Mae Salong Si Ji Chun (2020)
Pohjois-Thaimaan Mae Salong -vuorella 2019 ja 2020 vuosien vaihteessa tuotettu kevytpaahteinen wulong-tee. Tee on Si Ji Chun -lajikkeesta, joka tarjoaa vehreitä sävyjä sekä kukkaisuutta. Maku on laakea ja sen voimakkuus nousee jälkimaussa.
Yleistä
Thaimaassa tuotetaan teetä lähinnä maan pohjoisimmassa Chiang Rai -provinssissa. Teentuotannon saapuminen Thaimaahan tapahtui Kiinan sisällissodan jälkimainingeissa. Kommunisteja vastustavia Yunnanilaisia Kuomintangin joukkoja pakeni Kiinasta Burmaan vuonna 1949. Tämä ryhmä hajosi lopulta pienempiin ryhmiin, joista osa asettui asumaan Thaimaan pohjoisosaan. Teenviljelyä harjoittavat lähinnä tämän ryhmän jälkeläiset. Pohjois-Thaimaan teet ovat Taiwanilaisista teepensaslajikkeista tuotettua korkean vuoriston teetä. Myös käsittelymenetelmät ovat Taiwanilaiselle teelle tyypillisiä. Tärkeimmät lajikkeet ovat nro. 12, joka tunnetaan myös nimellä Jin Xuan sekä nro. 17, jota kutsutaan myös nimillä Qingxin ja Luanze.
Tämä tee
Tämä tee on tuotettu Chiang Rai -provinssin Mae Salongin(nyk. Santikhiri) kylässä 2019 ja 2020 vuosien vaihteessa, joka on alueen paras satokausi. Kylä sijaitsee noin 1600 metrin korkeudella. Tee on tuotettu Si Ji Chun -pensaslajikkeen lehdistä. Si Ji Chun käännetään normaalisti muotoon Neljä Vuodenaikaa, vaikka tarkempi käännös olisi Neljä Vuodenaikaa Kevättä tai Kevät Neljänä Vuodenaikana. Pensaslajikkeen nimi johtuu siitä, että se tuottaa kukkea-aromista teetä ympäri vuoden. Tyypillisesti vihreiden wulong-teelaatujen kohdalla kevätsato on kukkeampiarominen kuin muina aikoina poimittu tee.
Maku
Tuoksussa vihreän teen mieleen tuovaa vegetaalisuutta ja kukkaisia sävyjä. Maku on laakea ja sen voimakkuus nousee jälkimaussa.
Hauduttaminen
Tämä tee voidaan muiden wulong-teelaatujen tapaan hauduttaa saviteekannussa, mutta jos pitää erityisesti herkistä kukkeista aromeista, toimii lasinen tai posliininen astia paremmin. Hauduttamiseen käytetään sata-asteista vettä. Jos käytössä on yli 500ml tilavuuksinen teekannu, voidaan lehtiä käyttää 3-4g eli noin ruokalusikallinen. Lehtiä haudutetaan 2-3 minuuttia. Jos käytössä on pienikokoinen(50-300ml) teekannu, jota voidaan käyttää gongfu-hauduttamiseen, lehtien määrä on noin 3-4g 100ml kohden. Haudusten pituus on 20-30 sekuntia. Ensimmäisen haudutuksen voi tehdä pidempänä, sillä kuivista lehdistä ei aluksi haudu tehokkaasti makuaineita.
Katson tämän teen videoesittely Teepolun Youtube-kanavalla: