Rou Gui (2013)

Rating:
80% of 100

Rou Gui eli kirjaimellisesti käännettynä 'kaneli' on yksi Wuyi-vuorten kallioteelaaduista. Tämä 2013 vuonna tuotettu Rou Gui on maultaan selkeän ikääntynyt. Siinä on pehmeää paahteisuutta ja mausteisuutta.

Varastossa
SKU
t231
Grouped product items
Tuotenimi Määrä
Rou Gui (2013) - 50g
16,00 €
Rou Gui (2013) - 100g
30,00 €
Rou Gui (2013) - 250g
72,00 €

Yleistä

Kiinassa sanotaan toisinaan, että parhaat teet tuotetaan kuuluisimmilla vuorilla. Tästä viisaudesta ei varmastikaan ole selkeämpää esimerkkiä kuin legendaaristen Wuyi-vuoret Fujianin maakunnassa Kiinassa. Wuyi vuoret kiemurtelevaa jokea ympäröivine tiheikköineen ja niistä pilviä kohti kohoavine kalkkikivihuippuineen on kuin näkymä Kiinan sielunmaisemaan. Tämä maisema on jo vuosisatoja vetänyt puoleensa askeetteja, oppineita ja munkkeja, jotka ovat hakeutuneet Wuyille sen mieltä ja kehoa vireyttävään vaikutukseen. Alueen kivikkoisessa maassa, usvan ympäröimänä ja raikkaiden vuoristopurojen ruokkimana kasvaa teepensaita, joiden kasvuoloja ei voida imitoida missään muualla.

Wuyi-vuorten wulong-teelatuja nimitetään kallioteeksi. Vaikka käytössä on useita erilaisia teepensaslajikkeita, lehtien käsittelytapa on pääpiirteittäin sama kaikille eri kallioteelaaduille. Teepensaista poimitaan vain täysikasvuisia lehtiä. Ensin lehtien annetaan luovuttaa osa kosteudestaan levittämällä ne suurille pyöreille bambutasoille, jotka levitetään auringonvaloon. Tämän jälkeen lehtiä muokataan mekaanisesti, jotta lehtien solurakenne hajoaa ja hapettuminen nopeutuu. Tätä toistetaan muutamia kertoja antaen lehtien levätä muokkausten välillä. Kun lehtien kosteus ja hapettuminen on edennyt riittävän pitkälle, teetä rullataan mekaanisesti makuaineiden vapautumiseksi ja pitkänomaisen rullatun muodon aikaansaamiseksi. Lopuksi lehdet paahdetaan kuivaksi. Paahtaminen suoritetaan perinteisesti kuumen hiilien yllä bambusta valmistetulla suurella tasolla. Paahtaminen lukitsee lehdet muotoonsa ja tummentaa lehtien väriä ja makua. Teenlehtien hapettumisaste on tyypillisesti noin 30-60%. Lehtien väri ennen paahtamista on tummanvihreä ja paikoin hieman ruskea. Paahdon voimakkuus määrittelee haudutetun teen värin ja maun. Paahto voi olla kevyt, jolloin teenesteen väri on kellertävä, keskiastetta joilloin väri on kellertävänoranssi tai voimakas jolloin väri on ruskeanpunainen.

Rou Gui -teepensaslajike on vasta muutaman viimeisen vuosikymmenen aikana yleistynyt ja saavuttanut aseman Wuyi-vuorten neljän perinteisen teepensaslajikkeen - Da Hong Pao, Bai Ji Guan, Tie Luo Han ja Shui Jin Gui - rinnalla. Nimi Rou Gui viittaa kassiakaneli-puuhun, jonka kaarnasta valmistetaan yleisesti saatavilla oleva maustekaneli. Teellä ei sinänsä ole mitään tekemistä kassiakanelin kanssa, mutta teen aromin sanotaan muistuttavan kassiakanelin kaarnan mausteisen pistävää tuoksua.

Tämä tee

Tämä Rou Gui on tuotettu vuonna 2013. Vaikka ikää ei olekaan vielä paljoa, siinä on selkeä ikääntyneen Wuyi-vuorten kallioteen maku. Paahteisuus ei ole enää pinnalla maussa vaan sitä dominoi pehmeä mausteisuus.

Maku

Kuivissa lehdissä on vanhemmille Wuyi-vuoren wulongeille tyypillistä tasaista mausteista paahteisuutta. Siinä on lisäksi kirkkaampi sävy, kuin hedelmäistä lakritsia. Haudutetun teen tuoksu on kompleksinen. Siinä on märkiä kallioita tai hiekkaa muistuttavaa kivistä sävyä. Toisaalta se on mausteinen ja vanhoja kirjoja muistuttava. Teen maku on aluksi tuoksuun nähden yllättävän raikas. Se on kuitenkin tuoksun tasaisia ja vanhoja sävyjä myötäillen hyvin tasainen ja hallittu. Siinä on heti aluksi esiin nouseva tumman puun sävy, joka on vielä ikääntyneessä muodossa. Esiin nousee mausteisia sävyjä. Tee ei ole tummahkosta paahdosta huolimatta erityisen paahteinen, sillä nämä piirteet ovat teessä tasoittuneet ajan kanssa. Teen maut täyttävät suun, mutta siitä huolimatta maku ei kitkeröidy herkästi. Rauhallinen ja tyylikäs Wuyi-wulong.

Hauduttaminen

Käytä kiehahtanutta vettä teen hauduttamiseen. Wuyi-vuorten kallioteet haudutetaan perinteisesti gongfu-menetelmällä eli toisinsanoen hauduttamalla lehtiä pienessä teekannussa(0-300ml) useita kertoja siten, että haudutuksen ovat lyhyitä. Lehtiä käytetään tällä menetelmällä määrä, joka täyttää noin 1/3 teekannusta. Haudutuksen kesto on noin 10-30 sekuntia. Lyhyempikin haudutus voi olla hyvästä, mutta paljon pidempi haudutus ei voi olla. Haudutuksen pituutta voi pidentää myöhemmillä haudutuksilla.

Jos käytössä on suurempi teekannu ja haudutuksia tehdään korkeintaan 2-3, teenlehtien määrä on 4-5g eli kukkurallinen ruokalusikallinen. Haudutuksen pituus on suuremmassa kannussa 3-5 minuuttia. Lehtiä voi normaalisti tällöinkin hauduttaa enemmän kuin kerran.

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Rou Gui (2013)
Arviosi