Matcha - An no Tomo (Gion Tsujiri, Uji) 20g

Gion Tsujiri on yksi Kioton alueen kuuluisista teentuottajista. Tämä An no Tomo on tuottajan huokea peruslaatu ja näinollen tarjoaa jäntevää kirkasta vegetaalisuutta, hieman kitkeryyttä sekä taustasävyinä paahteista umamia.

21,00 €
Saatavuus: Varastossa
SKU
t403

Yleistä

Kioton Ujissa toimiva Gion Tsujiri on yksi japanin perinteisistä teetaloista. Tuottajan teeleivonnaiset yms. makeat ovat erittäin suosittuja ja samalla Gion Tsujiri tuottaa huipputasoisia teelaatuja. Tuottajan teet tarjoavat Ujin klassista makua.

Matcha-tee on hienoksi jauhettua vihreää teetä. Tee tuotetaan samanlaisesta lehtimateriaalista kuin japanilainen haudutettava vihreä tee gyokuro. Teepensaat varjostetaan osin läpinäkyvillä kankailla noin 20 päivän ajaksi ennen lehtien poimintaa. Tämä aiheuttaa lehtien värin tummenemisen ja lehtien aminohappopitoisuuden kasvamisen. Lehdet höyrytetään nopeasti hapettumisen estämiseksi. Matchan tuottamiseen käytettäviä lehtiä ei kuitenkaan seuraavaksi rullata kuten gyokuron tai senchan kohdalla vaan lehtien annetaan kuivua ilman rullausta. Kuivatuista lehdistä poistetaan oksat ja lehtiruoti ja tuloksena on tenchaksi kutsuttua lehtimateriaalia. Tencha voidaan nyt jauhaa kivimyllyssä valmiiksi matcha-teeksi.

Matcha-teelaadut jaetaan tyypillisesti kahteen ryhmään sen mukaan onko tee tarkoitettu ns. ohuen teen eli usuchan tai paksun teen eli koichan valmistamiseen. Paksun teen valmistamiseen käytetään suhteessa suurempaa määrää matchaa minkä ansiosta tuloksena saadaan paksumpaa ja täyteläisemmän makuista teetä.

Japanilainen teetaide keskittyy matchan valmistamiseen, tarjoiluun ja nauttimiseen.

Tämä tee

Tämä Chokyu no Shiro on Gion Tsujirin matcha-valikoimassa huokea peruslaatu, joka on tarkoitettu ns. usuchan eli ohuen teen valmistamiseen. An no Tomo on nimenä hieman runollinen kuten matcha-teelaatujen nimet yleensä ovat. Tomo tarkoittaa ystävää. An viittaa majaan - sellaiseen, jossa esim buddhalainen erakko vuorilla saattaisi asua. Tämä on siis Ystävä Majassa tai Majan Ystävä.

Maku

Kuivan teen tuoksu on kirkkaan ja terävän vegetaalinen tuoden mieleen tuoreen ruohon ja villin luonnon eloisan kasvillisuuden. Tuoksussa on mukana myös samettista makeismaisuutta. Vispatun teen tuoksussa esillä on myös kirkas vegetaalisuuden sävy, joka tekee teen vaikutelmasta enemmänkin raikkaan ja kirkkaan kuin mehevän umamisen ja kermaisen. Tuoksun taustasävyinä on myös umamista paahteisuutta. Maku on oikein sopivalla tavalla raikas. Siinä erottuu rehevää vihreän teen makua ja kukkaisuuden häiviä. Kielen takaosassa tuntuu raikas kitkeryyden sävy, mutta se ei ole mitenkään häiritsevällä tavalla metallinen vaan tuntuu antavan teelle kirkkaan jälkimaun, kuin hiljaa vaimeneva soittokellon kilahdus. Jälkimaussa tuntuu mukavasti myös muhevaa umamia ja palkoherneisyyttä.

Valmistaminen

Matcha-teen perinteisiin valmistusvälineisiin kuuluu teekulho - chawan, teevispilä - chasen ja teelusikka - chashaku. Noin 1,5-2g Matcha-teetä vispataan noin 1dl 80-asteista vettä nopealla vispausliikkeellä niin, että teestä tulee kuohkeaa ja pinnalle muodostuu vaahtoa. Teepulveri voidaan sekoittaa veteen myös muilla tavoin, esim. vispilätyyppisellä maidonvaahdottimella tai se voidaan ravistaa pullossa, jossa on sekoitussiivilä sisällä.

Matchaa voidaan lisätä esim. jäätelön päälle tai smoothieen. Siitä valmistetut leivonnaiset ovat Aasiassa suuressa suosiossa.

Alla on video, jossa opastetaan matcha-teen valmistaminen juotavaksi. Videossa on käytössä eri matcha-teelaatu kuin tällä tuotesivulla.

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Matcha - An no Tomo (Gion Tsujiri, Uji) 20g
Arviosi