Matcha - Sazumi Mukashi (Kanbayashi, Uji) 20g
Kanbayashi on Kioton alueen kuuluisa teentuottaja, jolla on n. 450 vuoden historia. Tämä Sazumi Mukashi on korkean keskitason laatu Kanbayashin valikoimassa. Se tarjoaa mukavasti täyteläisyyttä ja sopii myös Koichan valmistamiseen.
Yleistä
450 vuotta sitten Kanbayashin perhe aloitti teen tuottamisen Japanin hallitsijakastille Kioton Ujissa. Perhe nousi merkittävimmäksi japanilaisen seremoniateen matchan tuottajaksi ja se nimitettiin Tokugawa-shogunaatin ja keisarillisen hovin teentuottajaksi. Perhe jatkaa pitkää perinnettään korkealaatuisen matchan ja muun japanilaisen teen tuottajana.
Matcha-tee on hienoksi jauhettua vihreää teetä. Tee tuotetaan samanlaisesta lehtimateriaalista kuin japanilainen haudutettava vihreä tee gyokuro. Teepensaat varjostetaan osin läpinäkyvillä kankailla noin 20 päivän ajaksi ennen lehtien poimintaa. Tämä aiheuttaa lehtien värin tummenemisen ja lehtien aminohappopitoisuuden kasvamisen. Lehdet höyrytetään nopeasti hapettumisen estämiseksi. Matchan tuottamiseen käytettäviä lehtiä ei kuitenkaan seuraavaksi rullata kuten gyokuron tai senchan kohdalla vaan lehtien annetaan kuivua ilman rullausta. Kuivatuista lehdistä poistetaan oksat ja lehtiruoti ja tuloksena on tenchaksi kutsuttua lehtimateriaalia. Tencha voidaan nyt jauhaa kivimyllyssä valmiiksi matcha-teeksi.
Matcha-teelaadut jaetaan tyypillisesti kahteen ryhmään sen mukaan onko tee tarkoitettu ns. ohuen teen eli usuchan tai paksun teen eli koichan valmistamiseen. Paksun teen valmistamiseen käytetään suhteessa suurempaa määrää matchaa minkä ansiosta tuloksena saadaan paksumpaa ja täyteläisemmän makuista teetä.
Japanilainen teetaide keskittyy matchan valmistamiseen, tarjoiluun ja nauttimiseen.
Tämä tee
Tämä Sazumi Mukashi on korkean keskitason laatu Kanbayashin valikoimassa. Se tarjoaa mukavasti täyteläisyyttä ja sopii myös Koichan valmistamiseen.
Maku
Valmistaminen
Matcha-teen perinteisiin valmistusvälineisiin kuuluu teekulho - chawan, teevispilä - chasen ja teelusikka - chashaku. Noin 1,5-2g Matcha-teetä vispataan noin 1dl 80-asteista vettä nopealla vispausliikkeellä niin, että teestä tulee kuohkeaa ja pinnalle muodostuu vaahtoa. Teepulveri voidaan sekoittaa veteen myös muilla tavoin, esim. vispilätyyppisellä maidonvaahdottimella tai se voidaan ravistaa pullossa, jossa on sekoitussiivilä sisällä.
Matchaa voidaan lisätä esim. jäätelön päälle tai smoothieen. Siitä valmistetut leivonnaiset ovat Aasiassa suuressa suosiossa.
Katso videoesittely Kanbayashin matcha-teelaaduista sisältäen tämän laadun:
Alla on video, jossa opastetaan matcha-teen valmistaminen juotavaksi. Videossa on käytössä eri matcha-teelaatu kuin tällä tuotesivulla.