtiä henkilöä kohden. Veden lämpötilan tulisi olla noin 80 astetta. Haudutuksen sopiva pituus on 2-3 minuuttia, jos kannun koko on alle 500ml ja 2-4 minuuttia jos tilavuus on suurempi. Jos teetä haudutetaan mukissa, reipas teelusikallinen lehtiä riittää. Säädä lehtien määrää ja haudutuksen pituutta maun mukaan. Lehtiä voi usein hauduttaa muutaman kerran.

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Shincha Zairai Luomu (2021) FI-EKO-201
Arviosi