Rohini 1st Flush FTGFOP1 Japonica
Tämä erikoislaatuinen 2020 ensipoiminnan Darjeeling on tuotettu japanilaisista pensaslajikkeista Yabukita ja Fujimidori. Teen touksu on raikas kuin Himalayan vuorituuli. Maussa on darjeelingille tuttuun tapaan kielen reunoilla tuntuvaa hapanimelää sävyä, joka antaa sille tanssivaa ilmavuutta. Jälkimaun puolella esiin tulee vieno vegetaalisuuden sävy ja rypäleisyyttä.
Yleistä
Darjeeling on kaupunki Intiassa Länsi-Bengalin osavaltiossa mahtavan Himalayan alarinteillä. Alue on erityisen tunnettu mustista teelaaduistaan, joita sanotaan mustan teen shampanjaksi. Alueen teetarhojen korkeus vaihtelee muutamasta sadasta metristä yli kahteen kilometriin.
Korkeuden ja ilmaston viileyden ansiosta teenviljely on kausiluonteista eikä teetä poimita vuoden kylmään aikaan marraskuusta tammikuuhun. Tämän ansiosta keväällä teenpoiminnan alkaessa lehtiin on kertynyt suuri määrä makuaineita ja kevätsato on erittäin laadukas. Teetä poimitaan helmikuusta marraskuulle. Tärkein aika on kevään ensimmäiset kaksi kuukautta. Tänä aikana poimittua teetä sanotaan ensipoiminnan teeksi (first flush). Ensipoiminnan tee on kaikista herkkäaromisin, sillä pensaista poimitaan erityisesti pienimpiä lehtiä joiden aromikkuus on huipussaan talven jälkeen. Erityisesti ensipoiminnan teet kuivataan voimakkaasti minkä takia lehti ei hapetusvaiheessa hapetu täysin ja jää usein erittäin vihreäksi. Tätä erittäin vihreää tyyliä suosistaan monilla Darjeelingin teen markkina-alueilla ja tämän takia suurin osa teetarhoista tuottaa erityisesti ensipoiminnan teet erityisen vihreinä. Toinen poiminta eli second flush suoritetaan toukokuun ja kesäkuun aikana. Tee käsitellään usein hieman tummemmaksi ja niinpä ne muistuttavat enemmän normaalia mustaa teetä. Tee on aromeiltaan ja maultaan ensipoimintaa kypsempää ja raskaampaa. Toista poimintaa seuraa sateinen monsuunikausi. Tänä aikana poimitaan teetä, mutta sen laatu on yleensä heikompi. Sateiden jälkeen poimitaan vielä syyspoiminnan teet.
Tämä tee
Tämä ensipoiminnan Darjeeling Rohini-teetilalta poimittiin 20. maaliskuuta 2020. Tee on harvinaislaatuinen, sillä se on poimittu kahdesta japanilaisesta teepensaslajikkeesta, jotka on tuotu Rohinin teetilalle tuotantokokeiluun. Nämä lajikkeet ovat Yabukita ja Fujimidori.
Maku
Kuivassa teessä on eloisan ruohoinen sekä hieman heinäinen tuoksu, jonka reunoilla on rypäleisiä ja kuivia sitruksisen keksisiä piirteitä. Teen touksu on raikas kuin Himalayan vuorituuli. Siitä löytyy raikasta heinäisyyttä, rypälettä ja sitrusta hieman paahteisessa muodossa. Maussa on darjeelingille tuttuun tapaan kielen reunoilla tuntuvaa hapanimelää sävyä, joka antaa sille tanssivaa ilmavuutta. Jälkimaun puolella esiin tulee vieno vegetaalisuuden sävy kun rypäleiset piirteet yhä säilyvät.
Hauduttaminen
Teenlehtiä tarvitaan noin ruokalusikallinen. Voit käyttää kiehahtanutta vettä tai antaa sen hieman jäähtyä ennen lehdille kaatamista. Matalampi lämpötila tuottaa hieman erilaista tulosta. Jos tee haudutetaan pienessä alle 500ml teekannussa, voi samoja lehtiä hauduttaa muutaman kerran. Tällöin haudutusaika on noin 1-3 minuuttia. Suuremmassa kannussa haudutusajan on oltava pidempi: 3-5 minuuttia. Tällöin lehdistä saa vain yhden hyvän haudutuksen.