Rohini FTGFOP1 Jethi Kupi (2015 1st flush)

Rating:
90% of 100

Korkealaatuinen 2015 ensipoiminnan Darjeeling Rohini-teetilalta. Tämä on ensipoiminnan teeksi jämäkkä ja erityisen sopiva niille jotka hakevat teestä aromaattisuuden lisäksi myös kiinteyttä.

Ei varastossa
SKU
t026
Grouped product items
Tuotenimi
Rohini FTGFOP1 Jethi Kupi (2015 1st flush) - 50g
7,50 €
Rohini FTGFOP1 Jethi Kupi (2015 1st flush) - 100g
13,50 €
Rohini FTGFOP1 Jethi Kupi (2015 1st flush) - 250g
32,00 €

Yleistä

Darjeeling on kaupunki Intiassa Länsi-Bengalin osavaltiossa mahtavan Himalayan alarinteillä. Alue on erityisen tunnettu mustista teelaaduistaan, joita sanotaan mustan teen shampanjaksi. Alueen teetarhojen korkeus vaihtelee muutamasta sadasta metristä yli kahteen kilometriin.

Korkeuden ja ilmaston viileyden ansiosta teenviljely on kausiluonteista eikä teetä poimita vuoden kylmään aikaan marraskuusta tammikuuhun. Tämän ansiosta keväällä teenpoiminnan alkaessa lehtiin on kertynyt suuri määrä makuaineita ja kevätsato on erittäin laadukas. Teetä poimitaan helmikuusta marraskuulle. Tärkein aika on kevään ensimmäiset kaksi kuukautta. Tänä aikana poimittua teetä sanotaan ensipoiminnan teeksi (first flush). Ensipoiminnan tee on kaikista herkkäaromisin, sillä pensaista poimitaan erityisesti pienimpiä lehtiä joiden aromikkuus on huipussaan talven jälkeen. Erityisesti ensipoiminnan teet kuivataan voimakkaasti minkä takia lehti ei hapetusvaiheessa hapetu täysin ja jää usein erittäin vihreäksi. Tätä erittäin vihreää tyyliä suosistaan monilla Darjeelingin teen markkina-alueilla ja tämän takia suurin osa teetarhoista tuottaa erityisesti ensipoiminnan teet erityisen vihreinä. Toinen poiminta eli second flush suoritetaan toukokuun ja kesäkuun aikana. Tee käsitellään usein hieman tummemmaksi ja niinpä ne muistuttavat enemmän normaalia mustaa teetä. Tee on aromeiltaan ja maultaan ensipoimintaa kypsempää ja raskaampaa. Toista poimintaa seuraa sateinen monsuunikausi. Tänä aikana poimitaan teetä, mutta sen laatu on yleensä heikompi. Sateiden jälkeen poimitaan vielä syyspoiminnan teet.

Tämä tee

Tämä ensipoiminnan Darjeeling Rohini-teetilalta poimittiin maaliskuun ensimmäisellä viikolla 2015. Teetarhat ulottuvat 600 metriin asti eli ne ovat Darjeelingin alueella matalammasta päästä. Tee on poimittu Bannockburn 157 lajikkeen pensaista. Lajikkeen nimi viittaa Bannockburn-teetilaan, jossa lajike kehitettiin. Tee poimittiin Rohinin teetarhojen sektiosta 26, joka sijaitsee Jabarhat-kylän alueella. Teetilan teelle antama lisänimi Jethi Kupi tarkoittaa Manipurin kielellä Jasmiininkukkaa. Tämä on viittaus tämän ensipoiminnan teen nuorekkaaseen puhtauteen. Teetarhan melko matalan sijainnin takia teen tyyli on melko jämäkkä ollen kuitenkin samalla erittäin aromikas.

Maku

Kuivien teenlehtien tuoksu on keksinen, mineraalinen ja siinä on upeaa appelsiinimarmeladimaista sävyä. Maku on jämäkkä ensipoiminnan teeksi ja siitä on löydettävissä tuoreita yrttejä.

Hauduttaminen

Teenlehtiä tarvitaan noin ruokalusikallinen. Voit käyttää kiehahtanutta vettä tai antaa sen hieman jäähtyä ennen lehdille kaatamista. Matalampi lämpötila tuottaa hieman erilaista tulosta. Jos tee haudutetaan pienessä alle 500ml teekannussa, voi samoja lehtiä hauduttaa muutaman kerran. Tällöin haudutusaika on noin 1-3 minuuttia. Suuremmassa kannussa haudutusajan on oltava pidempi: 3-5 minuuttia. Tällöin lehdistä saa vain yhden hyvän haudutuksen.

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Rohini FTGFOP1 Jethi Kupi (2015 1st flush)
Arviosi