Matcha Chaju No Mukashi

Chaju no Mukashi on Yamamasa Koyamaenin korkein Matcha-teelaatu! Kyseessä on siis aivan terävintä seremoniatason Matcha-teetä! Saatavilla hyvin pieni erä.

99,00 €
Saatavuus: Varastossa
SKU
t230

Yleistä

Kioton Ujissa toimiva Yamamasa Koyamaen on yksi japanin perinteisistä teetaloista. Se perustettiin vuonna 1861 ja toimii yhä perheyrityksenä. Japanilaisessa teeseremoniassa käytettävä pulveritee matcha on Yamamasa Koyamaenin tärkein tuote. Tuottajan teet tarjoavat Ujin klassista makua.

Matcha-tee on hienoksi jauhettua vihreää teetä. Tee tuotetaan samanlaisesta lehtimateriaalista kuin japanilainen haudutettava vihreä tee gyokuro. Teepensaat varjostetaan osin läpinäkyvillä kankailla noin 20 päivän ajaksi ennen lehtien poimintaa. Tämä aiheuttaa lehtien värin tummenemisen ja lehtien aminohappopitoisuuden kasvamisen. Lehdet höyrytetään nopeasti hapettumisen estämiseksi. Matchan tuottamiseen käytettäviä lehtiä ei kuitenkaan seuraavaksi rullata kuten gyokuron tai senchan kohdalla vaan lehtien annetaan kuivua ilman rullausta. Kuivatuista lehdistä poistetaan oksat ja lehtiruoti ja tuloksena on tenchaksi kutsuttua lehtimateriaalia. Tencha voidaan nyt jauhaa kivimyllyssä valmiiksi matcha-teeksi.

Matcha-teelaadut jaetaan tyypillisesti kahteen ryhmään sen mukaan onko tee tarkoitettu ns. ohuen teen eli usuchan tai paksun teen eli koichan valmistamiseen. Paksun teen valmistamiseen käytetään suhteessa suurempaa määrää matchaa minkä ansiosta tuloksena saadaan paksumpaa ja täyteläisemmän makuista teetä.

Japanilainen teetaide keskittyy matchan valmistamiseen, tarjoiluun ja nauttimiseen.

Tämä tee

Tämän matcha-teelaadun nimi Chaju no Mukashi. Nimen loppuosan Mukashi viittaa menneisiin aikoihin. Matcha-teen tuottajat käyttävät tätä termiä yleensä hieman korkealaatuisemmissa -teelaaduissa. Chaju tarkoittaa Teejuhlaa. Tätä samaa nimitystä käytetään henkilön 108 vuoden syntymäpäivästä. Kun teetä tarkoittava kirjoitusmerkki jaetaan osiin, siitä saadaan numerot joiden summa on 108. Teen nimen viittaus pitkäikäisyyteen kertoo teen korkeasta laadusta. Tämä korkealaatuinen matcha sopii hyvin usuchan eli ohuen teen ja koichan eli paksun teen valmistamiseen. Tee on kevätsadosta 2017.

Maku

Teepulverin tuoksu on upean pehmeä ja kermaisen samettinen. Vihreän teen piirre sekoittuu kevyeen karkkimaiseen sävyyn. Vispatun teen tuoksu on runsas, lämmin ja harmoninen. Siitä erottuu kevyttä paahteisuutta, vehreää mutta hallittua vegetaalisuutta, Maku on pehmeä. Siinä on ryhdikäs vegetaalisuuden sävy, joka muistuttaa hieman mausteisuutta. Kermainen maku täyttää suun. Maun kehittymisessä siihen ilmestyy mineraalisuutta ja makeutta. Maun loppupuolella kevyt mausteinen umaminen sävy on yhä esillä. Sitä tasapainottaa vegetaalinen makeus.

Valmistaminen

Matcha-teen perinteisiin valmistusvälineisiin kuuluu teekulho - chawan, teevispilä - chasen ja teelusikka - chashaku. Noin 1,5-2g Matcha-teetä vispataan noin 1dl 80-asteista vettä nopealla vispausliikkeellä niin, että teestä tulee kuohkeaa ja pinnalle muodostuu vaahtoa. Teepulveri voidaan sekoittaa veteen myös muilla tavoin, esim. vispilätyyppisellä maidonvaahdottimella tai se voidaan ravistaa pullossa, jossa on sekoitussiivilä sisällä.

Matchaa voidaan lisätä esim. jäätelön päälle tai smoothieen. Siitä valmistetut leivonnaiset ovat Aasiassa suuressa suosiossa.

Alla on video, jossa opastetaan matcha-teen valmistaminen juotavaksi. Videossa on käytössä eri matcha-teelaatu kuin tällä tuotesivulla.

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Matcha Chaju No Mukashi
Arviosi